fbpx

Het geheim van fitness en trailrunning..

Tom Liebrand en Leon van Meijl van Workout Healthclub in Valkenswaard en Paramount Fitness in Waalre vertellen waarom zij achter het nieuwe concept ‘Master Sessions’ staan.  Wat is volgens hen het succes achter de combinatie van fitness en trailrunning en welke factoren spelen een rol bij het succesvol trailrunnen?

Waarom zou ik als Trailrunner aan krachttraining doen?
Het klinkt voor een Trailrunner wellicht niet erg aantrekkelijk om het krachthonk in te duiken, terwijl jij toch het liefste alleen maar buiten wilt gaan rennen.Toch wil ik hier een aantal voordelen opnoemen die mijns inziens onderbelicht blijven en waar je wellicht je voordeel mee kunt doen.

  • Je bent zo sterk als je zwakste schakel. Ben eerlijk; ga voor de spiegel staan en kijk naar jezelf. Wat zijn de zwakke plekken in jouw lichaam? Waarschijnlijk niet je uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen (ook als het regent ga jij immers lopen!) of mentale weerbaarheid. Nee, conditie is dan ook méér dan dat; het is de optelsom van kracht, snelheid, uithoudingsvermogen, lenigheid, coördinatie, balans, stabiliteit & explosiviteit. Door je zwakke plekken in je lichaam onder de aandacht te brengen en te verbeteren zul je niet alleen in staat zijn om met meer plezier te kunnen lopen, ook zul je waarschijnlijk minder blessures oplopen doordat je je lichaam veelzijdiger belast.
  • Met kracht meer macht. Net even een versnelling plaatsen, over een slootje springen of heuvel op kunnen blijven rennen? Dit gaat allemaal een stuk makkelijker (en wordt dùs leuker!) wanneer je ook met krachttraining aan de slag gaat. Bedenk altijd dat krachttraining middel is en geen doel op zich! Na zo’n 2 à 3 maanden (uitgaande van 2x per week krachttraining) mag je verwachten dat je de eerste resultaten zult gaan merken. Dit is nog altijd de beste stimulans om hiermee door te gaan. Over het hoe en wat met betrekking tot krachttraining ga ik hier niet in, omdat dit een erg individuele aangelegenheid is en er een schema op maat gemaakt zal moeten worden voor jou, rekening houdend met o.a. sportverleden, blessures, medicijnen, leefgewoontes en doelstellingen.

Doe aan Cross-training.
Ook hier geldt in het kader van blessurepreventie dat het voor (oudere) lopers zeer verstandig is om minimaal 1x per week aan cross-training te doen (d.w.z. andere training dan lopen, o.a. zwemmen / fietsen / roeien / crosstrainer enz.) waardoor je lichaam (lees; pezen/kapsels/banden) meer rust krijgt van de schokbelasting bij het lopen.

Graag horen wij van jullie of je al aan krachttraining doet, wat jullie ervaringen zijn op dit gebied en waarmee wij jullie kunnen helpen. Hopelijk wordt krachttraining zo voor steeds meer mensen toegankelijk en een vast onderdeel in jullie trainingsarbeid!

Misschien zien wij jullie op een van onze master-trainingen of loop eens binnen bij Workout Healthclub in Valkenswaard of Paramount Fitness in Waalre. Bekijk alle data hier en meld je aan voor de eerst volgende master sessie.

november, 2016

No Events

Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?