fbpx

Cappadocia (ultra) trail in Turkije

Inleiding/aanleiding…
Sommige evenementen hebben iets magisch over zich. Je meldt je aan, maar je weet eigenlijk niet exact wat je te wachten staat. Je hebt het gevoel dat het bijzonder wordt, maar hoe bijzonder… daar krijg je geen grip op. De organisatie verstrekt veel informatie over de (ultra)trail. Meer dan genoeg om je kleding en gear goed af te stemmen op de tocht. Je bent dus voorbereid op de afstand en probeert een voorstelling te maken van de omgeving waar je gaat lopen. Ik neem het mezelf niet kwalijk… dit had ik onmogelijk vooraf kunnen inschatten. Wat een pracht, wat een beleving en,… wat een fijne organisatie met vrijwilligers.

Bewustwording: 
Ondertussen ben ik gefinisht… ik heb de route helemaal uitgelopen. Het besef van wat ik daar tijdens de trail allemaal heb beleefd, komt bij mij regelmatig pas achteraf. Ik bedoel… nu pas erken ik hoe bijzonder de Cappadocia trail eigenlijk is geweest. Bij het weerzien van alle foto’s, bij het zien van de filmjes, bij het herbeleven van de geweldig mooie momenten die zich als een rollercoaster achterelkaar aandiende in voor mij ruim 20 uur achter elkaar. De Cappadocia Ultra Trail… Met stip bij mij in de top 3 van memorabel bucketlist trails. Ik ben gegaan, ik heb beleefd en ik zal nooit meer kunnen vergeten. Wat een bijzondere, ontzettend intensieve en unieke trail met een enorme diversiteit aan paden. De combinatie van de bijzondere omgevingselementen, de gemoedelijke organisatie en de internationale kleurrijke deelnemerssamenstelling zorgt voor een onvergetelijke setting. Deze Cappadocia (Ultra) Trail verdient voor iedere liefhebber van (ultra)trailrunning een prominente plek bovenaan op zijn of haar ‘to-do-list’.

De Cappadocia Ultra Trail 2016:
Het Cappadocia gebied ligt in de binnenlanden van Turkije. Je vindt het basecamp van de trail in het oude centrum van Urgup. Dit is een gezellig, karakteristiek plaatsje, dat naast haar authentieke inwoners tijdens deze dagen ineens aardig wat sportieve toeristen op bezoek heeft. Allemaal atleten met de herkenbare Trail-Gear om het lijf of aan de voeten. Tijdens deze dagen wordt je hier in Urgup direct geconfronteerd met die positieve gezonde energie die je kunt vinden is bij de mooie en bijzondere evenementen. En combinatie van gemoedelijkheid van de locale bevolking, de onwetendheid van van de deelnemers wat de trail gaat brengen en de wedstrijdspanning bij het naderen van het startmoment. Dit alles geeft bij de deelnemers zo’n karakteristieke blik en zo’n bepaalde we-mogen-bijna-flow. En ja,.. dan maakt nationaliteit niet uit, want, we zijn allemaal menselijk en met dezelfde insteek hier naartoe afgereisd. Alle 41 vertegenwoordigde nationaliteiten gaan voor de beleving van het onbekende. Sommigen gaan voor een snelle tijd, velen anderen voor meer beleving en een mooie tijd, maar alle deelnemers komen voor hetzelfde doel; Met mooie herinneringen de finish van de Cappadocia Ultra Trail bereiken…!

cappadocia_ultra_trail_2016_chris_van_beem_-117

Racedirector van de UTMB : Michel Poletti

Het is allemaal prima geregeld door de organisatie. Op vrijdagavond bij de pasta-party kun je je dropbag achterlaten. Sabine en ik kiezen ervoor om dit op zaterdagochtend rond 6:30 uur te doen. In een gemoedelijke sfeer verzamelen de 110 en 61km lopers zich in het startvak. Een hoofdlamp is net niet nodig want de schemering geeft langzaam de knalblauwe heldere hemel prijs. Het is frisjes maar met arm-sleeves en een T-shirt prima te doen. Iets voor 7 uur zijn we er helemaal klaar voor. De sfeer is prima en de dag wordt lang. Dit zijn van die bijzondere momenten. Hier heb je voor gekozen, hier heb je voor getraind. Hiervoor ben je als sportieve natuurliefhebber gereisd. De laatste passende keuzes met betrekking tot kleding zijn gemaakt om de ultra-trail zo goed mogelijk te beginnen. Alles is gecontroleerd van voeding tot de dropbag die beschikbaar komt bij de 59km. Eindelijk sta je daar in het startvak met honderden andere deelnemers. We zijn zover en onder een luid gejuich gaan de eerste lopers voorbij de startlijn zo omhoog, de eerste heuvel op. Wij komen daar vlak achter,.. met een gulle lach en het besef dat het avontuur voor ons in het onbekende Cappadoicia begonnen is. Het voelt goed, op naar 110km trail-paden in de binnenlanden van Turkije.

De omgeving:
Het is altijd een open vraag; ‘Wat brengt de trail vandaag’. Vooraf ben je geïnformeerd over de route van de (ultra)trail met haar mogelijk- en onmogelijkheden. Maar, op een of andere manier zijn we altijd afhankelijk van de natuur die op haar eigen wijze een stempel weet te drukken op de dag. Vandaag kunnen we dik tevreden zijn met deze volle blauwe kleur aan de hemel. Alleen de stralende zon onderbreekt de blauwe kleur en zorgt voor een gevoelstemperatuur van rond de 26 graden. Wat een dag, wat een omgeving.

Ik heb op vele plaatsen in de wereld verschillende trails gelopen. Veelal in de bergen zoals bijvoorbeeld de Alpen, de Pyreneeën of de Dolomieten. Geweldige verschillende omgevingen met elk haar unieke identiteit. Je raakt bevangen door de schoonheid en de omgeving brengt een bepaald gevoel van puurheid en onbevangenheid met zich mee. ‘Wat ben ik toch eigenlijk klein’ is dan zo’n Chris opmerking als ik in zo’n omgeving om me heen kan kijken. Het zijn dat soort sterke gevoelens die ervoor zorgen dat ik (en veel van mijn vrienden) jaarlijks regelmatig richting de bergen afreizen om alleen maar dat gevoel weer te ervaren.

In eerste instantie was het dat gevoel wat ik probeerde terug te vinden bij de Cappadocia Ultra Trail. Het herkenbare gevoel van de bergen…. Alleen,… dat pakte voor mij geheel anders uit. Cappadocia is heel anders,… ik kan wel stellen, de omgeving van Cappadocia is uniek. Gedurende de route zijn we geconfronteerd met vele bijzondere plekken binnen een veelzijdige omgeving. Gesteentes gevormd door natuurlijke elementen en tijd. Prachtige dorpjes die opgenomen zijn binnen de mogelijkheden van de gesteentes en veel, heel veel cultuur. Mooie stukken groene natuur en de even mooie bewoners die ons vriendelijk ontvingen.

De pure natuur met de bijzondere routes hebben een blijvende indruk op mij achtergelaten. Cappadocia staat ook bekend om haar ballonvaarten. Een prachtige manier om de omgeving van bovenaf te bekijken. Eerlijk gezegd prees ik mezelf gelukkig dat ik de 117km te voet heb kunnen afleggen. Er middenin zitten is toch anders dan erboven hangen.

En ter afsluiting,…

De Cappadocia Ultra Trail is een enorm veelzijdige (ultra)trail. Daar wil ik deze Cappadocia Ultra Trail mee samenvatten. Vele mooie glooiende paden, vele technische paden, paden op de meest onverwachte plekken met vaak enorme panorama’s waar je ver over het gebied kon kijken. Ook stukken zand, waar je wegzakt tot over je enkels. Stijle klimmen, stijle afdalingen met losse stenen. Ik ben zeker stuk gegaan… en dat trouwens niet 1x, maar een paar keer. Het tweede gedeelte,… in ons geval na de 70km liepen we in het donker. Geen extra energie meer te halen uit de prachtige omgeving, het was gewoon pikdonker. Nog steeds waren er die afwisselingen en vele zware stukken, waar hardlopen niet kon of zeer moeilijk was. De coördinatie nam wat af, dus extra alert zijn werd een opgave!

Boven de 100km deed ik een beroep op mijn karakter en begon Sabine maar moppen te tappen om me op te vrolijken. Het laatste stukje was toch nog 17 zware kilometers. Veel deelnemers zijn uitgestapt. 128 deelnemers van de 233 gestarte deelnemers zijn binnengekomen. Met bijna de helft als DNF kunnen we geruststellen, dit is een stevige ultra trail.

Bij de finish was ik er wel even helemaal klaar mee. Ik had toch meer moeten geven dan ik eigenlijk ingecalculeerd had. Maar, zoals ik al begon met mijn blog… achteraf kunnen we alleen maar trots zijn wat we hebben gepresteerd en in welke bijzondere omgeving we hebben kunnen lopen. We kwamen als 66 en 67-ste binnen en Sabine was hierdoor de 2e vrouw in haar categorie. (TisWat)
‘De Cappadocia Ultra Trail’ – Een parel van een Ultra Trail in de binnenlanden van Turkije…!!! 

Tot de volgende keer,

Chris van Beem
chris@www.trail-running.eu


Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?