fbpx

De ene trail is de andere niet..

En dan ga je trailrunnen…….maar daar moet je dus wel wat voor doen. Onder andere kilometers maken en ervaring opdoen. Tenminste die twee zaken staan wel boven aan mijn to-do lijstje onder het kopje trailrunning. Ik kan wel lezen en denken wooh dat wil en ga ik ook doen maar dan zal er wel wat gedaan moeten worden behalve dromen en denken dat ik dat wel even kan. Dat dromen is niet zo moeilijk maar dat even kunnen is een andere zaak.

Nu train ik met lopen vaak 2x per week een lange afstand, de rest van de week doe ik aan bootcamp, en haal nu zo een 15 km per keer. En ook nog binnen anderhalf uur oftewel ik vind het niet zo lang meer. Zeker niet als ik het op de “trail” manier doe. Om ervaring op te doen heb ik een aantal trails gedaan. Mijn Belgische avonturen waren natuurlijk fantastisch maar dat was alleen, overdag, zonder tijdslimiet en niet in wedstrijdverband.

Dus ging ik nu voor een 99% onverhard 15 km wedstrijdloopje in de buurt van Enschede bij het Buurserzand. Natuurlijk gaat het hier en daar nog wel over een weggetje maar met dit “onverhard” stelde ik mij toch iets meer voor dan het schelpenfietspaadje. Gevolg dat ik het erg lang vond duren en mij verveelde?! Had onderweg al gekletst met deze en gene, de omgeving bekeken, versnellinkjes ingebouwd om de volgende loper in te halen, de loterij gewonnen en uitgebreid besteed, verlanglijstjes gemaakt, plannen bedacht en uitgewerkt, fotografen ontdekt en vakanties gepland. En toen was ik volgens het bordje nog maar op 10 km. Chips dacht ik, ben ik er nou nog niet ? De laatste meters vallen zwaar, vooral mentaal. Helemaal als ik een loper hoor zeggen tegen een medeloper dat we er bijna zijn maar dat we nog een rondje om moeten. De finish heb ik gehaald maar vraag niet hoe.

Een week later nog een keer een 15 km 99% onverhard wedstrijdloopje. Nu in de buurt van Nijverdal bij de Noetselerberg. Na een ontspannen en gezellige start komen de bospaadjes, het mulle zand en boomwortels aan bod. In de verte hoor ik het zoveelste klaphekje open en dicht gaan. De bergjes op en af, smalle diepe geultjes en modderpoelen vragen zoveel aandacht dat ik opschrik als mijn mobiel tig keer afgaat. Ik spiek heel snel om te kijken wie het is en zie ook dat ik nog anderhalve kilometer moet……en mag. Een beetje teleurstellend dat het al weer klaar is ga ik de finish over maar met een big smile. Wooh dat ging snel en leuk !!!! Ik huppel bijna naar huis.

Drie weken later weer een 15 km 99% onverhard wedstrijdloopje maar nu in het donker in Nijverdal. Met een koplampje op werden we met lint en reflecterende pijlen letterlijk en figuurlijk het bos ingestuurd. Een 06 nummer en vage uitleg over lusje zus en zo ga ik op pad. Wederom bospaadjes, boomwortels, af en toe een dwarse boomstam, mulzand en ga zo maar door. Ondertussen miezerde het en werd het mistig waardoor het zicht nog minder werd. Heel in de verte danste een klein rood lichtje weg en toen liep ik voor de rest van de route alleen. Geconcentreerd op de grond en op pijltjes gericht dacht ik nog heel even aan de ‘beren” op de weg maar dat was een seconde want eigenlijk had ik er geen tijd voor. Soms dacht ik dat ik verkeerd liep maar dan was daar in de verte toch altijd weer, gelukkig, een reflecterend pijltje. Na de eerste lus en tweede drinkpost was het laatste lusje peuleschil ( ik snap het nu) en vol trots loop ik over de finish. En de koplamp ? Die heb ik in de auto op de terugweg lekker opgehouden. Ja ik heb in mn eentje in het donker een half bos, zo ongeveer dan, doorgerend! Dat je het maar weet.

Drie loopjes maar alle drie zo verschillend. Niet qua tijd want die was nagenoeg elke trail gelijk. De ene overdag en de andere in het donker. De een met alleen een schelpenpad de andere met van alles en nog wat aan enkel brekende of kop stotende attributen. Mentaal ook alle drie verschillend. De ene schoot niet op, de ander was klaar voordat ik het wist en bij eentje moest ik nog een ander mentaal akkefietje onder ogen zien. Best wel ‘eng” alleen in het donker namelijk.

Tot de volgende keer!

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?