fbpx

Mannen v.s. vrouwen, en de snelste tijd…

Mannen zijn over het algemeen beter in het behalen van een snelle tijd dan vrouwen. Dit geldt ook voor trailrunning. De snelste tijd tijdens een (ultra) trail wordt doorgaans altijd gelopen door mannelijke deelnemers. Zal de snelste vrouw dan altijd langzamer presteren dan de snelste man? Of komt hier in de toekomst misschien verandering in?

De oorsprong.
Mannen zijn nu eenmaal fysiek sterker dan vrouwen én beschikken over een beter uithoudingsvermogen. Dit omdat vrouwen nu eenmaal een hoger vet percentage hebben en omdat de zuurstofopname bij mannen per gewichtseenheid hoger ligt. Er wordt dus simpelweg meer bloed rondgepompt waardoor de spieren over meer zuurstof beschikken. Maar er zitten ook voordelen aan het hoge vetpercentage bij vrouwen. Dankzij dit vetpercentage beschikken de vrouwen over meer brandstof en kunnen zij langere afstanden presteren. Bij duursporten als trailrunning spelen de spieren een mindere rol waardoor de prestatieverschillen wat kleiner zijn. Het fysiek voordeel dat mannen hebben is dat zij over meer spieren beschikken, op korte sprintonderdelen zullen de vrouwelijke deelnemers het hoogstwaarschijnlijk altijd afleggen tegen de mannen.

Geldt dit ook voor trailrunning?
De lange afstanden boven de 50km die bij trailrunning events veelal gelopen worden vragen het uiterste van zowel de mannelijke als de vrouwelijke deelnemers. De website Outside Online publiceerde onlangs een onderzoek waaruit blijkt dat het heel goed mogelijk is dat vrouwen de mannen gaan verslaan. In hele lange/zware wedstrijden die vooral veel van het duurvermogen vragen, kruipen vrouwen namelijk al jaren naar de mannen toe. Denk aan ultra-trails of hele lange zwemwedstrijden. Het tijdsverschil tussen de gefinishte mannen én vrouwen wordt hierin al jaren kleiner. Hierin zou de mentale kracht ook een rol kunnen spelen. Vrouwen hebben van nature wat minder testosteron en zijn dus minder competitief. Ze lopen hierdoor een constant tempo en laten zich niet gek maken door andere deelnemers.

Conclusie:
Dus, gaan de vrouwen ooit de mannen verslaan als het aankomt op snelheid? In de duursport is het een reële gedachte en beschikken vrouwen op papier over een beter genetisch gestel om langere afstanden af te leggen. Maar of het ook daadwerkelijk het geval gaat zijn? Om die conclusie te kunnen trekken zijn nog veel (jaren) van gedegen onderzoek nodig… Het blijft ons voorlopig nog wel een tijdje bezig houden…

Reageren op dit artikel? Scroll down..

Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?