fbpx

Deze (winterse)weersomstandigheden hebben invloed op jouw prestaties.

Het is winter, en dat merken we. De afgelopen weken is het kwik flink gedaald. Trailrunnen in deze omstandigheden kan door de kou knap lastig zijn. Als naast de koude temperatuur ook de onderstaande punten een rol spelen kan dit zeker invloed hebben op je prestatievermogen:

Harde wind, deze zorgt voor een lage gevoelstemperatuur.
Bij harde wind is de gevoelstemperatuur een stuk lager dan de feitelijke temperatuur. Hoe komt dat en waarom is dat slecht? De harde wind zorgt ervoor dat het isolerende laagje lucht rondom de huid weg wordt geblazen. Op deze manier verlies je als het ware je isolatie-laagje. Extra koud dus! Hierdoor moet je harder werken om je lichaam op temperatuur te houden.

Regen, in de regen treedt namelijk snel onderkoeling op!
Als het ook nog regent is dit een extra aanslag op je lichaam. Dit komt doordat de huid nat wordt en er zich dus geen isolerend luchtlaagje kan vormen. In de praktijk blijkt deze factor veel invloed te hebben op je prestaties omdat de warmtegeleiding van water maar liefst 26 keer groter is dan die van lucht.

Laat jij je niet tegenhouden door een beetje winters weer en heb je toch besloten om je trailrun-rondje te gaan lopen? Bescherm jezelf dan goed tegen het koude weer.

Tip: Aangepaste kleding, beschermende kleding en olie
Kleding zorgt ervoor dat het isolerende laagje waar we het eerder over hadden in stand blijft. Hierdoor beperkt het de afkoeling. Het is verstandig om meerdere lagen lichtgewicht poreuze en ‘ademende’ kleding te dragen, die geen vocht opneemt en een optimale isolatie heeft. Wij raden aan om bij een gevoelstemperatuur rond het vriespunt 2 a 3 beschermende lagen kleding te dragen. Met name wanneer het regent en de kleding nat wordt. Wanneer je langzamer gaat lopen en qua snelheid richting het wandelen gaat raden wij zelfs aan om minimaal 4 lagen te dragen.

Een hekel aan laagjes? Tegenwoordig is ook beschermende olie verkrijgbaar. Deze vormt een dun isolerend filmpje op de huid, waardoor warmteverlies eveneens beperkt wordt. Let wel op, als het regent kan deze olie van je lichaam afspoelen.

Pas op: Kleine en magere mensen zijn extra kwetsbaar in de kou
Als laatste nog even aandacht voor de kleine mensen met een laag vetpercentage. Deze zijn namelijk een stuk gevoeliger voor de winterse weersomstandigheden omdat het lichaamsoppervlak groter is. Hierdoor produceert het lichaam relatief meer warmte om afkoeling tegen te gaan. De meeste trailrunners onder ons hebben een laag vet percentage, met dit weer dus een nadeel omdat vet een isolerende functie is.

Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?