fbpx

Hoe kun je het beste aan je eerste trail beginnen?

Vanaf maart zijn wij gestart met de ‘vraag van de community’ rubriek. Iedere week beantwoorden wij vragen die door onze volgers en leden van de community worden ingestuurd. Wil je iets weten over voorbereiding, voeding en of ultra trailrunning? Wij helpen jou zo goed mogelijk op weg. Je kunt je vraag insturen via info@www.trail-running.eu.

Deze week in onze rubriek:
De vraag van deze week wordt door veel hardlopers gesteld. Hoe kun je het beste aan je eerste trailrun beginnen? Wij bogen ons over dit vraagstuk..

Okay, dat is een leuke vraag. Ik denk dat veel afhangt van verhouding de gekozen trail met haar samenstelling en het vertrekpunt van je lichamelijke conditie gecombineerd met je persoonlijke focus. Laat ik ervan uitgaan dat de gekozen eerste trail in afstand gelijk is als een eerder gelopen run. Geen verschil in afstand, dus we kunnen nu de verschillen duidelijk in kaart brengen.

Een trail kenmerkt zich door de natuurlijke elementen die je onderweg tegenkomt. Denk aan bospaden, verschillende ondergrond, omhoog en omlaag rennen, zandondergrond, door water, over grasvelden, door modder, via paden gevuld met stenen, etc. Je zult je als trailrunner moeten aanpassen aan de omgeving, die je doorkruist bij het lopen van de route (de trail).

Ik denk dat de eerste trail niet echt een specifieke aanpassing vergt. Wel denk ik dat je bewust moet zijn wat je te wachten staat. Dit is ook weer afhankelijk van de omgeving waar je die eerste trail loopt. Zelf kijk ik tijdens een deelname voortdurend om me heen en kijk hoe andere trailrunners doen wat ze doen. Natuurlijk zul je je kleding wat kunnen aanpassen op de omgeving of omdat de weersomstandigheden dat van je vergen op dat moment. Ervaar de verschillen onderweg door zeker niet hetzelfde tempo te lopen van wat je gewend bent op de weg. Begin rustig aan, je kunt zo tegen het einde altijd nog versnellen. Begin je te snel in het eerst gedeelte, dan heb je daar zeker last van het stuk daarna. En daarbij, zeker de eerste kennismaking,… probeer te genieten van het stuk tussen start en finish, het is heerlijk zo lopen in de natuur waarbij je kunt genieten van zoveel moois.

Dus,… ga eens wat vaker in het bos bij je in de buurt lopen. Neem is deel aan een georganiseerde trail met een passende afstand. Ga je toch ineens voor de langere trail afstanden, oriënteer je dan goed en ben bewust van de extra inspanningen die het kost om goed op te letten waar je loopt. Zeker als de vermoeidheid toe gaat nemen.

Eigenlijk zul je zelf moeten ervaren hoe het trailrunnen bij je past. Er zijn vast trailrunners ook in je omgeving die je mee willen nemen in hun belevenissen en ervaringen.
Als laatste kan ik zeggen: ben voorzichtig met je lijf, immers… zijn we bij de eerste keer niet altijd voorzichtig?!

Enjoy your trails!
Chris van Beem

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?