fbpx

Maak kennis met Jos Oonincx, nieuw lid van ons blogteam.

Sinds kort is Jos Oonincx  actief in het schrijven van blogs voor TRAILRUNNING Europe. Jos is een rasechte Brabander en een ervaren trailrunner. Al langere tijd deelt Jos zijn verhalen over zijn ervaringen via zijn website, en sinds kort dus ook met ons! Hij zal jullie ongeveer twee keer per maand meenemen in zijn ervaringen, welkom bij het blog-team Jos!

Wil je jezelf even kort voorstellen?
Mijn naam is Jos Oonincx en ik ben een geboren en getogen Brabander, woonachtig in Roosendaal. Ik ben 62 jaar en ruim 40 jaar werkzaam geweest in het onderwijs. Een van mijn specialisaties was het ontwikkelen en geven van bewegingsonderwijs. In mijn vrije tijd heb ik me op sportief gebied bezig gehouden met (zaal)voetbal, kanovaren, volleybal, tafeltennis, zwemmen, triatlon, atletiek, recreatiesporten en hardlopen. Dit deed ik als actief sporter, maar ook als organisator van evenementen en als trainer/coach.

Hoe ben je in aanraking gekomen met trailrunning? 
Vijf jaar geleden ben ik met trailrunning in aanraking gekomen toen ik een filmpje voorbij zag komen van de ‘Koning van Spanje’ trail in Gulpen.  Lopers die dwars door een beekje liepen; dat vond ik wel wat. Ik schreef in voor de 19 km en was na de run direct verkocht. Ik liep altijd al graag in de natuur, liefst over ongebaande paden. Het bleek niet lastig om meer info over trailrunning te vinden en aangezien het bij de wedstrijdsport met hardlopen allemaal niet meer zo vlot ging ben ik geleidelijk overgestapt. Sinds 2 jaar doe ik niet meer aan wegatletiek, maar alleen nog aan trailrunning.

Hoe lang doe je het al en wat vind je het mooiste aan de sport?
Wat me het meest aantrekt is het lopen in de natuur en de vele mogelijkheden om telkens weer andere gebieden in de regio, het land en daarbuiten te ontdekken. Daarnaast ontmoet ik graag nieuwe mensen en nog leuker vind ik het om ze ook enthousiast te maken voor deze mooie sport. Iedereen kan immers trailrunnen. Dat ervaar ik nu ik zelf de community ‘Footprint’ heb opgezet van waaruit ik laagdrempelig clinics en kleinschalige runs aanbied. Al enkele honderden lopers hebben zich een keer bij me aangesloten en ze komen terug. De doelgroep waar ik me dan ook vooral op richt is de beginnende en half gevorderde trailrunner die ik trainingen aanbied met een thema (10-12km) of een run tussen de 12 en 30 km in een tempo van ’10 in het uur – door puur natuur’.

Wat zijn volgens jou kenmerken voor een trailrunner, en kan iedereen trailrunnen?
Trailers zijn over het algemeen gemoedelijke mensen die niet louter op prestatie gericht zijn, maar meer op beleving. Ook is het prachtig om vaak hele gesprekken te hebben met ‘onbekenden’ als je een run loopt die je organiseert. Trailers laten zich echter niet zo gemakkelijk overhalen om in clubverband te sporten. Ze houden immers van de vrijheid en dat vind ik prima.

Hoe train je voor een wedstrijd?
Zelf train ik gemiddeld 60 km per week. Ik werk een duurloop af (16-22km), een intervaltraining en een tempotraining. Daarnaast geef ik nog een vaartspel of training, grotendeels in het bos, van 10 tot 15 km; dan train ik eigenlijk ook. Voor trail trainingen vind ik het belangrijk om zo veel mogelijk afwisseling in te bouwen in omvang, tempo’s, ondergrond en omgeving. Het zijn elementen die je in trails namelijk ook tegenkomt. Je ziet me voor de duurlopen dan ook in heel West-Brabant, Zeeland en het grensgebied met België.

Loop je ook wedstrijden, en hoeveel trails heb je intussen achter de rug?
Inmiddels heb ik ruim 50 trails gelopen van 10 tot 64 km. Ik trainde en liep ook in België, Luxemburg, Frankrijk, Portugal en Cyprus. Hierbij zaten ook meerdaagse wedstrijden  waar ik erg van genoten heb. Ik loop niet voor een klassering. Bij trailrunning heb je meestal 2 categorieën: mannen en vrouwen. Met mijn 62 jaar breek je dan geen potten. Wel probeer ik meestal  ‘half in het veld’ te eindigen en de nodige jonkies voor te blijven. Ik kan ook soms de tijd helemaal loslaten en alleen maar genieten en/of lekker ploeteren. Dat ligt ook een beetje aan de vorm van de dag.

Heb je nog mooie uitdagingen op het programma staan?
Voor 2017 staan voor mij als aansprekende trails de volgende nog op het programma. Grizzly Run in Seaton (Engeland),Koning van Spanje, Vaalserbergtrail en Sint Pietersbergtrail in Limburg en Trail des Fantomes in België. Als ik daar ben koppel ik er een weekje vakantie aan vast zodat ik, voor mezelf, nog de Eisleck trail van 104 km over meerdere dagen loop.

Heb je nog tips voor onze volgers?
Beginnende trailrunners adviseer ik om te beginnen met een korte trail van +/- 10 km, toch zeker als er ook hoogtemeters in het spel zijn. Om enthousiast te worden en te blijven wil je niet direct kapot over de streep komen. Sommige beginners overschatten zichzelf nog al eens. Eenmaal genoten van zo’n trail nodigt uit tot meer. Soms zijn er aan een trail ook clinics gekoppeld of organiseren trailgroepen clinics. Sluit aan als beginner, want je krijgt op relatief weinig tijd veel ‘tips and tricks’. Natuurlijk kun je ook eens mijn reader doornemen waar je veel info uit kunt halen.

Met mijn verhalen en belevenissen hoop ik jullie te informeren en enthousiast te houden voor deze mooie tak van sport.
Tot de volgende keer!
Jos 

 

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?