fbpx

Kies je kansen en geniet!

Als trailrunner zie je overal leuke wedstrijden voorbij komen, te veel om allemaal te lopen. Daarom is het belangijk prioriteiten te stellen. Waar wil je echt voor gaan en waar wil je doelen bereiken. Maar niet elke wedstrijd moet je op je top van je kunnen lopen, sommige wedstrijden mogen ook een andere gedachte erachter hebben. Daar gaat mijn blog Kies je kansen en geniet over.

Al sinds mijn deelname aan het wk in portugal vorig jaar oktober zijn mijn ogen gericht op de kwalificatie races voor het wk 2017 namelijk trail du petite ballon en Cretes de Spa. Ik heb me ingeschreven voor beide wedstrijden  waarbij ik wist dat ze 6 dagen na elkaar plaatsvonden.  Trail du petite ballon is een wedstrijd van 52 km en 2300 hoogtemeters over  vooral breede paden en makkelijke trails. Kortom een snel parcours ,  Cretes de spa daarintegen is weer totaal anders met 57 km en 2010 hoogtemeters ( en veel modder).  Op gegeven moment weet je wat je beter licht en moet je een keuze maken waar je denkt dat je het meeste kans op maakt. In dit geval dacht ik Trail du petite ballon( meer hoogtemeters en langere klimmen ). Op de Cretes de spa trail was het mijn doel om te genieten, 3 jaar geleden heb ik hier mijn eerste ultra gelopen en wou daarom ook hier naar terug.

Vrijdag 17-03-2017:  Mijn zenuwen
beginnen altijd als ik mijn reis begin naar mijn race bestemming, zo ook deze dag. Zo ongeorganiseerd als ik normaal ben hoe georganiseerd ik ben in de voorbereiding op mijn race.  Alles moet in
de puntjes klaar liggen en ik weet meestal ook al een week van te voren wat ik aan zal doen ( de vervelende tick dat je elke dag meerdere keer het weer tjeckt ). Want een goede voorbereiding is al het halve werk.  Mijn reis er naar toe verloopt soepel, en omdat mijn top supporters ( pa en ma) en mijn broers ( na deze wedstrijd mede Ultra athleten) ook komen, hebben we een rustig huisje in de heuvels gehuurd om ons rustig voor te bereiden op de wedstrijd.

Zaterdag 18-03-2017: Na een familiare avond ervoor was het tijd om ons verder te verdiepen op de race van morgen.  Race parcours extra bekijken, voeding uitgesorteerd klaar leggen en al in je race vest doen, start nummer ophalen, advies geven aan je broers wat betreft deze punten.   Motiverende filmpjes en het lezen van artikelen behoord ook steeds vaker tot deze voorbereidingsactiviteiten.  Wat ik laatst heb gelezen in een artikelen:  je moet in je zelf geloven ,lukt het de ene keer niet dan lukt het de volgende keer, als je dit doet ben je al op de helft.  En met deze gedachte gingen we vroeg naar bed

Zondag 19-03-2017: RACE DAY

6:00 De wekker. Het eerste wat ik altijd doe is koffie zetten, douchen en perfect aankleden geen vouwtje in je kleding mag verkeerd zijn

6:45 Ontbijt wat belangrijk is natuurlijk voor een wedstrijd. Wat ik altijd doe is eigenlijk eten waar ik zin in heb en weet wat ik goed verdraag,  Het hoeft niet altijd carb-ostapeling te zijn met alleen suiker. Nee je loopt het beste op wat je altijd eet.

7:15 omdat het 45 min rijden was en ik om stress te voorkomen altijd een uur te vroeg wil zijn gingen we vroeg weg, tijd genoeg voor je warmlopen , mogelijke files en je laatste sanitaire stops.

8;45 Het startvak in en in dit geval betekent het met wat elleboogwerk op naar de voorste rij, en na nog wat laatste aanmoedigingen van mijn ouders en andere (Nederlanders) supporters  is het net voor het startschot tijd om je af te sluiten en je zenuwen nog even de kans te geven een hoogtepunt te bereiken.

9:00 Het startschot: nu heb ik al vaker geschreven wat ik denk en doe tijdens een race  dat ik dat juist nu niet ga doen. Maar schrijf over het belangrijkste wat ik heb geleerd tijdens deze race.

  • Je kan je zelf wel zo goed voorbereiden maar als je niet naar je lichaam luistert kan je ook geen goede race lopen.
  • Pas je zelf aan aan je sterktes en zwaktes. Gaat het niet zo als je wil op je sterke punten focus je zelf dan extra op je mindere punten, zo kan je als nog een goede race lopen.
  • Onderschat nooit je concurrenten op basis van hun eerdere lopen.
  • Weet wie je concurrenten zijn.
  • Focus je goed op je doel, is dat in mijn geval kwalificatie voor WK dan daarop , is het vanwege genieten van de dag en omgeving? Doe dat dan ook dan maken die 5 minuten sneller of minder snel ook niet uit.
  • Support is bijna net zo belangrijk als je voorbereiding.

13:34 Finisch: Jaaaaaaaa 8 overal en 2 e Nederlander, ik ga naar het WK in Italie in juni.  Even later als ik aan de telefoon zit met Mattew ( die life verslag voor mst deed in Nederland) hoorde ik dat het een close call geweest was en ik  tot 34 km op een derde plek gelegen heb, terwijl ik constant dacht dat ik op de tweede plek lag.  Als je voor doelen gaat moet je weten wie je concurrenten zijn.

In de dagen erop heb ik puur gericht op het herstel, want ik ging tenslotte nog naar Cretes de spa . Daarbij kom ik op mijn tweede deel van mijn  titel namelijk genieten.  Als je vanwege meerdere redenen naar een wedstrijd gaat ( mogelijk tweede kwalificatie, ooit je eerste trail geweest)  en in mijn geval doordat de druk van de ketel was door Le petite ballon, kon ik gaan genieten van het trailen en op het gemakje gaan lopen, om je heen kijken, vrienden helpen , publiek opjutten, en gewoon doen wat je het liefste doet #lifeisbetteronthetrails . Ik heb tijdens cretes de spa wedstrijd besloten om uit te stappen op het 39 km punt, dit omdat ik niks wou forceren en nog wat pijntjes voelde van 6 dagen eerder. Maar ik had mijn doel behaald ik heb genoten, ik heb vrienden geholpen, en ik heb niks forceert.

Dus geniet en stel je doelen, of geniet van je behaalde doelen, en als je een doel een keer niet haalt,  geloof er dan in dat je die de volgende keer wel haalt.

Peter van der zon

 

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?