fbpx

Vragen van de community: deze week, vraag van Steven over voorbereiding.

Vanaf maart zijn wij gestart met de ‘vraag van de community’ rubriek. Iedere week beantwoorden wij vragen die door onze volgers en leden van de community worden ingestuurd. Wil je iets weten over voorbereiding, voeding en of ultra trailrunning? Wij helpen jou zo goed mogelijk op weg.
Je kunt je vraag insturen via info@trail-running.eu.

Deze week in onze rubriek:
De eerste vraag is ingestuurd door Steven en luidt als volgt: binnenkort loop ik een 30km trail (North C. Trail) op het strand én door de duinen. Zijn er tips and tricks om dit aan te pakken qua schoeisel, materiaal, etc? Hoe kan ik me het beste hier op voorbereiden? 

Hai Steven,

De North C Trail is een mooie daar in België. En inderdaad die bevat nogal wat zand en mooie duinen. Ik heb geen idee of je echt bekend bent met het lopen door zand, maar dit is inderdaad net even iets anders dan gewoon over verharde of blubberige paden.

Trailrunners (hardlopers) die veel door (mul)zand lopen hebben vaak schoenen die het zand beter buiten de schoen houden. Of, … ze maken gebruik van caps, die je over je enkel en de schoen kan doen, zodat het zand haar weg naar binnen niet kan vinden. Als je dit niet hebt, kan het zijn dat je schoen langzaam maar zeker onder het lopen een maatje kleiner voor je voeten wordt. Dat gaat irriteren en kan zorgen voor pijnlijke voeten en/of blaren.

Wat voor jou het beste werkt weet je alleen als je zelf gaat proberen! Natuurlijk zijn er wat handigheidjes die ik zelf gebruik als ik over zand loop:

  •  Loop zoveel mogelijk op de hardste gedeeltes van het zand. Het continue wegzakken kost veel kracht.
  • Let eens op je looppas als je op het zand loopt. Zelf zet ik bij het landen mijn voet plat op het zand. Een andere looptechniek die er bij mij voor zorgt dat ik niet diep in het zand wegzak.
  • Houd je passen klein. Hoe kleiner de passen hoe minder de zwaartekracht je voeten bij het landen in het zand trekken.
  • Denk aan je combinatie loop en armenbeweging. Bij het omhooggaan in de duinen beweeg ik altijd mijn armen ritmisch mee met de pas van mijn voeten/benen.
  • Gooi op tijd je schoenen leeg als er zand in gekomen is.
  • Daal bij het omlaag gaan in de duinen ook weer met kleinen pasjes en gebogen benen. Zo sta je stabiel en vang je de klappen voor je benen beter op.

Mijn grootste tip: ” luister altijd naar je lijf en geef ook even toe als het wat rust, voeding of water nodig is om verder te kunnen !!! ” Enjoy your Trails… En,.. laat je weten hoe het gegaan is? Foto’s of blogs kunnen gedeeld worden met alle ander leden, dat wordt zeker gewaardeerd! Succes 🙂

Sportieve groet,

Chris van Beem
chris@trail-running.eu

 

Neem contact op

Verzenden..

© 2017 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

or    

Gegevens vergeten?

or

Create Account