fbpx

Trailrunning, iets voor jou? Info voor beginners.

Trailrunning, iets voor jou? Info beginners

Il medicinale Tadalista Super Active e la versione generica del pilules e contiene infatti 20 mg di Tadalafil erezione debole rimedi in farmacia https://eu-pledge.eu/wp-content/languages/1322/4.php , ci sono altri ingredienti attivi che insieme formano il gruppo di inibitori della PDE5. Simpel gesproken is ‘trailrunning’ lopen over paadjes. Een vorm van (hard) lopen dus, maar in oneindig veel varianten voor wat betreft de route en de zwaarte ervan.’

De meeste trails zijn voor 90% ‘off road’, hetgeen betekent dat je op paden door de natuur loopt. Sinds een jaar of zes beoefen ik deze tak van sport. Aanleiding was het feit dat het lopen van wedstrijden me steeds minder trok en ik niet langer fysiek in staat ben om redelijke tijden weg te zetten. Bovendien raakte ik uitgekeken op alle loopjes die elk jaar weer hetzelfde parcours kennen. Aangezien ik het nog steeds leuk vind om aan duursport te doen en het niet erg vind om af en toe eens goed af te zien, kwam ik via Google uit bij een trail en schreef me in voor 19 kilometer met 450 hoogtemeters.

koning-van-spanje-gulpen-37-km-waterpassage-2015-312-bordermaker kvs-2In het verleden heb ik een aantal triatlons gedaan waarbij ik regelmatig 3, 4 of 5 uur in de weer was, maar dit was toch heel anders. Het was ruim 2 uur bikkelen, maar een geweldige ervaring. Met de wijsheid van nu zou ik een beginnende trailer, zonder ervaring in de duursport zeker adviseren om eerst maar eens een korte trail te lopen van 10-12 kilometer, zonder al te veel te klimmen en te dalen. Als je daaraan hebt geproefd en het smaakt naar meer, dan ligt er wereld van mogelijkheden aan je voeten om ermee door te gaan.

Start to trail: Een 10 kilometer op de weg is anders dan een 10 kilometer trailen. Trailrunning kent een andere vorm van belasting. Weliswaar loop je vaak op zachtere ondergronden (zoals bos) wat minder belastend is voor je lichaam. Daar tegenover staat dat het slingeren over ‘single tracks’, (smalle paadjes) de oneffenheden in de ondergrond en het stijgen en dalen weer heel veel vraagt van je lichaam.

Kies dus allereerst een afstand die bij je past. Loop je doorgaans maximaal 5 kilometer, bereid je dan voor op een trail van maximaal 10 kilometer. Kies voor een realistisch doel, zodat je daar gericht en verantwoord naar toe kunt trainen en laat je niet verleiden tot alle mooie verhalen om je heen over lang, langer, langst. Je wilt je eerste trail natuurlijk wel met een big smile uitlopen en  hongerig worden naar meer in plaats van een trauma op te lopen door halverwege uit te moeten stappen of een blessure op  te lopen.

Afstand: De afstand is eigenlijk het makkelijkst te trainen door je omvang geleidelijk toe te laten nemen. Vuistregel hierbij is: wekelijks je omvang niet met meer dan 10% toe laten nemen. De basis van alle trainingen is de langzame duurloop in je lage hartslagzone. Een tempo waarop je nog makkelijk hele gesprekken met je (denkbeeldige) loopmaatje kunt voeren. Middels deze training kun je geleidelijk je omvang toe laten nemen en zo toe trainen naar de afstand van jouw trailrun.

st-pieter-2015-001

Heuvels:   Heb je je ingeschreven voor je trailrun, ontdek je op de site ineens een hoogteprofiel! Een kaartje met daarop per kilometer de stijging of daling in het parcours. En die hoogtemeters kunnen best fors zijn! Nu zijn Nederland en België (op de Ardennen en wat glooiende heuvelruggen na) behoorlijk vlak. Woon je in heuvelachtig gebied, dan heb je geluk. Gebruik regelmatig een training om hoogtemeters te maken. Dus klimmen én dalen! Maar heb je die niet in de buurt, wat dan?

Wees creatief: trappen – dijken – viaducten – duinen – heuveltjes in een MTB parcours. Werk met herhalingen, zodat je aan je trekken komt. Klim met korte pasjes en neem na elke klim rust (2x zo lang als de klim was of duurde) Bij afdalingen mag de pas langer zijn en ga niet ‘remmen’ of  ‘achterover hangen’. Jezelf laten gaan kost minder spierkracht en energie. Bij steile afdalingen ga je niet als een ‘baksteen’naar beneden, maar liever in een (lichte) slingerbeweging. Een heuveltraining duurt aanvankelijk 15-20 minuten. Als dat vlot gaat bouw het dan uit tot 30 -35 minuten en zorg voor eerst een goede warming up. Kijk of er in je omgeving regelmatig trailtrainingen of clinics gegeven worden waarbij dit thema behandeld wordt.

Draag de juiste schoenen. In Nederland kun je in de meeste bossen en op off road paden vaak goed uit de voeten met de ‘gewone’ hardloopschoenen die je ook op de weg draagt. Maar hoe zwaarder en meer oneffen de trails en hoe geaccidenteerder het terrein, hoe meer baat je zult hebben bij trailschoenen. Deze bieden net wat meer ondersteuning en bescherming (voor en achter) en de zool is voorzien van een aangepast profiel, zodat je veel meer grip op de oneffen ondergrond hebt. Steeds meer hardloopspeciaalzaken kunnen je goed adviseren over trailrunschoenen. (en eventueel inlegzooltjes)

Wandelen is geen schande.  De eerste de beste heuvel zo snel mogelijk boven?? Een grote beginnersfout.Bij trailrunnen draait het om doseren. De meer ervaren trailrunners zullen zulke beklimmingen vaak wandelend afleggen. Kijk niet gek op als ze dat doen met de handen op de bovenbenen, waarbij ze zichzelf iedere pas afduwen op het bovenbeen. Het spaart energie en vooral veel spierkracht in de benen, omdat de krachten deels door het bovenlijf worden geleverd.
Ook als je op onbekend terrein bent is het vaak slimmer om even een stukje te lopen in plaats van blindelings door te rennen. Achter die ene boomstam waar je overheen springt kan zich zomaar een gat in het pad bevinden, of de regen heeft een grindpad veranderd in een glijbaan. Kies voor veiligheid, zeker als je alleen loopt.

Trailen is delen.  Niets heerlijkers dan alleen door de bossen te dwalen en nieuwe paden te ontdekken. Maar we zijn niet de enigen in het bos. Wandelaars die de hond uit laten, andere hardlopers, ruiters en ook fietsers genieten van datzelfde bos. Houd dus rekening met elkaar. Zeker bij paarden even voorzichtig zijn. Niet alle paarden zijn even rustig en het is nog altijd een vluchtdier dat ook hard kan uithalen. Even met de ruiter contact zoeken om te kijken of het veilig is om te passeren. Als je op een mountainbike parcours loopt, geef de mountainbikers dan de ruimte (ze mogen al op zo weinig paden fietsen) en loop, zo mogelijk, tegen de fietsroute in zodat je ze aan ziet komen.

Biertje? Sta niet gek te kijken als je na de finish je medetrailers met een groot glas bier in de hand ziet staan. Zeker bij de zuiderburen is het geen uitzondering dat een bierbrouwer zijn naam verbonden heeft aan een trailrun en je na de finish dit bier gratis, of voor een klein bedrag, geschonken krijgt. Was je nog niet helemaal tot totale ontspanning gekomen tijdens jouw trailrun, dan komt dit wel tijdens het na borrelen met je trailmaatjes onder het genot van een biertje. Of je hersteldrankje.

28

Tot de volgende keer,

Jos


Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?