fbpx

Trailen: elitaire wedstrijdsport in wording onder invloed van social media?

Onlangs stuitte ik via de social media op een discussie over (ultra) trailrunning, binnenland, buitenland, kapsones, onder de suggestieve titel: ‘trailrunner to be or not to be

De strekking wan dit verhaal was (wellicht enigszins door mij gechargeerd en in 1 zin gezegd): trailrunning is onderweg om een elitaire wedstrijdsport te worden en de social media spelen daar een behoorlijke rol in.

Laat ik beginnen met het gegeven dat ik nog nergens een definitie van het begrip trailrunning tegen ben gekomen. We vertalen het doorgaans als ‘rennen over paadjes’. Met enige kennis van de Engelse taal kun je daar ook niet onderuit. Voor zover mij bekend geeft men verder aan dat een trailrun voor 90% ‘off road’ dient te zijn om dat predikaat te mogen voeren. Persoonlijk kan ik me daar wel in vinden; hoe minder ‘road’ en hoe te meer ‘trail’ des te beter.

Als er al geen definitie is laten we ons dan ook niet bezig houden met het inkaderen van wanneer je wel of geen trailrunner bent. Ik kan heel goed leven met het gegeven dat iedereen die voornamelijk over onverharde paden loopt bezig is met trailrunning. Of dat nu bospaden, zandpaden, of bergpaden zijn. Met dat laatste bij tip ik direct het buitenland aan. Er wordt ook nergens geschreven dat je over de landsgrens moet zijn voor een trailrun.

Dan het item ‘afstanden’. Ook hierover staat nergens een minimum aantal kilometers vermeld. Hoogtemeters overigens ook niet. Tot slot nog iets over wedstrijden en punten. Iedereen die competitief in ingesteld wil zich kunnen meten met iets, iemand of zichzelf. Bij trailrunning is dat allemaal nogal rekbaar want er zijn doorgaans alleen een categorie mannen en vrouwen bij een evenement. De differentiatie zit hem voornamelijk in afstand, hoogtemeters en omgevingsfactoren.

Back to basic dus. Rennen over paadjes in de natuur, alleen, met je loopmaatje of in een groep. In een ‘social trail’ of groot evenement. De meeste trailrunners zijn vrije geesten die zelf prima kunnen bepalen of ze de strijd met zichzelf, de elementen of anderen aan willen gaan. Ze passen zich niet aan binnen een verenigingsstructuur (is mijn ervaring) en ze kiezen waar ze zich goed bij voelen.

Dan wil ik vanuit mijn eigen ervaring als trainer/coach nog ingaan op wat ander genoemde heikele zaken die aan de orde schijnen te zijn.

  1. Hebben trailers kapsones? Voor zover mij bekend niet. Vanuit mijn community heb ik contact met beginners en ultralopers en mijn ervaring is juist dat de gevorderde loper de beginner graag wegwijs maakt en positief stimuleert.
  1. Spelen social media een bepalende rol? Natuurlijk spelen die een rol, want er zijn talloze communities actief. Dat wil echter nog niet zeggen dat ze stigmatiserend werken of lopers gek maken om dingen te doen die onverantwoord zijn. Social media geven een beeld, ze bepalen het niet!
  2. Moet je een ultra lopen om er bij te horen? Aan de hand van een voorbeeld stel ik: ‘Nee’. Vanuit mijn community (180 volgers) train en loop ik wekelijks met een aantal hiervan. Deze lopers hebben ieder, of in groepjes, hun eigen niveau. Tijdens het laatste evenement (Koning van Spanje) werd deelgenomen door hen aan de 11 km, 32 km, 22 km en de ultimate van 32+42 km. Allemaal uit dezelfde community. Het was een topweekend op sportief vlak in een geweldige sfeer.

Dit alles beschouwend zou ik er voor kiezen om binnen je eigen mogelijkheden te blijven lopen zonder te willen ‘labelen’. Geniet alleen of met je loopmaatjes van de paadjes, de rust, de ruimte en de natuur. Als je er voor kiest om uitdagingen op te zoeken dan moet je dat zeker te doen. Ik doe dat ook nog regelmatig om mijn grenzen te verkennen, te herkennen en te erkennen. Verder kan ik ook genieten van de prestaties van de avontuurlijke ultraloper zonder gevoelens van drang of dwang. De social media zijn bij uitstek geschikt om de beelden en verhalen bij je binnen te brengen. Het is aan jou de keus of je er iets mee wil.

Zoals gezegd: Trailrunners zijn vrije geesten die zich niet in een vast kader laten plaatsen. De vraag in de kop van mijn blog lijkt me zo dan ook voldoende met ‘Nee’ beantwoord. Tot volgende maand.

Een groep; verschillende afstanden. Samen trainen met lopers van verschillend niveau.

Jos Oonincx

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?