fbpx

In aanloop naar de Lavaredo Ultra Trail 2017

De ogen gaan open, gewoon in Eindhoven. Wanneer ik mijn ogen weer sluit om te gaan slapen ben een flink stukje opgeschoven op Europese landkaart. De reis van vandaag gaat naar Cortina in Italië, voor mijn deelname aan de 120km Lavaredo Ultra Trail. Vandaag de reis, even het stuk ertussen beginnen, doorlopen en aankomen in de bergen. Opnieuw ervaar ik direct een lach op mijn gezicht als in de kamer mijn gevulde duffel zie staan, met daarin alle benodigdheden voor mijn 4 daagse trip. Wat gaan dingen toch lekker makkelijk als je doet wat je leuk vind. Al dagen ben ik bezig met mijn race. Dit keer ben ik met inpakken verder gegaan dan ooit tevoren. Ik heb zelf mijn racevest (met uitzondering van het water) al gevuld en klaar voor de start op vrijdagavond. Ik denk nog even terug aan de afgelopen drukke dagen, met werk en van alles voorafgaand aan deze donderdag. Het eenvoudige besef dat gedachtes is mijn hoofd mijn gemoedstoestand bepalen zorgt opnieuw voor een lach. Ik ga naar de bergen! Ik kan even 100% toegeven aan een soort van rust in combinatie met een stevige ultra-trail uitdaging in een geweldig natuurgebied. Ik ga de komende dagen mijn ding doen,… ik ga genieten van de simpele dingen op mijn pad en me voor nu vooral even mentaal voorbereiden op een tocht van 120km met 5.850 D+ klimmeters en waarbij ik nu al weet dat, hoe verder de race vordert, ik in hele andere gemoedstoestanden terecht ga komen. Ik zal tot het gaatje moeten gaan en misschien nog nét iets verder… Dat geeft helemaal niks. Ik zeg maar zo: ‘Als de uitdaging te klein is en alles te gemakkelijk gaat zijn uiteindelijk de herinneringen een stuk minder intens en vind ik er eigenlijk geen reet aan…!’ Dus,.. ik kan mijn lol op!

Onderweg
Onderweg zijn is fijn… Ik hang nu ergens in de lucht tussen Amsterdam en Venetië, laptop op schoot en aan de buitenkant van de ramen zowel links als recht hele witte wolkendekken. In slechts 2 uur word je bezoeker in een andere wereld. Eigenlijk ben ik altijd onderweg. Op zoek naar het nieuwe of naar hetzelfde in een nieuwe omgeving. Op zoek naar een uitdaging en op zoek naar meer mensen die net als ik snappen waarom we 120km hardlopen door de natuur als iets prettigs, ja zelfs als iets moois ervaren. Ben ik in het dagelijks leven anderen regelmatig aan het uitleggen waarom ik deze keuzes maak kom ik straks weer bij een groep (ultra)trailrunners die geïnteresseerd informeren naar mijn volgende uitdagingen op het gebied van ultra-trails. Een lang weekend waar niet het ‘waarom’ centraal staat maar het ‘waar en wanneer’.

Onderweg zijn betekent nieuwe mensen leren kennen. Onderweg zijn betekent voor mij ook het besef dat raar of extreem denken een relatief begrip is. Ondertussen ben ik er wel achter dat we meer kunnen dan we denken. Onmogelijk is ook iets wat door anderen is bepaald. Is het niet zo dat we uiteindelijk zelf kiezen of we ergens aan beginnen en is het niet zo dat we achteraf pas weten of het wel of niet gelukt is. Zo zit ik er in ieder geval in. Ondertussen ben ik op meer dan 100 georganiseerde marathons en ultratrails op vele mooie plekken in de wereld gefinisht. Niet alle deelnames zijn soepel verlopen en sommigen extreme utratrails heb ik niet kunnen volbrengen. Wel heeft het me altijd iets opgeleverd. Het is maar net hoe je het bekijkt. Er bestaat bij mij niet zoiets als een mislukking. Er is altijd een leermoment wat je meekrijgt voor volgende avonturen. Anderen kunnen zoiets misschien anders zien,… maar ik geloof niet dat ik dat zo heel belangrijk vind.

Lavaredo Ultra Trail
Goed, de rode draad van mijn komende 4 dagen is natuurlijk de deelname aan de 120km afstand van het ‘The North Face Lavaredo weekend’. Volgens mij was mijn laatste bezoek aan Cortina in 2013, 4 jaar geleden. Dat was mijn eerste kennismaking met de Lavaredo Ultra Trail. Op dat moment was er sneeuwval op de toppen. Ik herinner me nog dat de racedirector van de LUT tijdens de race-briefing met tranen in zijn ogen het slechte nieuws overbracht op de zaal met de vele deelnemers. ‘De laatste 3 toppen waren onbegaanbaar.’ We baalden, maar het was een mooi moment. Met veel respect zagen we wat voor liefhebber er voor ons stond. Hij baalde dat zijn route aangepast moest worden, maar moest dit doen voor de veiligheid van zijn deelnemers. De start was toen ook zaterdagmorgen en niet vrijdagavond zoals eigenlijk gepland. Dit keer kan ik de eerste 7 uur door het donker het eerste gedeelte lopen. En, als alles goed verloopt kan ik op na zo’n 50km de zon zien opkomen in de Dolomieten, wat een vooruitzicht, geweldig! Stap voor stap word je meegenomen naar het startmoment op vrijdagavond 23:00u.

Donderdagavond
Met het vliegtuig naar Cortina is goed te doen. In 4-5 uur reizen stond ik al onderaan de kerk, in het centrum van het gezellige bergdorpje. Cortina d’Ampezzo is niet groot maar net groot genoeg om uniek in haar sfeer te zijn. De mensen zijn aardig en de omgeving is prachtig. Ik ontmoet het team van The North Face en verschillende vrienden komen over de finish na hun deelname aan de Skyrace die om 17:00u van start is gegaan. Met 5 vrienden natuurlijk naar de Italiaan en na wat hagel en een hoop lawaai terug naar het hotel. Tja, nu begint mijn race… eerst proberen wat te slapen en morgenvroeg weer op om de omgeving te bekijken, kennis te maken met The North Face atleten, statnummer ophalen, racevest check, racebriefing en veel eten en drinken. Wat doe je de hele dag, als je weet dat je om 23:00 uur in het donker de bergen wordt ingeschoten?

Ik zie uit naar het moment dat ik in mijn race-outfit, met een gespannen ontspannen gezicht richting het startvak loop. Niet te vroeg maar ook niet te laat. De sfeer zal weer positief geladen zijn. De straten gevuld met mensen die elkaar succes wensen en die eigenlijk willen beginnen maar toch moeten wachten. Ik zal blij zijn als ik daarna een paar uur verder ben…. Dan weet ik een beetje hoe het bevalt zeg maar. Direct de nacht in,… direct stevige klimmen… We zijn wat we doen… Laat mij dan maar voor 24 uur of meer een trailrunner zijn die zijn ding doet in de mooie Dolomieten van Italië.

Oh trouwens, ik zal vanavond eens proberen live te gaan met Facebook. Even zo voor de start om 23:00. Misschien heb je er dan een beetje beeld bij…

Ik meld me natuurlijk na de race…
Tot snel dus…

Sportieve groet,
Chris van Beem

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?