fbpx

Over de omgeving van de route ‘het Zandenbos’.

Boswachterij Nunspeet ligt in een prachtig stuk Veluwe. Glooiende paden voeren naar het idyllische dorpje Vierhouten en verder naar Elspeet. Langs open heide en koele bossen, wuivende sparren en grillige eiken. Op de natte heide liggen plassen, omringd door paarsrode zonnedauw. Ten zuiden van Nunspeet ligt het Zandenbos. Hier ligt ook een fraai heideveld. Met geurige heide en krentenstruiken vol vogels. In de Zandenplas kun je op zomerse dagen heerlijk zwemmen.

Het Zandenbos is een bos op de Veluwe tussen Vierhouten en Nunspeet. Het maakt deel uit van Boswachterij Nunspeet van Staatsbosbeheer. Bij Nunspeet wordt het bos doorsneden door Rijksweg 28. Het Bezoekerscentrum Nunspeet ligt aan de rand van het dorp Nunspeet. Dit bezoekerscentrum is voor een groot deel gewijd aan de ontstaansgeschiedenis, het landschap en de verschillende soorten natuur van de (Noord) Veluwe. Ook is er aandacht voor de vogels in de nabijgelegen Veluwerandmeren en kunnen kinderen er leren over de natuur.

Wat is het karakter van het landschap?
Het Zandenbos is een zogenaamde stuifzandbebossing. Het kenmerkt zich door steile stuifzandheuvels, die grotendeels bebost zijn met grove den. In het Zandenbos liggen enkele vennen die zijn ontstaan door de voormalige eigenaren (oa. de familie Van Petersom Ramring en fam. Van Vloten) die de oorspronkelijke vennen hebben uitgediept en vergroot. Hier kun je genieten van geurige heide en allerlei vogels die afkomen op de krentenstruiken en bloeiende rododendrons die hier te vinden zijn. Op warme zomerdagen kun je een frisse duik nemen in de Zanderplas om af te koelen. Nieuwsgierig? Bekijk hier de een korte video van het landschap. 

Wandelen in deze omgeving.
Langs de toeristische rondweg door het Zandenbos (bereikbaar via de Elspeterweg of Eperweg aan de andere kant) vind je de 4 kilometer lange Rondehuisroute. Je loopt vanaf de parkeerplaats Margaretha bosweg en de Petersom Ramringweg de met blauwe paaltjes gemarkeerde wandelroute. Tijdens deze route kom je velen bijzondere bomen tegen en langs een aantal kleine vennetjes veelal rondom begroeid met grote rododendrons die rond mei/ april volop in bloei staan. Het ronde huis terrein, midden in het Zandenbos, is een parkachtig bos, deels bestaand uit steile stuifzandheuvels. Je komt onderweg dan ook een aantal leuke heuveltjes tegen. Na een kort paadje door het bos steek je eerst de toeristische weg over en kom je uit bij het tunneltje naar de Zandenplas. Bij mooi weer een leuke stop of heerlijk aan het eind van de wandeling om met de voeten in het water een beetje bij te komen.

Langs de toeristische rondweg vind je verschillende bosweiden waar je heerlijk kunt picknicken of luieren. Het Zandenbos is onderdeel van de grote Veluwe en leefgebied voor oa. wilde zwijnen, edelherten, reeën, vossen en konijnen. In de vroege ochtend of bij schemer kun je de wroetende schijnen tegen komen. Zie je ze niet in het echt dan laat de wroetsporen zien dat ze in de buurt zijn geweest.

Welke dieren kom je tegen in het Zandenbos?
De waskolk is een bijzonder heideven. Vroeger werden er schapen gewassen. Na het wassen gingen de dieren terug naar de schaapskooi. Op dit moment komen er in het ven oa. heikikker, levendbarende hagedis, adder, hazelworm en heidegentiaan-blauwtje voor. Het meest natuurrijke plekje van het Zandenbos.

Het Ronde Huis.
Het Ronde Huis was een rond landhuis dat in het Zandenbos stond. Het is in 1967 afgebroken, maar sporen ervan zijn nog terug te vinden in het landschap. Het Ronde Huis had twee verdiepingen en een plat dak. Er was een toegangsweg die om het huis liep naar de voornaamste toegang, die zich op de eerste verdieping bevond. Op deze verdieping was een balkon rondom het hele gebouw gemaakt. De ronde binnengalerij op de tweede verdieping kreeg licht via een koepeldak met gekleurd glas. Van daar was er zicht op de beneden hal. Met de bouw van het Ronde Huis werd het gebied eromheen ingericht als landschapspark. Na de Tweede Wereldoorlog raakte het Ronde Huis steeds verder in verval. Het huis was met een deel van het landgoed in bezit gekomen van Staatsbosbeheer. Tot 1960 werden de barakken gebruikt als een zogenaamd woon- of gezinsoord voor de opvang van zwaksociale gezinnen. In 1959 besloot het toenmalige ministerie van Maatschappelijk werk om dit gezinsoord op te heffen. Van 1961 tot 1966 werd het complex verhuurd aan de Stichting Evangelisch Herstel en Opbouw die er vakantiekampen organiseerde. Het complex heette toen ‘De Boshaven’. In 1966 werd tot afbraak besloten.

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?