fbpx

Boekrecensie eenzame uren, door Massimo America.

‘Een boek over het plezier dat te halen valt uit onmogelijke hardloopuitdagingen’.

Het lopen van een Ultamarathon lijkt voor velen gekkenwerk. Zo ook voor Jolanda Linschooten, fulltime avonturier en fotografe van beroep. Als haar looptrainer Jolanda vraagt wat haar ambities zijn op hardloopgebied is het antwoord simpel: over bergpaadjes rennen.

Op 20 augustus 2000 loopt Linschooten haar eerste Ultra; De Grand Tour des Dents Blaches. Een Franse bergloop van 54 kilometer met vierduizend hoogtemeters. Ze komt als eerste vrouw over de finish.

Na die race is bij Linschooten een vuur ontstoken dat niet snel meer dooft. Ze loopt nog een aantal Ultra Marathons en een aantal gewone marathons. Maar het harde asfalt en de drukke stad trekken haar niet. Ze wil in de natuur lopen, het liefst alleen. Linschooten besluit een volledig jaar te wijden aan haar passie. Geen foto opdrachten of reisreportages, nee, enkel hardlopen. Ze schrijft zich in voor vier Ultra Marathons. Alle vier moeten in 2011 gelopen worden, liefst nog met een goede eindklassering. Het gaat Jolanda om de Marathon des Sables (250 km) de Bob Graham Round (100 km) de Ultra Trail du Mont Blanc (111 km) en de Grand Raid de la Reunion (160 km). In totaal komt dit rijtje wedstrijden neer op maanden trainingsplezier, vele dagen aan wedstrijdlopen, duizenden hoogtemeters, veel zweet, een beetje bloed, en een traantje hier en daar.

In Eenzame Uren beschrijft Linschooten op meeslepende wijze het plezier, de pijntjes en het gevecht dat hoort bij trailrunning. De vele trainingen, het waarom, allemaal dingen die voor de hardlopende mens zeer herkenbaar zijn. Maar ook voor Jolanda blijft het plezier dat aan hardlopen te beleven valt moeilijk te omschrijven. Zo schrijft ze: ‘Beetpakken kan ik hem niet, die ondefinieerbare energie. En om hem te omschrijven heb ik alleen al in dit hoofdstuk 569 woorden nodig gehad. Maar ik weet zeker dat de lopende lezer weet wat ik bedoel.’ Het is hoe dan ook een plezier om te lezen hoe Linschooten deze vier reuzen van trailraces tracht te overwinnen. Dit boek is een absolute aanrader voor iedere trailrunner, en een perfecte remedie als de zin om te trainen even ontbreekt. Lees een paar pagina’s en je hebt binnen de kortste keren je hardloopschoenen weer aan!

Door Massimo America.

Eenzame Uren (2012)
Door: Jolanda Linschooten
ISBN 978-90-452-0124-5

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?