fbpx

Blog: No Challenge, no Change

Jos Oonincx over zijn eigen Beren Challenge.
Een nieuw jaar, dus nieuwe uitdagingen. In 2016 liep Jos Oonincx, trailrunner in hart en nieren, een 4-daagse. 2017 stond in het teken van zijn persoonlijke ‘Beren Challenge’; een aantal Bearruns in binnen en buitenland zorgden voor de hoogtepunten (letterlijk; met 3250 hoogtemeters). Eindstand: 173 kilometer trail. Een persoonlijk verslag:

18 maart 2017: Grizzly Run – Seaton (GB)

Ik hoorde over de Grizzly Run in Engeland en aangezien ik wel een 30+

trail gelopen had, maar nog niet met de nodige hoogtemeters was mijn belangstelling gewekt. Het was een run van 32 km/1150 hm, steenstranden, waterpassages, modder bugs, spekgladde weilanden en klimmetjes met als hoogtepunt de ‘Stairway to Heaven’.

Het was een mooie ervaring. Ruim vier uur had ik nodig om het gladde parcours af te leggen. Afstand, klimmen, dalen en verschillende ondergronden kun je enigszins trainen in Nederland. Kilometers natte, dus gladde weilandpaadjes en talloze modder bugs niet. Ik had het gehaald waarna ik me gewillig door de brandweerlieden met een koude straal liet schoonspuiten. Wil je het volledige verslag lezen? Click dan hier.

17 september 2017 – Sint PieterBear Trail

Hier heb ik gekozen voor de 32 km/750hm rond Maastricht, nadat ik hier drie keer eerder de 19 km had gedaan. Zie dit artikel voor het volledige verslag.

 

27 oktober 2017 – Raid Light Bear Trail

Een trail in het Belgische ’s Gravenvoeren van 25km/500hm door het glooiende land in een mooi en afwisselend parcours door de Voerstreek. Ruim 2,5 uur heerlijk getraild.

 

5 november 2017 – Berenloop Terschelling

De Berenloop marathon stond al langer op mijn lijstje en nu paste het eindelijk in mijn programma. Op een wisselvallige novemberdag ging ik de volgende uitdaging aan.

De eerste 10 km gingen over de weg richting Midsland, veel enthousiasme langs de kant, versiering, beren in tuinstoeltjes en muziek. Het tempo was iets onder de 6.00/km, een bewuste keuze om in het tweede deel wat over te hebben. Dan gaat het richting Hoorn. De verzorging onderweg is top en ik merk dat supporters zich zelfs verplaatsen om verderop weer aan te moedigen.

Bij km 15 lopen we bij Oosterend, het laatste dorp voor natuurgebied De Boschplaat.

Het is een schitterend heide- en duingebied dat met dit wisselende weer (regenbui, zon, hagelbui, zon….) buitenaards aan doet. Voor het eerst krijg ik aansluiting bij een groepje, mooi op tijd, want de wind is nu tegen.

De halve marathon gaat in iets meer dan 2 uur en dat betekent dat ik het tempo wat kan laten zakken om bij elke post rustig wat te eten en te drinken.

Na km 23 doorkruisen we het Hoornse Bos en komen we weer in de bewoonde wereld.

Ik loop al weer een tijdje alleen en dat zal zo blijven. Na km 33 naderen de 3 strandkilometers van Midsland aan Zee naar West aan Zee waar de tegenwind, schuin op kop, meevalt. Vanaf km 36 lopen we weer richting West over verharde paden en nog een stukje bos bij het Groene Strand. Nu schiet het op; ik blijf het tempo vasthouden en zie de Brandaris, nog een paar km.

De laatste kilometer wordt iedereen naar de meet gedragen. Deze gaat dan ook meer dan minuut sneller, waarvan een paar honderd meter over een rode loper tussen een joelend, klappend en high fivend publiek; wat een ambiance en dat voor iemand die ruim 4 uur over een marathon doet. Ik voel me goed gelukkig, heb niks geforceerd en iets boven de 6.00/km gelopen gelopen wat de opzet was. Op naar de hersteldrankjes en maaltijd, waarna nog een rustig fietstochtje naar het vakantiehuis. Mooi evenement, geen zuivere trail wel een bijzondere ervaring.

 

8 december 2017 – Terhills Bear Trail

Hier reed ik in december, een steenkoude dag, naar toe om 20 km/300hm te lopen vanuit Maasmechelen. In het voormalig mijnwerkersgebied ligt Connecterra, een natuurgebied in ontwikkeling waar de heuvels deels ontstaan zijn door exploitatie van de kolenmijnen. Veel mooie, natte, gladde single tracks en pittige klimmetjes met enkele fantastische vergezichten als beloning.

21 januari 2018 – Polar Bear Trail De laatste uit de serie met 22km/550hm vanuit Teuven. Waar het aan lag weet je nooit zeker, maar deze heb ik als de zwaarste uit de hele serie ervaren. Ik was niet helemaal fit en ik had, net als bij de Grizzly, veel moeite met de gladde, modderige paden. Het constant corrigeren van je pas en je houding om overeind te blijven is erg vermoeiend en naarmate de jaren vorderen heb ik er moeite mee. Je moet ook constant de focus op je lopen houden anders ga je onderuit. (En ik heb er heel wat zien gaan) Bij de laatste 5 km heb ik rustig aan gedaan om niet kapot over meet te komen. Het ‘Ursus’ shirt na het uitlopen van de vier Bear trails was verdiend.

 

2018 en verder: de beer in winterslaap…of niet?

Tussen 12 maart 2017 en 21 januari 2018 zit nog net geen jaar, maar zijn er voor mij wel ontelbaar veel mooie herinneringen die voor een groot deel voortkomen uit deze Beren Challenge. In 2017 mocht ik meer dan 3000 km lopen met veel verschillende loopvrienden in trainingen, social trails en evenementen. Op zich is dat al een schitterende motivatie. Toch werkt voor mij ook nog steeds het stellen van een persoonlijk doel om door te gaan. Wellicht voor jou ook een tip?? Trek er gerust langere tijd voor uit en zoek loopmaatjes die (voor een deel) meedoen. Vertel erover, want dan wordt er naar gevraagd en dat houdt je ook gaande. Tot de volgende trails maar weer.

Jos Oonincx

Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?