fbpx

De boswachter vertelt: Wessel Pruissen

De route voor de Sint Anthonis Trail hebben we in samenwerking met boswachter Wessel Pruissen van Staatsbosbeheer samengesteld. Wessel kent de boswachterij als zijn broekzak en weet dus precies waar als loper op te letten. Een korte kennismaking met zowel het gebied als de boswachter.
In welk gebied ben je het meest?

Als het goed is in allemaal. Mijn werkzaamheden vinden plaats in alle gebieden in de regio. Ik sta graag overal klaar als gastheer. Natuurlijk kan ik niet in alle gebieden tegelijk zijn maar ik ben wel in alle gebieden bezig.

Op welk stukje natuur ben je het meest trots?

Boswachterij Sint Anthonis en de Maasheggen. De geschiedenis gaat heel ver terug in deze gebieden. Sint Anthonis vind ik fantastisch vanwege de afwisseling. Het is een klein omgrensd gebied waar we echt alles hebben; van gemengd bos tot naaldbos, van heidevelden tot zandverstuivingen. Echt heel divers. De Maasheggen trekt mij ontzettend aan omdat het een rivierkleigebied is dat verschrikkelijk oud is. Er zijn teksten van Julius Caesar te vinden over dit gebied, waarin hij zijn ergernis uit over de ondoordringbare heggen. De Maasheggen hebben ook een unieke combinatie van enerzijds agrarische- en anderzijds natuurbestemming.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag bij Staatsbosbeheer er voor jou uit?

Haha die vraag kan ik onmogelijk beantwoorden. Elke werkdag is anders en juist die afwisseling is wat deze baan zo leuk maakt. Bijna 50% van ons werk bestaat uit ad-hoc werk en daarnaast heb ik drie functies als kampeerterreinbeheerder, boswachter publiek en B.O.A dus dat geeft ook een hoop afwisseling.

Stuifzand, bos of heide?

Heide. Geen idee, ik moet immers kiezen.

Er is afgelopen maand een stevige storm over het land getrokken, die ook in jouw bosgebieden veel schade heeft veroorzaakt. Lig je daar op de avond van zo’n storm van wakker?

Wij zien dat niet als schade. Een boomkroon die afbreekt biedt weer een hele hoop opties voor nieuwe flora en fauna. Doordat bijvoorbeeld een tak hoog in de boom breekt krijgen lage planten weer kans om te groeien omdat er zonlicht bij de grond komt. Een boom vergaat en levert dan juist een hele hoop nieuwe dingen op. Ik lig daar dus niet wakker van. We laten mensen ook duidelijk weten dat ze tijdens een storm niet het bos in moeten gaan.

Kunnen de lopers de 24e nog de gevolgen van de storm zien?

Zeker. Op dit moment liggen er overal nog geknakte boomkronen en takken die naar beneden zijn gekomen. De paden zijn inmiddels wel weer mooi vrij.

Kan je wat hoogtepunten noemen voor de deelnemers van de Sint Anthonis Trail?

Die hebben ze eigenlijk continu. Zo is er ruimtelijk genoeg te zien; bos en weidse landschappen. Maar wat veel mensen niet beseffen is dat er ook op micro niveau een hoop moois gebeurt. Kijk eens een keer wat er aan mossen groeit bij een heideplant, of paddenstoelen op een boomstam. Begin 1930 was het een groot stuifzandgebied, nu is dat helemaal overgroeid. Eigenlijk alle hoogteverschillen in het gebied zijn oude stuifzandduinen. Dat is ook goed te zien aan het begin van het parcours.

Wat is er aan fauna te vinden in boswachterij Sint Tunnis?

Veel soorten vogels, konijnen, vossen, dassen en reeën. En we hebben ook nog grazers: vier schotse hooglanders en een schaapskudde.

 

Wat is je favoriete seizoen in de boswachterij?

Ik vind de late nazomer heel mooi. De heide staat dan vol in bloei en tegelijk beginnen de herfstkleuren dan door te breken.

Wie ben je?

  • Naam: Wessel Pruissen
  • Leeftijd: 26
  • Opleiding: Bos en natuurbeheer, Velp
  • Favoriete kleur: Ik moet nu groen zeggen natuurlijk, maar toch: blauw
  • Gebieden in beheer: Noordoost Brabant, Maashorst/Maasheggen
Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?