fbpx

De boswachter vertelt: Lennard Jasper

De boswachter is onmisbaar bij het uitzetten van onze parcoursen. In deze editie spreken we Lennard Jasper, boswachter publiek bij Staatsbosbeheer over de Zandenbostrail.

In welke gebieden ben je het meest?

Ik kom het minst in het Zwolse Bos. Het meeste ben ik in het Speulder en Sprielderbos, die gebieden hebben meer aandacht nodig want daar is een hoop toerisme. En bovendien een van de mooiste bossen van Nederland.

Wat doe je zelf het liefst als je in de natuur bent?

Ik ben een natuurgerichte recreant. Ik mag heel graag dwalen, houd van de stilte, de vogels. Een optimale natuurbeleving dus, een beetje into the wild. Ik ben bij voorkeur op de momenten in het bos dat er niet veel mensen zijn, rond zonsopgang en zonsondergang.

Wat is je favoriete stukje veluwe?

Het bos van de dansende bomen. Dat is een bos waar ik vroeger vaak kwam. Rond het Solse gat is het ook machtig mooi. Met markante bomen en een mystieke sfeer.

Hoe laat start een gemiddelde werkdag?

Mijn werkdag is heel veelzijdig. Zo had ik zaterdag een safari met verrekijkers en en portofoons. Dan ben ik pas om half tien thuis. Als ik me lekker voel ben ik het liefst al met zonsopgang in het bos of ga ik na zonsondergang pas weg. Mijn werkzaamheden zijn heel onregelmatig. In de winter ben ik vaak wat meer binnen bezig met voorbereidend werk, zodra de temperatuur stijgt hoop ik weer meer buiten te kunnen zijn.

Ben je anders naar de natuur gaan kijken sinds je dit werk doet?

Zeker. Ik had een best wel romantisch beeld van de Nederlandse natuur. Maar heb na al die jaren gezien dat economie het vaak van ecologie wint. In Nederland wordt de natuur steeds meer een museumstuk. We verstedelijken, heel veel mensen zijn de natuur niet gewend, en weten dus ook niet hoe het is om onderdeel te zijn van een natuurlijk landschap. Voor mij is een natuurlijke omgeving een vanzelfsprekendheid, maar heel veel Nederlanders komen niet eens meer in de natuur en weten dus ook niet hoe het is om onderdeel te zijn van een natuurlijk landschap.

Wat is jouw favoriete seizoen?

Absoluut het voorjaar! Ik ben wat melancholisch ingesteld, dus het najaar voelt met het vallen van het blad toch als het afsluiten van een mooie periode. Zodra alles in bloei staat voel ik het bos weer tot leven komen.

Welk type natuur komen de lopers tegen in het Zandenbos?

Het zandenbos is een oud stuifzandgebied. Vroeger was het dus een open woenstijn. Ondertussen zijn we honderd jaar verder en staat er bos op. De glooiing in die bossen vind ik heel tof, er zit echt veel hoogteverschil in. Verderop tref je weer heide aan, en daarna weer meer vlakke bossen. Het Zandenbos krijgt op die manier bijna een park-achtig karakter, met veel verschillende soorten natuur.

Wat is er aan fauna te vinden in het Zandenbos?

Het Zandenbos is een wat drukker gebied met relatief veel recreanten. Toch zijn er echt wel grotere diersoorten te vinden. Denk aan wilde zwijnen, edelherten, dassen en reeën. Het bos is de entree naar de Veluwe, met veel wandelroutes, dus het wild is vooral snachts actief.

Waar moeten lopers op letten tijdens de trail?

Let eens op de sporen van de Wilde Zwijnen, die lopen overal door het bos. De vennen zijn ook prachtig. We hebben de vennen deze winter opgeschoond dus die zijn nog mooier om langs te lopen. En het stikt van de bosvogels. Genoeg te zien dus!

Eerstvolgende Editie

Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?