fbpx

De Grote Vijf Safari

Een ontmoeting met een ree raakt je. De ene keer zie je het maar voor een kort moment bijvoorbeeld als het ree op de vlucht slaat. Een andere keer in alle rust, veilig op een afstand tussen zichzelf en de bezoeker. Ze leven in groepjes maar in het voorjaar en de zomer leven ze min of meer solitair. Uitgezonderd de reegeit met haar jongen (kalfjes). Het kalf ligt op een verdekte plaats op de grond, vaak goed verscholen in hoog gras. Boswachters zijn dan extra alert om ervoor te zorgen dat ze niet worden verstoord. Dit betekent onder andere er op toezien dat honden zijn aangelijnd en bezoekers informeren om geen kalfjes aan te raken als ze het zien liggen. Zodra de reegeit mensengeur bij het kalfje ruikt, raakt ze in paniek en wordt het kalf alleen achter gelaten. Ook zijn vrijwilligers in verschillende gebieden actief om daar waar het mag reekalfjes te zoeken op boerengrasland dat vroegtijdig gemaaid moet worden. De zoogtijd is na 6 tot 10 weken voorbij maar het kalf blijft tot het 1 jaar oud is bij de reegeit.

 

         Blaffen en fiepen

Reeën maken verschillende geluiden zoals blaffen en fiepen. Het blaffen van het ree, ook wel ‘schrikken’ genoemd is een laag, blaffend geluid. Dit wordt ingezet als het ree iets bijzonders waarneemt waarvan het niet thuis kan brengen wat het is. En, alarmeert daarmee ook de andere reeën. Het fiepen, een hoge fluittoon, gebruikt de reegeit en het kalfje om contact met elkaar te houden. Ook wordt er gefiept in de bronsttijd om mannetjes te lokken.

 

      Verschil in soorten

Het ree wordt nog al eens hert genoemd, maar het is toch een andere soort. Zo is het imposante edelhert aanzienlijk groter dan het ree. Het damhert zit qua formaat tussen het ree en het edelhert in. Wat ze wel gemeen hebben is dat de mannetjes een gewei hebben dat ieder jaar in de winter wordt afgeworpen. De leefgebieden zijn echter weer verschillend. Zo komen reeën verspreid in heel Nederland voor. Edelherten daarentegen kom je in het wild op de Veluwe en Oostvaardersplassen tegen. Damherten in de duinen en je ziet deze soort vaker in hertenkampen.

 

      Op safari

Lijkt het je leuk om met de boswachter mee op safari te gaan op zoek naar het ree of edelhert?

Dat kan met de Grote Vijf safari

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?