fbpx

Trailrun Trainer

Enige tijd geleden kreeg ik een unieke kans, en dat was om deel te nemen aan de allereerste opleiding tot Trailrun Trainer. Georganiseerd door hardlooptrainersnederland en erkent door de atletiek unie, en daarmee dan ook een officiële opleiding! Een kans die ik natuurlijk met beide handen (en voeten) aangreep!

De eerste sessie was eind april en ik had er echt zin in. Zo reed ik in de ochtend vrolijk fluitend in The Mothership richting Velp. En terwijl ik zo langzaam bergaf door het bos reed kreeg ik er alleen maar meer zin in, wat een pracht gebied! Uiteindelijk bleken er 9 deelnemers te zijn en onder leiding van Alex G. begon de dag. Uiteraard was er even een voorstelrondje (best wel ervaren trainers in het klasje) en begonnen we met de eerste theorie.

Na een ochtend interessante informatie, waarbij ik echt moet zeggen dat het programma fraai was opgebouwd gingen we na een , overigens voortreffelijke lunch, naar buiten. En toen werd het helemaal leuk natuurlijk. Heuvel op en af, allerlei technieken en oefeningen en lopen ook nog eens. In rap tempo bezochten we alles wat interessant was en overal was er gedegen tekst en uitleg. Helemaal fijn. Intussen kon ik wat kennis maken met iedereen, wat ik ook altijd wel leuk vind. Het groepsgevoel begon wat te groeien en langzaamaan kwamen er ook wat grapjes links en rechts. Erg leuk allemaal, prima sfeer, prima uitleg, prima leermomenten. Na een paar uur buiten spelen liepen we weer terug naar ons klaslokaaltje wat na 2 minuten een ondefinieerbare geur had van 12 soorten deodorant en bekeken we nog even wat we als huiswerk hadden voor de volgende keer.

Tussen de twee sessie in was er ook huiswerk. Zo hadden we een aantal theoretische modules te bestuderen en moesten we elk een trailrun training opstellen. En dan wel eentje die past in het grotere plaatje. Kortom: Je neemt een groep (ervaren of niet) en kijkt waar die voor willen trainen (bijvoorbeeld een trail over 12 weken) en dan ontwerp je een training (ergens in de opbouwfase, of juist op het einde, of waar dan ook). Kortom, het moet een gedegen en verantwoorde training zijn. Uiteraard kies je een passende kern van de training (Gaat het om wendbaarheid? Of Kracht? Of Uithoudingsvermogen? Of Souplesse?) Enfin, best een puzzel. Tijdens de tweede sessie zouden we alle huiswerk bekijken en eventueel verbeteren en aanvullen.

Dag twee van de opleiding begon met even een icebreaker en daarna gingen we meteen naar buiten. Vandaag ging elk van ons een stukje uit zijn/haar training geven, meteen gevolgd door feedback. Ik moet zeggen dat ik dat een erg leuk en leerzaam deel van de opleiding vond. Alex, onze trainer is echt super goed in het ombuigen van gewone oefeningen naar dynamische oefeningen, erg fraai hoe hij dat kan. Het maakt het meteen en veel betere en interessantere oefening voor iedereen. De ochtend leek in tien minuten voorbij, terwijl we toch echt alle 9 een stuk training gegeven hebben.

Na de wederom voortreffelijke lunch deden we een stuk theorie over veiligheid en toen, hup, weer naar buiten. Want theorie is leuk, het beleven en ervaren is nog leuker. Na het voor de tweede keer buiten spelen (en het klaslokaal weer volspuiten met deo) sloten we af met een vooruitblik op ons examen.

En afgelopen weekend was het dan zo ver. We mochten examen doen. Jippie, eindelijk laten zien wat ik kan. 🙂 Het lesplan had ik ingeleverd en nu alleen nog naar Velp toe. Nu ja, ik had een beetje een slechte start daar ik me wat verrekend had maar uiteindelijk was ik slechts 5 minuten te laat. De hele groep stond al buiten en Cecile (en van de deelnemers) werd gebriefd en ondervraagt door de examen commissie. Ik heb snel wat handjes gegeven en daar vertrokken ze. Ik zelf bleef even achter om me mentaal voor te bereiden.

We hadden allemaal 1 of 2 mensen geregeld die wel proefkonijn wilden spelen. Zo had je als trainer ook echt een heel diverse groep. Na 45 minuten was het mijn beurt. Eerst kreeg ik een aantal vragen over mijn opzet en doel, met wat verdiepende vragen er bij. Dat was het theorie deel en verliep verder prima. En toen mocht ik naar de groep.

Eerst maar eens beginnen met applaus (en hop ze deden zo mee) en toen liepen naar het bos. Uiteraard even checken of er geen blessures waren en veilig de weg over. Ik het bos deden we enkele oefeningen totdat de examinatoren genoeg beeld hadden. Ook heb ik nog een gedeelte uit de kern van de les gedaan. Helemaal prima. Om onverklaarbare wijze had Cecile plots last van haar enkel maar ook daar wist ik adequaat mee om te gaan. Grapje links en rechts, beetje uitleg en hop, lopen maar weer. De 45 minuten vloog voorbij en ik had er veel lol in. Na afloop nog even een kort gesprekje met de examinatoren: “Ik hoop dat jij op jou wijze nog veel trainers en trailers gaat begeleiden en dat zo door geeft, echt super.” en mijn proef zat er op.

Na dit deel ben ik de rest van de dag blijven meespelen met alle groepen. Dat was niet alleen leuk maar ook super leerzaam. Je ziet nogal wat verschillen. Ook Mieke (van Start2Ultra) had een mooie dag en heeft nog hard moeten werken. 24km in totaal, en 8x kracht oefeningen, 8x loopscholing en 23x die heuvel op en af. 🙂

Maar goed: Waar het om draait. Ik ben geslaagd! En omdat het op alfabet ging ben ik toch echt de aller-tweede Trailrun Trainer van Nederland! Super trots op.

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?