fbpx

UTVV Ultra Trail 106km in Slovenië

Op zaterdag 12 mei start ik om 6:00u vanuit Ajdovščina in Slovenië voor mijn eerste Ultra Trail dit jaar. Met een tijdslimiet van 35 uur en 4870D+ en 4720D- hoogtemeters, mag ik genieten van een tocht van 106km door het schitterende landschap van Slovenië. Dit zijn de momenten in het jaar waar ik naartoe leef. Voor deze UTVV heb ik een voorbereiding gehad en de UTVV is een onderdeel van mijn voorbereidingen voor de evenementen daarna.

Een onderdeel van de voorbereiding is het goed doornemen van de verstrekte informatie. Bij de UTVV is het zeer goed geregeld. Iedere deelnemer krijgt digitaal een ‘Official RaceGuide UTVV 2018‘ toegezonden. Hierin kunnen alle deelnemers de benodigde informatie vinden. Mij geeft het lezen van een RaceGuide de gezonde “ik-wil-starten-kriebels”.

Mijn aanloop naar deze Ultra Trail

Iedere (ultra)trail heeft haar eigen unieke eigenschappen. Natuurlijk zijn er wel overeenkomsten, maar voor mij zijn de unieke eigenschappen de variabele onderdelen van mijn voorbereiding. De basis voorbereidingen zijn bij mij afgestemd op de overeenkomsten tussen alle ultra trails. Denk aan de afstand en de hoogtemeters die je standaard gaat tegenkomen. In aanloop naar een 100+ km afstand train ik wekelijks zeker een gemiddelde van 100+km, dit om mijn lijf te laten wennen aan de duur. De laatste weken doe ik zo min mogelijk en pak ik rust en let ik extra op mijn voeding. Dit heb ik dan ook de afgelopen weken gedaan en dat voelt prima.

UTVV kenmerken

Bij een deelname kijk ik vooral naar de bandbreedtes van het event. We mogen er 35 uur over doen, wat over het algemeen betekend dat het een stevige Ultra Trail is. Bij een finish krijg je 5 UTMB punten toebedeeld en het hoogte profiel geeft me een duidelijk verloop van de 106km weer. De hoogteverschillen vallen mee en zijn maximaal 1.350D+, waarbij het hoogste punt op 1.450 meter zit. Verder hebben we de mogelijkheid om materiaal en voeding in een dropbag mee te geven. Deze dropbag reist met me mee en is te vinden op 2 verzorgingsposten onderweg (op 48 en 87km). Vooraf kijk ik goed wat de cut-off tijden zijn, die bij de verzorgingsposten gehanteerd worden. Ben ik te laat, wordt ik direct uit de race gehaald…

 
Bron: http://www.ultratrail.si/en/

Roadtrip

Op zaterdag vroeg starten betekent dit keer een reis die op donderdagmorgen begint. Het is 1250km rijden en ik ga samen met Massimo in een soort ontspannen road-trip richting Slovenië. Op vrijdagochtend is het plan om daar rond te lopen om de omgeving te verkennen en de laatste voorbereidingen te treffen. Natuurlijk is het veel fijner om een paar dagen van te voren op locatie te zijn, maar dit keer zal een lang weekend de invulling zijn. Een deelname aan een internationale ultra trail is niet alleen de race, voor mij zeker ook alles eromheen. De vrijheid die ik ervaar op weg naar een geweldig natuurgebied, waarbij je echt soms tot het gaatje moet om door te kunnen en waarbij ik bekenden en nieuwe mensen ga leren kennen, brengen me zoveel meer dan alleen de voldoening van het finishen. De herinneringen die ik maak tijdens dit soort roadtrips zijn onbetaalbaar en voor mij zo waardevol. Natuurlijk leg ik veel vast met foto en film,… maar de intense beleving zit in het bewust meemaken van de ultra trail met jezelf en met de anderen om je heen. De zware momenten zal je moeten overwinnen en dat worden na het mooie finish-moment de mooiste herinneringen die je bijblijven. Dat soort momenten pakt niemand me meer af en geven mij de goede en positieve energie om door te gaan… #tiswat

Gear en voeding

De samenstelling van mijn Gear en voeding gaat eigenlijk automatisch. Tijdens mijn deelname aan een ultra trail heb ik een standaard uitrusting in mijn racevest zitten. De voeding bestaan voornamelijk uit natuurlijke voeding (gedroogd fruit, noten/pinda’s, Trek’n eat, Hammer Heed en voldoende aanvullingen voor zout-magnesium). Standaard voldoende kleding, navigatie met de route en een hoofdlamp met reserve batterijen. En, omdat er een dropbag meereist heb ik daar de benodigde aanvullingen, zodat ik niet alles in veelvoud bij me hoef te dragen de eerste 48km.

Mindset

Ik heb er zin in, mijn deelname is een keuze. Het wordt zwaar, maar zwaar is ook relatief. Waarschijnlijk weer zo’n avontuur waarbij de andere omgeving, de temperatuur en de afstand een hoop fysieke en mentale creativiteit gaan vergen. Een totaal nieuwe trailrunning omgeving met een hoop internationale trailrunners die om dezelfde reden deelnemen,  namelijk; Een mooi gebied doorkruizen waarbij de route is samengesteld door locale ultra trail liefhebbers die het evenement organiseren. Voor 2019 gaan we de organisatie van de UTVV helpen om meer Nederlanders wegwijs te maken naar dit pareltje van een evenement in Slovenië.
Voor sommige extreme uitdagingen ben ik dagen bezig om mijn mindset op orde te krijgen… voor nu valt het mee. Tijdens deze ultra trail zal ik proberen mijn duur te trainen en met name te genieten van de omgeving. De mindset is al prima,… doel is finishen, binnen de 35 uur op een manier wat past tijdens de race.

Tot de volgende keer,

Chris van Beem
chris@www.trail-running.eu

Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?