fbpx

Ardennes Mega Trail 93k | Frankrijk

In mijn voorbereiding op de TOR zat een mogelijkheid om tussen de UTVV 106k  en de Eiger 101k ultra trails nog een wedstrijd te gaan lopen. Uiteindelijk vond ik de Ardennes Mega Trail van 93k en 4.800 D+ in de Franse Ardennen. Een op het laatste moment gekozen Ultra Trail, waarbij Stella Petric en ik samen richting het mooie Frankrijk zijn afgereisd. Toch grappig dat ik iedere keer bij de aanmelding van een evenement zo makkelijk over bijvoorbeeld 4.800 D+ meter heen stap….. terwijl ik tijdens de wedstrijd dit volume van hoogtemeters met veel inspanning ongemakkelijk stap voor stap doorpak. Valt toch iedere keer tegen… Gelukkig maakt de omgeving veel goed,… dan zijn tegenvallers weer relatief…

Inchecken

De reis is een leuk begin van het weekend. Ontspannen genieten van de omgeving en aankomen op de locatie vanwaar we zullen starten en finishen. De Franse taal is absoluut geen probleem voor de leden en vrijwilligers van de organisatie. Met veel plezier blijven ze in het Frans terug praten en daarbij gebruiken ze handen en voeten voor verdere uitleg. De Engelse taal wordt niet gesproken, maar ach… maakt ook niet uit… wij zijn op bezoek! Het verplichte medische certificaat moest ik toch nog even laten zien en dan is zo’n telefoon met internet toch handig. Het evenement is groots opgezet en de omgeving laat serieuze heuvels zien, die worden vervolgens weer doorgesneden door de rivier De Semois. Daar check ik eigenlijk pas de samenstelling van de ultra trail met haar verzorgingsposten en andere bijzonderheden. Daar kom ik er achter dat ik te weinig flessen heb meegenomen en koop ik weer eens een waterzak voor in mijn racevest. En daar kom ik er ook achter dat het een zware dag gaat worden… de zon gaat volop schijnen en de hoogtemeters zijn geleidelijk over de route verdeeld. Veel afwisseling, …. heerlijk!

Start

In de vroege ochtend is het eigenlijk de voorbereiding van de avond ervoor doorpakken. Op het laatst het water toevoegen in het racevest en de laatste check. Er is een dropbag voor de CP2 op 51k. Daar gaat schone kleding, andere schoenen en extra voeding in. Ik vind het heerlijk om zo voor de start van een evenement aan te komen. Bij het parkeren van de auto zie je overal trailrunners verschijnen. Allemaal klaar in outfit en racevest voor de komende 14-22 uur… Toch wel wat strakke gezichten en veel groepjes die samen de route gaan lopen. Wij zijn goed op tijd. Even de Dropbag afgeven en dan de poles op maat maken en richting het startvak. Stella en ik gaan allebei ons eigen ding doen. Ik weet dat ik na de start 16 tot 18 uur onderweg ga zijn. Ik ga weer het haantjes gedrag van andere ervaren die in het begin je gaan inhalen en gekke sprongen gaan maken langs de smalle paden. Zo halverwege gaan er mens om me heen last krijgen van de inspanning en in het laatste gedeelte is er alle ruimte voor eigen ritme en alleen lopen. Daar begint voor mij de inspanning echt, zo boven de 70km…

Enkele momenten

De start vond ik bijzonder… Niet alleen het vuurwerk vooraf en de harde klassieke muziek maar ook de opzet. We liepen allemaal na de start een lus om vervolgens terug over de startlocatie te lopen waar we werden aangemoedigd door de vele supporters en de haag van brandende fakkels… en dat om 5:00u in de ochtend. Leuk is dan het contrast een paar minuten later als iedereen in een rij, zonder al te veel praatjes de eerste serieuze klim uit het dal naar de top van de eerste heuvel gaat.

Denk ik terug naar de bijzondere plekken onderweg, dan weet ik dat deze ultra trail best bijzonder is. De enorme klimmen maken het voor mij zwaar, maar de afwisseling van het parcours qua ondergrond en omgeving zorgen voor zoveel plezier dat de tijd zichzelf bijna inhaalt. Voor ik het weet loop ik midden op de dag door de hete middagzon te ploeteren en besef ik dat ik al richting de helft ga qua afstand van de dag. Dat gedeelte van de race, zo in het midden,.. kent een bepaalde samenstelling van trailrunners die hetzelfde gemiddelde tempo hebben. Het door de een sneller dalen wordt verderop weer gecompenseerd door het sneller kunnen klimmen en zo blijf je elkaar groeten en zie je dezelfde trailrunner uren om je heen bewegen. Zelf vind ik die momenten bijzonder als je merkt dat ook anderen zichtbaar genieten van de omgeving of zichtbaar balen van dezelfde lange zware klim. De supporters van die trailrunners om je heen worden bekenden, die zie je op zo’n dag ook 10x langs de route verschijnen omdat hij/zij net achter je loopt…

Dit keer ben ik bewust met mijn voeding bezig. Goed eten tijdens mijn deelnames is voor mij vaak moeilijk. Dat train ik dus op dit soort evenementen. Eigenlijk ging het best goed. Onderweg niet hoeven overgeven of misselijk geweest. Wel had ik even een ander dingetje. Op ongeveer 73km was ik nog aan het hardlopen en vielen mijn ogen dicht onder het hardlopen. Dat heb ik wel vaker ervaren, maar niet zo na een inspanning van 15 uur, normaal duurt dit wat langer. En,.. het begon een beetje irritant te worden want bomen waren opeens wel heel dichtbij of, het wegzakken op een pad langs een stijle helling was vervelend, want ik gleed meteen een meter lager. Ik kreeg mijn lijf niet zover om hier doorheen te komen… bij het klimmen bleven de ogen open maar zodra de inspanning minder nodig was ging mijn lijf in slaapstand… Op 75km was ik het zat. Het pad passeerde een bankje met een uitzicht op een vallei… Hoewel het nog maar 1km naar de verzorgingspost was ging ik op het bankje liggen, racevest onder mijn hoofd en mijn iPhone op mijn borst met een wekker op 10 minuten. De eerste trailrunners hoorde ik passeren en ineens was daar mijn wekker….. De 10 minuten waren om en een paar minuten later daalde ik al hardlopende de trail af, richting de verzorgingspost in het dal. Niks geen last meer van zware oogleden… was is het menselijk lijf toch een bijzonder iets…. 10 minuten was even nodig en is genoeg om de laatste 3 uur door te kunnen.

De finish

Bij het naderen van de finish denk en hoop je dat je het allemaal zo wel gehad heb. Eigenlijk heb je het liefst een afdaling tot aan de finish streep… niet te stijl omlaag want dat doet weer pijn, nee…… zo eentje waar je heel ontspannen de laatste kilometers uitloopt. Alleen,… als die gedachte ontstaat kun je net zo goed keihard gaan lachen… gebeurt nooit namelijk. Ook dit keer besloot de organisatie, terwijl je als ‘ik-ben-er-helemaal-klaar-mee-trailrunner’ de speakers op de achtergrond hoort. Je bent er nog niet.. en als je nog slechts een kilometer of 3 te gaan hebt… gaat de route over pittige klimmetjes, je mag omhoog met touwen en daarna stuiteren over de veel te technische afdalingen om daarna door veel te kleinen rotsopening te kruipen. Iets verderop word je verwelkomd aan oever de rivier de Semois door enthousiaste vrijwilligers. Je wordt naar de oever van de Semois gebracht en je mag direct beginnen aan een laatste overtocht van bijna 100 meter met een touw. De stroming van de rivier maakt het lastig om je evenwicht te bewaren en het water tot aan je bilnaad houdt je wakker, dat dan weer wel. Uiteindelijk kom je in het donker aan de overkant. Altijd leuk om zeiknat verwelkomd te worden door een groep supporters aan de overkant. De laatste 800 meter heb ik na dat moment met veel voldoening gelopen richting de finishboog.

Wat een prachtige zware MEGA trail is dit… Met een grote lach ben ik de finish over gelopen. 93km solo gelopen met 4.800 D+ hoogtemeters. Ik heb genoten van de dag, ben moe maar tevreden. Een dag goed besteed… Blij dat ik het kan, doe en gedaan heb…

Trail-Facts

Organisatie: Goed (in Franse taal)
Start Accommodatie: Top – Groot gebied met douches en kampeer mogelijkheid
Route markering: Erg Goed
Trail: Erg zwaar (5 UTMB punten)
Afstand: 93km
Hoogtemeters: 4.800 D+ en 4.800 D-
Verzorgingsposten: 4CP met voeding + 3 alleen water
Tijdlimiet: 20,5 uur
Deelnemersaantal: max 500,
Start: 446 Deelnemers
DNF:167 Deelnemers (Uitgestapt: 115 | Tijdlimiet niet gehaald 52)
Finishers: 279 Deelnemers

Tot de volgende keer,

Chris van Beem
chris@www.trail-running.eu

Enkele foto’s van de UTM 93km

Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?