fbpx

Leenderbos Trail Eerste Editie – Nog 4 weken

En dan is hij er ineens, het evenement ‘de Leenderbos Trail(s)’. Nog 4 weken te gaan en nu al hebben we een mooie groep liefhebbers verzameld die deel willen nemen aan onze eerste editie. Daar is wel wat aan vooraf gegaan… De komende 12 maanden verschijnen we al op meer dan 20 plekken door heel Nederland met leuke evenmenten die passen in de gebieden waar ze plaatsvinden. Zelf woon ik in Geldrop, dus enkele mooie trails hier in mijn regio konden niet uitblijven. Trots ben ik dat wij de mooie Leenderbossen aan vele liefhebbers kunnen laten zien.

Wat ging vooraf

Vele keren ben ik in het gebied geweest de afgelopen 10 jaar. Vanuit Geldrop heengelopen via de Groote Heide of vanaf de parkeerplaats richting de Achelse Kluis. Als je ergens vaak komt, raak je gewend aan de omgeving. Anderen moeten je soms dan weer bewust maken hoe bijzonder mooi een gebied eigenlijk is. Zo kwam het dat ik de laatste 2 jaar meer met het idee kreeg om eens mooie afwisselende routes te gaan maken. Ik stelde mezelf de vraag: “Hoeveel kilometers heb ik nodig om het hele gebied in 1x te laten zien in een route?”… Na een paar keer lopen kwam ik op 44km. Zo veel verschillende paden en zo veel verschillende samenstellingen van natuurlijke habitat in stukken binnen het gebied. De route heb ik samen met Eric Schram (de beheerder van het gebied) getoetst op mogelijkheden en met wat kleine aanpassingen was de route geboren.

Verschillende afstanden

De Leenderbossen zijn ruim opgezet. Tot de oorlog werd het bos gebruikt voor houtwinning, maar bij de opzet van de Leenderbossen is wel rekening gehouden met de natuur. Je zult in de Leenderbossen bijna geen rechte paden vinden. Ook zijn er mooie zandverstuivingen met vennetjes bewaard gebleven, om de omgeving veelzijdig te houden. Zelf heb ik met veel plezier de Leenderbossen verkend. Het was dan ook niet moeilijk om ook andere afstanden te maken, die geweldige stukken van de bossen laat zien. Voor het eerst starten we met een 7km afstand. Daarboven is de keus 12,5 – 21 of 30km. Op de 12,5km en de 21km kunnen in alle vroegte en als eerst de Cani-Trailers deelnemen.

Start en finish locatie

Zo vlak voor het evenement krijgen alle deelnemers een uitgebreide briefing waar alle belangrijke informatie te vinden is. De start en finish locatie vind ik helemaal passen bij het gebied. We hebben besloten om de start en finish locatie midden in de bossen te houden. De auto’s kunnen gewoon dicht in de buurt parkeren en natuurlijk vragen we de deelnemers zoveel mogelijk samen te reizen. Net als andere evenementen zullen we kiezen om geen douches te hebben. Wel hebben we natuurlijk sanitair en wat stromend water. Er is voldoende ruimte vooraf en achteraf gezellig te genieten van de omgeving en consumpties zijn ook te verkrijgen.

Trailrunners kunnen gerust het gezin meenemen. Het bos is mooi, je kunt er leuk wandelen. Bij de finishlocatie zijn we op zoek naar de sfeer die we iedere keer weten neer te zetten. We zijn op bezoek in de natuur, dus we zullen lekker ons ding doen… En dan,… uiteindelijk gaat het om de route. De deelnemers zullen heel de ochtend vertrekken en gedurende de middag worden ze allemaal weer verwacht op dezelfde plek waar ze gestart zijn.

Natuurlijk mooi

Als ik persoonlijk kijk naar de Leenderbossen, dat besef ik dat we hier mazzel hebben. Ik bezoek veel natuurgebieden door heel Nederland. Allemaal hebben ze bijzondere eigenschappen en zijn ze stuk voor stuk UNIEK mooi. Kijk ik naar deze trail dan ben ik trots op de veelzijdigheid van de routes. Ja, er zijn bospaden, zandpaden,  technische stukken, wat bredere paden, weinigheuvels, ook wat mul zand, heide en diepe naaldboombossen, prachtige vennetjes en veel water in sommige delen, ook wel blubber als het geregend heeft en constant de geur van natuur. Ik kan niet wachten, daar bij de finish op de 28-ste juli in de Leenderbossen. We gaan het al de deelnemers vragen,… : “En, wat vond je ervan?” Tot dat moment voor mij af en toe een rondje door het gebied,… misschien nog een kleine aanpassing omdat het altijd mooier kan… Met een lach,.. en de wetenschap dat het nog maar 4 weken duurt.

Tot de 28-ste allemaal!

Enjoy your Trails

Chris van Beem
chris@www.trail-running.eu

>> Ga naar het evenement: De Leenderbos Trail

Foto’s van de Routes: “De Leenderbos Trail”

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?