fbpx

Tecnica INFERNO X-LITE 3.0 MS

Daar zijn ze!

Door de pinksterdagen kwamen ze wat later binnen voor de test dan gehoopt maar op dinsdag waren ze er. Enthousiast maak ik de doos open. Kleurrijk. Dat is het eerste woord dat bij me opkomt, Héél Kleurrijk. Je kunt wel zien dat dit Italiaans Designs is.

Dit zijn de Tecnica INFERNO X-LITE 3.0 MS.  Volgens de website schoenen voor Trail en Ultra trail lopers met een specifieke interesse in snelheid, die op zoek zijn naar een extreem lichte en flexibele schoen met precisie en reactiviteit. Dat is een hele hoop, laat ik ze maar gewoon gaan testen en kijken wat ik er van te vinden heb.

Tecnica is een Italiaans merk dat nog niet zo bekend is in Nederland maar dat zeer zeker wel is in eigen land. Ze brengen een hoop ervaring en innovatieve ideeën op de markt. Deze schoen is er een voorbeeld van.

 

De Schoen (specs)

De schoen voelt licht, en is dat zeer zeker ook.  Met een gewicht van 320 gram is weinig mis voor een allround schoen. De specificaties liegen er ook niet om. Zonder meteen alles op te noemen (de complete lijst staat onder dit artikel) zijn er een aantal zaken die opvallen.

De zool is gemaakt van Vibram®XS Trek Compound. Ik ben heel benieuwd hoe deze zool gaat aanvoelen, en wat dat gaat doen qua grip. Het is in elk geval een technologie die me wel aanspreekt. Overigens is deze schoen geschikt voor allerlei ondergronden en heeft niet een super agressieve zool. Voor trails in Nederland lijkt me dit dan ook ruim voldoende tenzij je echt in extreem modderige en natte situaties terecht komt.

Aan de binnenkant zit ook een verrassing, de tong van de schoen is met een soort gaas vastgemaakt. Het ziet er wat vreemd uit als je zo in de schoen kijkt maar zorgt wel dat je voet goed kan ademen. En nog belangrijker, als je de schoen aanhebt voel je er in elk geval niets van.

De Tecnica heeft een 8mm drop, dat is zelfs wat minder dan ik gewend ben, maar ook niet heel veel. Het is daarmee geen “uber “ raceschoen, maar ja we zijn ook niet allemaal podium kandidaten. Maar het belangrijkste van de schoen, en het stuk dat me het meest intrigeert is het zogenaamde Tecnica Rolling System.

Dat is een technologie die zorgt dat het achterste deel van de schoen (2/3) een betere demping heeft en de schoen beter rolt zodat er meer energie naar het voorste deel (1/3) van de schoen gaat. Je gaat er dus sneller van zijn! Dat klinkt veelbelovend.

En? Hoe voelt het?

Na alle uitpak en bewonder werk, de nodige foto’s en discussies met mijn dochter (Vinden we al die kleuren nu mooi of niet?) trek ik de schoentjes maar eens aan. Humm, even wennen. De schoen voelt in eerste instantie wat stug en vierkant aan.  Het zit zeker niet onprettig maar het is niet alsof je meteen op wolkjes loopt. Nu hoeft dat ook niet, want al te veel demping geeft ook vaak een minder goede feel qua grondcontact.

De voorkant (toebox) is lekker ruim. Nu heb ik zelf niet echt brede voeten en pas in de meeste schoenen maar voor iemand met wat bredere voeten gaan deze X-Lite’s prima zitten. Verder sluit de schoen netjes aan, zowel aan de bovenkant als achterkant. Nergens wringt iets of knelt iets zo in eerste instantie. Wel merk ik dat ik iets minder support heb in het midden van mijn voet, zoals ik al zei, het design is wat recht toe recht aan en volgt wat minder de lijn van de voet.

Eerst maar eens langzaam lopen en goed voelen. Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen dat ik echt merk dat deze schoen echt anders aanvoelt qua afrollen. Het zal het Tecnica Rolling System zijn, maar zelfs bij gewoon wandelen merk je het al. Ik kan niet wachten ze op de trails te gaan proberen. Maar dan wel eerst even die kaartjes er af knippen natuurlijk.

Op de Trails

En dat is wel een verhaal apart… Op een beetje regenachtige dag besloot ik maar eens een echte test te doen, Met een kennis had ik afgesproken samen de N70 trail te lopen. Een fraaie route, met wat klimmetjes ertussen en hier en daar een mini stukje asfalt. Onderweg in de auto krijg ik ineens slapende voeten, daar heb ik echt zelden last van. Bij aankomst dan ook maar meteen de schoenen wat losser gestrikt. Maar na een tijdje op de trail hou ik er last van, nog maar wat losser dan.

En daar gaan we, over de N70. Stukje grasveld, een mooi zanderig paadje, even opletten bij wat kiezels en lekker door de modder. Over de grip van de schoen kan ik heel kort zijn: Die is meer dan voldoende. De feel met de ondergrond is ook zeer goed te noemen, je kan echt prima voelen wat er onder je voeten gebeurt. Heel fijn.

Op echt snelle stukken blijft de grip behouden en ik weet niet of het door het Tecnica Rolling System komt maar ik vlieg af en toe. Waar ik wandelend wat moest wennen qua afrollen van de schoen is het bij een wat hoger tempo niet opvallend, maar het loopt wel lekker.

Conclusie

Inmiddels heb ik diverse malen gelopen op deze schoenen. Toch al snel een kleine 20 uur. Ze blijven prima doen wat ze beloven, je schiet er makkelijk in, ze ademen prima en lopen zeer goed. Het kan zijn dat het komt doordat ik een relatief hoge wreef heb, maar in moest in het begin erg zoeken hoe vast (of los) de schoenen te strikken zodat ik geen slapende voeten kreeg. Inmiddels heb ik daar wel een modus in gevonden en loop ik er met veel plezier op. Het is zeker de moeite waard eens te kijken wat Tecnica allemaal te bieden heeft op hun website.

Specificaties

Tecnica’s meest veelzijdige all-terrain schoen door zijn TRS X-light Platform.

Specificaties:

 • TRS licht en duurzame zool
 • Grip in alle omstandigheden
 • 3-laags brug
 • Naadloze technologie
 • Speedlace voor gemakkelijke toegang
 • Geïnjecteerde teenbescherming
 • Bovendeel van synthetisch PU met naadloze mesh
 • Voering van textielvezels
 • Zool met Xlite 3.0 Vibram®
 • Tussenzool met TRS Xlite 3,0 Phylon EVA-technologie
 • Voetbed met Dual density Anatomic Ortholite®
 • Tecnica Rolling System
 • Gewicht: 320 gram
 • Drop: 8 mm

 

Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?