fbpx

In de bergen rondom de Mont Blanc

Het is vrijdag en ik besef dat ik al 4 dagen in de bergen rond Chamonix rondloop. De tijd gaat even snel als de op elkaar veranderende weersomstandigheden. Van warme temperaturen met veel zonneschijn tot kil winderige koud met enorme donkere wolken. En toch, toch hou ik enorm van deze dynamiek… Je kiest en plant bewust momenten om de berg in te gaan,… je houdt je aan je planning en gaat dan ook,… want, je weet dat het weer ertoe in staat is om plannen te dwarsbomen. 

Het weer

Hier tijdens de UTMB week worden de deelnemer ook de hoogte gebracht van de laatste weersverwachtingen en de organisatie handelt daar dan ook naar. Bij aanvang zijn er verschillende verplichte pakketten aan gear die de deelnemers aan hun race moeten klaar hebben. Op het laatst volgt het SMS-je naar de deelnemer van wat de verplichte uitrusting moet zijn. Daarna volgen eventueel nog updates, die belangrijk zijn.

De deelnemers van de UTMB ontvingen een laatste bericht dat de route niet langs ‘La Tete aux vents ging… na wat uitzoekwerk over het waarom bleek een rotsblok een wandelaar, samen met een stuk pad meegenomen te hebben. Een dodelijk ongeluk, zomaar… na een hevige regenbui.

Iedereen die aan zulke races deelneemt heeft er mee te maken gehad.. De bergen in combinatie met het weer. De enorme onvoorspelbaarheid met sneeuw in de toppen en daarna een mogelijke zonneschijn in het volgende dal op de route.. Dat zijn vaak de feiten en dat maakt (ultra)trailrunning tot een avontuur waar je nooit vooraf weet wat je gaat ervaren… Je goed voorbereiden.. dat doe je. Met de leidraad van de organisatie met de verplichte uitrusting en aanvullend je eigen invulling met je vertrouwde gear en trailschoenen keuze en natuurlijk je uitgeteste en vertrouwde voeding. Zelf mag ik pas over 10 dagen starten in Courmayeur, bij de 330km lange Tor de Giants… NU,.. Nu zit ik midden tussen de deelnemers die al bijna mogen, of moeten… ook al regent het dadelijk pijpenstelen. Ik ga dit keer onderweg langs het parcours.. op afgesproken punten tref ik Sabine. Voelt raar, want eigenlijk wil ik zelf… Voelt bijzonder en goed, .. omdat ik weet dat je als deelnemer zo blij bent als anderen je volgen, willen helpen of er alleen maar zijn.

Wat is het toch heerlijk om hier te zijn. Kanjers zijn het, alle deelnemers aan de UTMB week die zijn of haar afstand hebben gelopen of gaan lopen. En ik,… ik geniet van elk moment… en weet dat ik straks zelf aan de beurt ben.. daar in Courmayeur over 10 dagen…

Zomaar….

Met een enorme mist gingen we omhoog, ruim 850 meter klimmen,… puur om even de benen te laten wennen aan de paden, de hoogte en de enorme inspanning bij het klimmen en dalen. Een twijfel op een splitsing bij 550 meter klimmen, toch maar het pad omlaag, het is kil, nat en koud en we hebben slechts tot 10 meter zicht. Tocht besluiten we om door te klimmen,… gewoon richting de top. Misschien hebben we geluk en splijt de zon het wolkendek open, zodat we toch de bergen kunnen zien met de kleine huisjes in de dan diepe dalen. ….. Niet veel langer dan 30 minuten zijn we boven. Links van ons dezelfde kille mist van wolken maar rechtsboven… aan de bovenkant van een slingerpad omhoog is de blauwe lucht zichtbaar… Het zal toch niet?!

We klauteren door en opeens staan we op een top in het midden van een brede opening van het wolkendek, die ons zicht geeft op de mooie gletsjer die daar al de tijd lag. In de verte de Mont Blanc, ook met haar eeuwige sneeuw. Pffff… zo mooi!.  Iets verderop staat een kruis en geeft ons zicht op het dal, die nu verlicht wordt door de krachtige zonnestralen die ook haar weg hebben gevonden door het steeds breder wordende wolkengat. We hebben mazzel… de wolken versnipperen en we kunnen genieten van een zonnige afdaling, waar we genieten van de panorama waarbij de Mont Blanc het centrum is.

Een route naar eigen keuze, een tempo naar eigen keuze en, … een paar prachtige momenten in die 4 uur in de bergen. Foto’s en film zeggen veel en kunnen andere een beetje meenemen in wat jij daar ervaart. Het er zijn en beleven zegt alles. Dat pakt niemand je meer af.

SMS-bericht.

Tijdens het schrijven van dit blog komt er een nieuwe SMS binnen van de UTMB Organisatie… : ‘UTMB Weather deterioration: bad weather until Saturday afternoon, very cold, windy, feels like -10 degrees C (14 degrees F). Cold weather kit essential.

Dit betekend dat de organisatie, zo op het laatste moment, de deelnemers verplicht extra items mee te nemen, tijdens de deelname aan de UTMB. In dit geval zullen de deelnemers extra moeten meenemen:

  • Protective Eyewear
  • 3rd warm layer (intermediary layer between the 2nd layer and the waterproof jacket)
  • Recommendation: fleece or compressible down jacket
  • Robust and closed trail-running shoes (minimalist or ultralight shoes excluded)

En zo gaat het hier in Chamonix op het moment. (13:27u) – Het is wat het is… 😉

Tot de volgende keer,

Chris van Beem
chris@www.trail-running.eu

Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?