fbpx

Is de Marathon des Sables de zwaarste ter wereld?

Mijn deelname aan de Marathon des Sables ontlokt meer dan eens de reactie wie nou toch steeds roept dat dit de zwaarste wedstrijd op aarde is. De reactie komt voornamelijk van Stef Schuermans, zelf organisator van de befaamde Legends Trails die het absoluut niet de zwaarste vindt, je kunt hem immers uitwandelen.

De stelling dat het de Toughest and Most Gruelling Footrace on Earth is komt voornamelijk van de organisatie. Bij de start wordt symbolisch Highway to Hell van AC/DC gedraaid. Je moet daarbij bedenken dat deze wedstrijd al 33 jaar bestaat en in het prille begin misschien ook daadwerkelijk de zwaarste wedstrijd was. De MDS is een beetje de bakermat van alle multi stage races die tegenwoordig worden georganiseerd. Desalniettemin houdt de organisatie het imago graag in stand. Ze is simpelweg goed in marketing. Ook deelnemers nemen de woorden graag over om hun prestaties te accentueren. Zelf ga ik daar ook in mee om mijn profiel als spreker te versterken.

Maar hoe zwaar is hij dan?

Na mijn deelname kan ik oprecht zeggen dat het niet de zwaarste wedstrijd is. Voor mij niet en zeker niet nu, bij het schrijven van mijn boek. Zoals Ruut Veenhoven, emeritus hoogleraar Sociale Condities voor menselijk geluk stelt: ‘We zijn geneigd leuke dingen beter te onthouden. Bovendien weten we van de minder leuke dingen inmiddels dat ze goed zijn afgelopen. We onthouden dus het positieve en relativeren het negatieve’. Als je me dezelfde vraag had gesteld aan het einde van de long stage, van ruim 86 kilometer met daarin 65 kilometer mul zand, had ik hem ongetwijfeld met ‘Ja!’ beantwoord.

Hoogtemeters

Er zijn veel zwaardere races. Voor mij als wat zwaarder gebouwde hardloper is sowieso een wedstrijd met veel hoogtemeters zwaarder dan bijvoorbeeld de MDS. Zo vond ik de Salomon4trails zwaar, vier marathons over de Alpen met 10.000 hoogtemeters. En wat te denken bijvoorbeeld van de 330 kilometer lange Tor des Géants met 24.000 hoogtemeters, waar ieder jaar een aantal Nederlanders succesvol deelneemt. De afstand van deze race is non-stop langer dan de afstand die je in zes dagen aflegt tijdens de MDS.

Was de hitte ondraaglijk?

Nee, ook niet. Als je weet hoe je ermee om moet gaan, is het prima te doen. De droge hitte in de Sahara is sowieso niet te vergelijken met de drukkende hitte die hier de afgelopen dagen hing tijdens de extreme hittegolf.

Was de afstand ondraaglijk?

Als we dan de afstanden ontleden, zijn de eerste dagen door te komen met 30, 40 en 30 kilometer. Als getraind atleet kun je dit volbrengen. Dan begin je met stramme benen aan de long stage met 86 kilometer, maar je hebt de tijd (36 uur) en door het mulle zand word je gedwongen te speedmarsen. De marathon de dag erna is een kwestie van doorbijten.

Ik heb geen enkele ochtend met tegenzin aan de start gestaan, daar waar ik dat wel had bij de Salomon4trails. Ook stond ik niet met blaren of spierpijn aan de start. Misschien heb ik wel niet hard genoeg gelopen? Of heb ik juist heel hard getraind en was ik gewoon uitstekend voorbereid? Volgens mij is dat de kern van de zaak: een wedstrijd is zo zwaar als je hem zelf maakt. Er zal altijd een zwaardere wedstrijd aan te wijzen zijn.

Zwaardere wedstrijden

Wat te denken bijvoorbeeld van de Everest marathon, of The Spine – Britains most brutal race, of het non-stop rennen van de Appalachan Trail van 3.500 kilometers. Scott Jurek schreef het fantastische boek ‘North’ over zijn FKT op de Appalachan Trail, een absolute aanrader.

Er staat ook een prachtige documentaire op Netflix, Made to be Broken, van Karl Meltzer die inmiddels al weer sneller was. En momenteel is de Belg Karel Sabbe aan het proberen om nog weer sneller te zijn. Meer daarover op zijn blogs op deze website.

Made to be Broken op Netflix: https://www.netflix.com/nl-en/title/80233478

Karel Sabbe: http://www.karelsabbe.com/wedstrijden-en-resultaten/

Toch is na een paar dagen rennen op de MDS het grootste deel van het deelnemersveld niet meer in staat normaal te wandelen, laat staan te rennen. Mark Roe omschrijft het mooi in zijn boek Running from Shadows: ‘The MDS can be grim, as shown in pictures of previous years competitor’s feet that, after a few days of sand and oppressive heat, resembles what you’d buy as spareribs in the local Chinese takeaway’. Op Youtube vind je een treffend filmpje getiteld: De MDS, it’s not a race, it’s a war!

 

Inderdaad hebben alleen al bij mij in de tent de Noorse Tone en Wouter de meest weerzinwekkende blaren. Wouter heeft een nogal hoge pijngrens en als hij uiteindelijk wel naar de medische post gaat, mag hij direct aan de antibiotica wegens ontstekingsgevaar. Toch dragen beide hun leed waardig. Ik maak in het bivouac korte shots van de vele strompelaars die met blauwe boterhamzakjes om hun voeten, terugkeren van de medische post. Ik monteer ze later achter elkaar met een vrolijk muziekje eronder dat tijdens mijn lezingen de lachers in de hand werkt.

We constateren dat dit vast niet de zwaarste is en Stef is er zelfs van overtuigd dat hij een lijst met wel 100 zwaardere wedstrijden kan samenstellen. Dat zal vast het geval zijn. In ieder geval zijn we het eens dat deze wedstrijd geen levens geclaimd heeft zoals soms met veel dramatiek in documentaires wordt beweerd. Zo nu en dan overlijden ook lopers bij de Zevenheuvelenloop of de 20 kilometer van Brussel, zoals Stef stelt.

Ik vind zelf de discussie over de zwaarste wedstrijd niet zo relevant. Interessanter vind ik tot de verbeelding sprekende hardloop- en wandelprojecten. Ik ben groot fan van comedian Eddie Izzard die praktisch ongetraind de UK rondrent voor een goed doel. Hij rent tientallen marathons op ijsjes. De afleveringen staan allemaal op Youtube. Ook ben ik een groot fan van het Goliath-project van Karl Bushby, een ex-paratrooper die al jaren bezig is om de langste ononderbroken voettocht over de aarde te maken en die daarmee ook de eerste was die de Bering Straight overstak. De Goliath Expeditie is daarmee een ongekende recordpoging, te voet over de wereld. Karl schreef er een zeer vermakelijk boek over:

  • 14 jaar
  • 000 mijlen
  • 4 continenten
  • 25 landen
  • Het oversteken van een bevroren zee
  • 6 woestijnen
  • 7 bergkammen

Karl Bushby en zijn Goliath Project: https://en.wikipedia.org/wiki/Karl_Bushby

Jan-Fokke

Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?