fbpx

The North Face Ultra Vertical

“Fraai schoentje” is wat door mijn hoofd flitst als ik de doos open maak. Mooi afgewerkt in elk geval. In deze kleur geef ik vast licht in het donker ook.

De Ultra Vertical is een schoen die gemaakt is voor de zwaarste paden, en levert uitmuntende prestaties bij steile beklimmingen en afdalingen. Ideaal voor lopers die technisch willen lopen, zo lees ik op de website. Dat klinkt in elk geval heel goed, laten we maar eens een flinke test gaan doen dan.

De Schoen (specs)

Het is een neutrale en lekker lichte schoen met zijn gewicht van 305gram. De drop is 6mm, maar door de hiel van 20mm en teen van 14mm is er wel voldoende demping te vinden, het is dus geen minimale schoen. De dubbellaagse CRADLE™-middenzool, is speciaal gemaakt voor anatomische demping tijdens omhoog en omlaag lopen

Naast het Ortholite® voetbed en heeft deze schoen een Vibram® Megagrip buitenzool. Doordat het profiel maar liefst 5mm hoog is zorgt het voor een zeer goede grip. Door de plaatsing van de profielen heb je er profijt van als je omhoog en omlaag gaat. Ik kan haast niet wachten dit te proberen, hadden we nu maar échte bergen in dit land…

Qua bescherming heb je niet alleen bij de neus een versterkt deel, onder de schoen zit een zogenaamde snake plate aan de onderkant die je voet beschermt tegen rotsen en andere uitsteeksels.

En? Hoe voelt het?

Na het bekijken van de schoen komt natuurlijk het belangrijkste, voelt het ook lekker. Het tijdperk van schoenen die je eerst moet inlopen ligt inmiddels wel achter ons. Je trekt een schoen aan en het moet meteen goed voelen. En dat zit met deze schoen wel goed. Het sluit keurig aan allemaal en ik voel nergens iets geks als ik de veters strik. De toebox is echt heel ruim te noemen. Dat is even wennen voor me, ik ben anders gewend. Maar wat extra ruimte is natuurlijk nooit weg, zeker op de wat langere trails als voeten toch gaan opzwellen.

De achterkant van de schoen doet vrij hoog aan maar omsluit wel prima mijn hiel. Verder zit het wel goed qua demping zo te voelen, en de schoen voelt meteen comfortabel aan. Tijd om naar buiten te gaan!

Op de Trails

Ik strik de veters en loop naar buiten. Ik heb het geluk echt aan de rand van een dorpje te wonen en hoef dan ook maar 3 stappen op asfalt te zetten alvorens ik in het veld sta. Dat is maar goed ook, want op asfalt lopen is niet waarvoor deze schoenen gemaakt zijn. Dat loopt niet echt prettig, en je zoekt de wegkant dan ook al snel op.

Vandaag heb ik een mooi rondje van zo een 15km in gedachten. Het is een mix van verschillende ondergronden, zo loop ik over grindpaden, een stuk bos met wat klimmetjes en ook heb ik een stuk veld te doorkruisen. Genoeg variatie om te ervaren wat de schoenen doen.

Waar ik ook loop de schoenen hebben prima grip. De ondergrond lijkt niet uit te maken wat dat betreft. Het is de laatste tijd erg droog geweest en dat merk je op de zandwegen waarop ik loop, het stof vliegt me om de oren maar van wegglijden is geen sprake. Ook over de bospaden en singletracks die ik loop is het met de grip dik in orde. Er zijn schoenen met nóg meer grip maar dit is zeker heel ok. Het gevoel met de ondergrond is best ok, je voelt niet alles maar genoeg om prettig te kunnen lopen.

Onderweg krijg ik ook nog een verrassing. Vanwege de droogte zijn er een hoop agrariërs die aan het sproeien zijn, en tsja, die waterkanonnen schieten ook wel eens over de paden naast het veld. Kortom, ik en mijn schoenen krijgen een flinke plens water over ons heen. En nu ik toch al nat ben kan ik net zo goed dwars do my homework for me plassen lopen. Altijd een fraaie test. JDe schoenen drogen van buiten rap, dat is iets wat ik graag heb bij een schoen. De bovenkant is in no time weer droog, de binnenkant blijft wat langer nat helaas.

Qua ademend vermogen scoren deze Ultra Verticals een top klassering. Op deze super warme dag blijft het luchtig aanvoelen, en dat is alleen maar fijn. Het helpt toch mee in het voorkomen van blaren en schuurplekken als een schoen goed ventileert.

Heuvel op en heuvel af blijft de grip bestaan, en qua “trittsicherheit” helpen deze blauw/gele schoenen je zeker. Super technisch terrein heb ik nog niet kunnen lopen maar ik kan me niet voorstellen dat dat daarop heel veel anders gaat zijn.

De ruimte in de zogenaamde toebox is opvallend. Het is een brede schoen, en dat zal veel mensen aanspreken. Ik merk zelf dat ik af en toe wat heen en weer schuif in de voorkant maar dat zegt meer over mijn voeten dan wat anders. Zoals ik al eerder schreef, ik ben wat smallere schoenen gewend.

Conclusie

De The North Face Ultra Vertical is een heel goede trail schoen te noemen. De grip is gewoon goed op alle ondergronden. De schoen zelf is licht genoeg om ook lange afstanden af te leggen. De schoen is comfortabel en ademt goed. Het is bij mij niet bij een testloopje gebleven, inmiddels hebben we al heel wat uren samen doorgebracht en ben ik meer dan tevreden. Vooral het ademend vermogen is een absoluut hoogtepunt.

Specificaties:

  • Dubbellaagse CRADLE™-middenzool, speciaal gemaakt voor anatomische demping tijdens omhoog en omlaag lopen
  • Geoschacht-constructie biedt een uitstekende pasvorm
  • TPU-schacht zorgt voor robuuste, beschermende ondersteuning voor de middenvoet
  • Open mesh met een beschermende dichte weving op de bovenlaag biedt ademend vermogen en bescherming tegen vuil
  • Verstevigde neuskap voor bescherming
  • FlashDry™-manchet houdt je voeten koel en droog
  • OrthoLite®-voetbed
  • 20 mm/14 mm
  • Drop 6mm
  • Vibram® Megagrip-buitenzool voor duurzame, gripvaste tractie in alle omstandigheden.
Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?