fbpx

Trailrunnen in het Montferland

Sinds kort heb ik een blokhut in het Montferland en maak ik daar dus de trails onveilig. Het Montferland is een bijzonder gebied waar – zo concludeerden vriendin Iris, haar dochters en ik onafhankelijk van elkaar – een hele fijne, lichte energie hangt. Met name aan de oostkant waar we ons hutje hebben, is het licht heuvelachtig en waan je je al snel in het Sauerland, de Dordogne, of nog verder weg. Al moet ik oppassen wat ik zeg nu. Vaak merken wij op dat het hier zo on-Nederlands mooi is en dan merkt oudste dochter op: ‘Misschien moet je daar eens mee ophouden en concluderen dat als het steeds on-Nederlands mooi is, het misschien wel mooi Nederland is’. De logica van een puber. In dit geval geen speld tussen te krijgen.

Deze oostkant van het Bergherbos wordt ook wel de ‘Gouden rand’ genoemd. Er liggen glooiende akkers en het goud verwijst naar graansoorten als haver, rogge, gerst en spelt die hier in de zomer staan en samen met zonnebloemen, korenbloemen, kamille en klaprozen een fraai panorama bieden.

Mooi Nederland dus. Het Montferland is een heuvelrug die zich uitstrekt van noord naar zuid aan de oostkant van Arnhem. Veel mensen hebben er niet van gehoord, zeker niet als je het dorp Stokkum in de mond neemt, waar de hut ligt. Een dorp zonder winkels en met maar twee restaurantjes. Meer campings dan restaurants. Vreemd is restaurant ’t Klaphek waar je onbeperkt halve haan kunt eten, want dan praat je toch al gauw over een hele haan. Je eet ook niet onbeperkt halve spare-ribs.

Vakantiegevoel troef dus. Een noord-zuid-rug ontstaan in de voorlaatste ijstijd, met de nodige hoogteverschillen en die zich aan de zuidkant uitstrekt in Duitsland. In Hoch Elten vind je een prachtige oude kerk, een pannenkoekenrestaurant en een fijn terras om even neer te strijken met je bezweette kop. Dat laatste heb je want Hoch Elten doet de naam eer aan, ligt hoog en is te bereiken via klimmende trails en/ of steile trappen met vele treden.

De eerste dag dat ik hier aan de wandel ging, deed ik Elten aan. Dat ligt lager, aan de rivier en je ziet het – uiteraard – vanuit Hoch Elten liggen. We slenteren de mini-camping af, de weg over, een bospaadje in. Minutenwerk. Weg van de camping, weg van civilisatie. Paardenbloemen en boterbloemen lachen ons toe in een zweem van geel die over de weilanden hangt. Twee paarden in de schaduw van een boom. De een ligt op de rug te kronkelen in het gras. Lentekriebels?

In Elten voelen we nog meer dan we al deden dat vakantiegevoel. Dit is Duitsland, op 500 meter van onze hut. Het terras van een Kroatisch restaurant, op een dorpspleintje, waar een Kroaat ons in een mengelmoes van Duits en Nederlands te woord staat. Internationale allures noemen we dat.

Na onze Erdinger met olijven staan we op. Einde van de middag zou het gaan regenen en inderdaad betrekt het. Nét voor de donder uit wandelen we terug, de grens over. Als we de mini-camping opdraaien, vallen ook de eerste mini-druppels. We slaan de tuindeuren open en nemen met twee krukjes en een dito aantal rosé plaats in de deuropening als het weergala losbarst.

Steeds harder regent en waait het. De vogels verstillen en alleen het klateren van regen op steen weerklinkt in eerste instantie. Dan volgt een machtig ruisen van wind door bladeren. We zitten roerloos en staren naar niets. Nou ja, niets, ons omringend groen en voorbijtrekkend natuurgeweld. Zware sluierwolken waaruit gerommel weerklinkt.

Soms is het fijn zo doelloos te staren. De rosé smaakt er verfijnder van en je ervaart dat je – in ons geval – een fijne plek hebt gevonden in je boshut. Een intens gevoel van tevredenheid maakt zich van ons meester, versterkt door iedere sip rosé. Iets met Carpe Diem, maar dat plakken we niet boven de deur. Dat zit in ons en ligt besloten in onze knusse boshut. Is dit nou het leven te midden van de seizoenen?

Hoogtemeters te over in het Montferland dus. Zo is er een (internationale) Toppenroute van 42,2 kilometer die 18 Montferlandse heuvels aan elkaar knoopt. Elke top heeft een naam en een verhaal. Ik moet er wel bij zeggen dat je soms een uur aan het rennen bent, bij de vijfde top aankomt en dan denkt ‘Heb ik al toppen gehad dan?’ Toch zitten er ook flinke secreten tussen waarbij je vergezichten hebt over Emmerich, de Posbank, de hoogbouw in Arnhem en nog verder. Door middel van knooppunten kun je als trailrunner kiezen voor secties van de route en kriskras door het gebied kruisen. De hele route is voorzien van bordjes en kan in twee richtingen gelopen worden. Je kunt echter ook de Erfgoedroute, ’t Peeske-route, Hulzenbergroute, historische route en/ of het Pieterpad doen.

Dwalend door het Montferland voel je de historie. Dat wordt versterkt door de aanwezigheid van Kasteel Huis Bergh in s’ Heerenberg, een van de grootste kastelen van Nederland stammend uit de 13e eeuw. Het ontleende zijn defensieve kracht aan de gracht die het gebouw omringt en de gigantische kasteelmuren. Om het kasteel een prachtige plantage, een 18e-eeuws parkbos dat je niet links kunt laten liggen in je training. Mooie single tracks getooid in dennennaalden onder het toeziend oog van het aanwezige kasteel. Het kasteel heeft restaurant Heeren Dubbel binnen de kasteelmuren waar je je volgende kasteelbiertje achterover hoort te slaan.

De directe omgeving van het kasteel was in de vroege Middeleeuwen moerasgebied. De keuze voor het gebied was vooral strategisch bepaald. Later, toen de verdedigingsfunctie van kastelen minder belangrijk werd kwam de nadruk meer te liggen op opbrengsten uit het landschap. Voor de Fürsten von Hohenzollern, die kasteel en land door vererving hadden verkregen, waren bos en landerijen vooral bedoeld om er opbrengsten uit te halen: pacht, graan en vooral hout. Ze hadden het gebied dan ook beplant met vele hectaren grove dennen, prima bestemd voor de mijnbouw.

Jan van Heek, textielfabrikant uit Enschede, kocht het kasteel in 1912. Voor Jan van Heek ging het bij grondbezit om meer dan opbrengst alleen: hij zag ook de schoonheid van de natuur, hij wandelde graag, tekende onderweg en hield van de jacht. Hij was een van de eerste leden van de Vereniging van Natuurmonumenten.

Onder zijn handen veranderde het bos: het werd een gemengd bos met veel meer afwisseling van loof- en naaldbomen met een grote variatie in ondergroei en dierenpopulatie. Dat valt op als je trailt. In andere bossen is de ondergrond kaal, hier loop je soms door een haag van twee meter, bestaande uit groene varens en ander struikgewas. Zelf vind ik het gebied mooi vanwege de ‘oude’ bossen, gemengd bos met oorspronkelijk eiken en beuken, kolossale bomen die wiegen en ruisen in de wind. Een groot deel van mijn tijd spendeer ik in Huissen en daar heb je alleen maar nieuwe, lelijke bossen en veel brandnetels. Zeg maar de Vinex onder het boslandschap. Het grootste gedeelte van het Bergherbos dat tussen ’s-Heerenberg, Zeddam en Beek ligt, wordt vooral voor recreatieve doeleinden gebruikt en behoort tot de bezittingen van Kasteel Huis Bergh.

Enkele bezienswaardigheden in het gebied zijn de Torenmolen van Zeddam, en de Motte Montferland. Een motte is een door mensenhanden opgehoogde natuurlijke heuvel. Op het plateau zijn resten gevonden van 5,5 meter dikke muren van een mogelijk nooit voltooide tufstenen toren. Mogelijk was dit de motte van het voormalige Kasteel Upladen. Nu is hier het Hotel Restaurant Landgoed Montferland gevestigd. Het gebouw is prachtig gerestaureerd en zittend op het terras gluur je vanaf de motte over het bladerdak en drink je een volgende trailbiertje.

Je kunt je trail alleen maar eindigen op de uitkijktoren op de Hulzenberg. Na de pittige klim kun je genieten van een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. De Hulzenberg heeft een hoogte van 82,4 m boven NAP en de toren zelf is 21 meter hoog. Je kijkt helemaal uit over de Veluwezoom, tot Elten en verder. Eenmaal uit de toren pak je nog even het Strava-segment onderaan de toren mee om af te toppen.

 

 

 

 

 

Voor een uitleg van de Montferlandse Toppen Wandelroute: www.mvkrant.nl

De toppenroute is verkrijgbaar bij VVV Montferland en te bestellen via de webshop: www.vvvmontferlandwebshop.nl.

Als je zelf eens het Montferland wilt ervaren, neem dan deel aan de Montferland-trail

Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?