fbpx

Het Krijtlandpad (Deel 1)

Het zit nu al weken in mijn hoofd, het krijtlandpad. Voor de mensen die het niet kennen: Dat is een 92km lange route door Zuid-Limburg. 92km lang heuvel op, heuvel af…

Nu ja, ik heb dus ergens de afgelopen weken besloten dat eens te willen proberen. Uiteraard heb ik daar dan zo een romantisch beeld bij van Cor die aan het rennen is en Geraldine die ernaast rijd in The Mothership en me pasta voert uit het raampje. Dat zal allemaal wel anders gaan lopen maar toch, het lijkt me een mooie uitdaging en vooral ook een ferme stap in de wereld van het ultra lopen. Ik heb zo eens her en der laten vallen dat ik voornemens was een wat langere afstand te lopen, maar eigenlijk heb ik het allemaal low-profile gedaan. Ik moet nog maar eens zien dat het allemaal gaat lukken. Dus even geen facebook aankondigingen, geen tam tam. Deze loop ik alleen…

De laatste weken is het ontzettend warm in Nederland, en mijn training is niet echt je van het. Ik vervloek mezelf dat ik te weinig doe maar kan het ook niet opbrengen bij 30 graden. Daarbij was de voorbereiding van de Leenderbos Trail een fikse uitdaging en koste me dat veel tijd, enorm veel tijd. Maar ach, Leenderbos was super fraai en laat ik er dan maar van uit gaan dat het Krijtlandpad ook superfraai gaat zijn.

Op donderdagavond loop ik driftig heen en weer en verzamel al mijn spulletjes. Schoenen, reserve schoenen. Sokken, reserve sokken. Extra shirt, soft flasks, racevest, pod, buffs, pet, nog een buff… Na een een uurtje heb ik mijn raceplan wel helder. Schoenen om mee te starten, en schoenen voor halverwege die een maatje groter zijn. (Altijd handig met opgezwollen voeten). Genoeg kleding, powerbankjes, extra batterijen, route op de Garmin Fenix 5, paracetamol, 25 euro en 1 pleister, en 23 brilpoetsdoekjes…. Even een check van onder naar boven, heb ik alles voor mijn voeten, enkels, kuiten, benen, lijf, armen en hoofd? Ok, dan is dat klaar! En heb ik alles dubbel? Yes, ook dat is klaar.

Geraldine is ook aan het plannen intussen. Gewapend met een ipad kan ze via afstandmeten.nl de route bekijken. Ze kan dan een beetje inschatten waar ik ben, en zo af en toe eens langs komen waaien. Die is dus druk aan het rekenen en plannen.  Ikzelf ben nogal afgeleid. Speciaal voor deze tocht (en hopelijk nog veel meer trails in de toekomst) brachten de vrienden van post.nl ons vandaag een verlaat verjaarscadeau. Een Garmin GPSmap 64st. Een handheld navigatiesysteem dat me vast gaat helpen. Navigatie op een horloge is leuk, maar weinig gedetailleerd helaas. Toen ik recent een klein stuk van de route probeerde te lopen op mijn horloge was ik na 120 meter al de weg kwijt. Vandaar – na behoorlijk wat wikken en wegen – de aankoop van de GPS.

Het instellen van deze Nokia 3310 lookalike gaat voorspoedig. Ook al ben ik uiteindelijk  bijna een dag bezig met het apparaat, het is té leuk om alles te ontdekken, extra kaarten te downloaden en alles in te stellen. 🙂 Groot voordeel is dat ik inmiddels alle knoppen blindelings kan vinden. Ja ja ja, al doende leert men. Ik ben er dus klaar voor. De mindset is goed, de spullen op orde. Nog twee nachtjes slapen en dan ga ik, op weg naar avontuur…

Vrijdagochtend rijden we naar het fraaie Walem. Het is een dag van relaxen en wat rondwandelen. Het is ver boven de 30 graden dus heel veel bewegen is er niet bij. Ik test de Garmin nog wel in de omgeving maar qua kilometers mag dat geen naam hebben. We brengen het begin van de dag door op de camping, zo rond 5 vluchten we echter van onze buren (hoe kan je nu met 2 volwassenen en 4 kids de hele dag ín je tent blijven en dan zó veel herrie produceren?) en nestelen we ons bij een kei toffe kroeg in Valkenburg. We genieten van een hapje en een drankje en de mensen om ons heen . Op tijd slapen vandaag.

De wekker gaat om 6, en ik begin maar eens met koffie. Langzaam ontwaken is waar ik nu eenmaal heel erg goed in ben. Tegen half acht sta ik helemaal klaar en loop ik – samen met Geraldine – rustig de eerste 3 kilometers tot aan de start van het Krijtlandpad. Het zijn wat extra kilometers maar ach, op zo een totaal maakt dat ook niet meer uit, toch? We vervangen de batterijen in de handheld (zeker aan laten staan vannacht?) en nemen een foto. Geraldine neemt afscheid en gaat ontbijten in de stad. Ikzelf loop verder, rustig aan, het zal een lange dag worden.

Het begint met een fikse klim bij het Sprookjesbos. Meteen al wat zoeken naar de route, een afgesloten stuk omzeilen en daarna naar beneden langs de stadscamping van Valkenburg. An sich een leuke afdaling maar zo ingeklemd tussen de afrastering en de camping toch ook weer niet heel erg fraai. Ik kom beneden in de stad uit en loop door de straten alwaar het leven langzaam begint. De terrassen worden geschrobd, het vuil opgehaald en de mensen ontwaken. Ik loop maar snel door, ik heb niks met de stad, en kan niet wachten op de mooie bospaden. En dat wachten zal nog wel even blijven merk ik later. Want over asfalt ren ik naar het volgende dorpje, omzeil een stukje groen (jammer) en dan mag ik toch eindelijk het bos in. De route is even onduidelijk en ik check mijn Garmin. Huh? Weer leeg? Wat is dit? Snel maar even Geraldine bellen, want op dit tempo heb ik nog 4657 batterijen nodig. Misschien toch maar eens wat andere proberen….

En zo loop ik verder. Het wil allemaal niet zo vlotten vandaag. Ik kom moeilijk op gang en het is al snel warm, heel warm. Tegen 9:00 uur is het al bloedheet en dat gaat alleen maar erger worden vrees ik. Ik worstel me langzaam een weg richting Maastricht. Het mooie landschap blijft uit, het zijn voornamelijk kaarsrechte wegen zonder ook maar een beetje schaduw. Mijn water raakt al langzaam op, waarom heb ik eigenlijk pas na 30km afgesproken met Geraldine? Ik zucht en ik puf. Ik heb welgeteld 1x een wow moment gehad bij een super mooi doorkijkje in een oude krijtland groeve. Voor de rest is het doodsaai. En dan nog die stinkstad in. Bah. Drukke wegen, uitlaatgassen, en dan nog trap op over 7 sporen en zo het centraal station in. Dit is niet wat ik zoek! Het voordeel is dan wel dat ik even een cola en een snickers kan kopen, daar was ik aan toe. Mijn boterhammetjes had ik al op, en alle koekjes en snoepjes ook. En mijn water was op, echt heel vervelend.

Door Maastricht, en dan linksaf langs de maas. En ook dat is saai, een stomme weg, en niets te zien. De stad uit is leuk maar via een of andere buitenomweg het industrieterrein ontlopen is ook niet echt fraai. Waar ben ik aan begonnen? Inmiddels heb ik wel contact met Geraldine, die is onderweg. We spreken een beetje een plek af en ik loop nog maar wat door. Het tempo is eigenlijk wel aardig maar het kost me toch een partij moeite vandaag… Na 27km ontmoet ik Geraldine. Het gaat allemaal niet vanzelf vandaag. We moesten erg veel timen en uiteindelijk stond ik al weer 10 minuten te wachten op een parkeerplek. Het is fijn even te zitten, maar we kunnen onze draai even niet vinden. Ik eet en drink wat, ga nog weer zitten, Geraldine stopt wat spullen in mijn racevest, en al met al zijn we 30 minuten verder voordat ik weer vertrek. Dat moet anders kunnen.

Nu ja, ik hobbel weer. Het is even een mooi stukje en dan weer door een dorp. Wat is dat toch? Mijn verwachtingen mag ik wel bijstellen inmiddels.Het mooiste wandelpad van Nederland? De ruim 30 kilometer die ik gedaan heb vallen mij zwaar tegen. Misschien is het de dag, misschien de temperatuur van 34 graden, misschien mijn voorbereiding, of misschien wel alles tezamen maar tot nu toe is er weinig genieten bij. Ik ben wel weer 7km verder en bel even met Geraldine, die zal ik over 3 km weer treffen in Mheer. Oei, dat blijkt nog 8km te zijn. En dat is me vandaag een stap te ver. Ik trek het niet meer.

We spreken af dat ze me komt halen. Het is klaar voor vandaag. Maar ik sta wel midden in het bos, en daar kan ze met de auto niet komen. Nu ja, ik loop verder en wacht uiteindelijk 3km verder op Geraldine bij een camping. We praten even bij en besluiten dan maar te gaan lunchen in Mheer. Het is gedaan voor vandaag. Ik heb er net geen 40km opzitten en daarvan heb ik er 38 afgezien. Vandaag was niet mijn dag. DNF, Krijtlandpad 1 – Cor 0. Wordt vervolgd…

 

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?