fbpx

Boswachter Lennard Jasper over de Zandenbos Trail

Komende zaterdag om 14:00u starten we op de Plesmanlaan 2 in Nunspeet met de 3e editie van de Zandenbos Trail. Dit keer met nieuwe routes voor de 10 en 20km en een nieuwe 30km afstand. We hebben deze route samen gemaakt met Lennard Jasper van het Staatsbosbeheer. Hieronder zijn bericht aan jullie:


Hallo trailrunners,

Leuk dat jullie weer naar het mooie Zandenbos komen voor de 3e editie van de Zandenbostrail. De herfsttinten zijn momenteel werkelijk prachtig en er is eindelijk een beetje regen van betekenis gevallen. Wat was dat anders afgelopen zomer. Het Zandenbos behoorde als oude stuifzandbebossing tot de droogste gebieden van het land tijdens een uitzonderlijke periode van droogte met een enorm neerslagtekort. Als boswachter heb ik nog niet eerder een dusdanige vorm van extreme droogte meegemaakt. De wilde dieren hadden het zwaar, want er was nagenoeg geen water meer zodat we her en der in het bos drinkwater moesten brengen om de wilde dieren toch iets water en overleving te bieden. Ook was er sprake van serieus bosbrandgevaar. Niet alleen de dieren maar ook de bomen en struiken in het Zandenbos stonden lang in een spaarstand. Al in augustus leek het wel een herfstbos, maar door deze overlevingstactiek hopen we dat veel bomen en struiken aankomende voorjaar toch weer in blad zullen staan.

Deze editie hebben we een nieuw stuk natuurgebied toegevoegd aan de trail, namelijk het Hendrikszand. Een laatste restant stuifzand binnen de boswachterij Nunspeet. Zo moeten vroeger veel grotere delen van de Veluwe eruit hebben gezien. Ook komen jullie tijdens de 20 en 30 km trail door het voormalige Ronde huis terrein met fraaie waterpartijen omzoomd met rododendrons en bijzondere bomen zoals coniferen, linde, tamme kastanje, rode beuk en esdoorn. Ook de klassieke waskolk, het heideven passeren jullie, deze zomer een druk ontmoetingspunt voor drinkend wild en dorstige vogels.

Voor het eerst deze editie is er ook een 30 km trail door de Soerelse bossen. Hier loop je een stukje over de eeuwenoude Pas-opweg richting het Verscholen dorp. Het vernieuwde fietspad wat je hier ziet is 1 van de projecten waar ik dit jaar mee bezig ben geweest. Overigens heeft de weg deze naam door de vele ‘struikrovers’ die hier vroeger langs deze handelsroute in het bos lagen. Pas hier dus extra op.

Ik wens jullie een waanzinnige trail en zie jullie zaterdag bij de start.

Boswachter Lennard Jasper

Deelnemen?

Op zaterdag is er daginschrijving maar de ticketverkoop is tot vrijdagavond open: Bestel Tickets

Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?