fbpx

De Dodeman en meer…

De Dodeman Trail begint met een heel klein stukje omhoog, en dan meteen een kilometer lang een best technisch stuk; een schuin lopende single track waar inhalen echt een no-go is. Opletten dat je niet weg glijdt, want naast je staat het prikkeldraad. Een scherpe bocht naar rechts, en dan hup linksaf naar een mooie track onderlangs een eeuwenoud bos. Gave uitzichten als je naar links kijkt, een ruw stuk bos dat wel 40 meter boven je uitsteekt, rechts een voorproefje van de mooiste heuvels die Zuid-Limburg rijk is. Een fantastisch glooiend terrein, de schaapjes in de wei en mocht het warm zijn, het lijkt in alles op Zuid-Frankrijk. Een dikke kilometer lang mag je hiervan genieten, tot aan een befaamd Limburgs draaihekje, en dan… begint het. Vijf passen en daar liggen ze voor je, de eerste echte hoogtemeters. Een sprookjesachtige trap reikt zover als je kunt kijken.

Dwars door het bos ga je omhoog, de trappen blijven maar komen. En net als je denkt dat je ze allemaal gehad hebt liggen er nog wat verstopt voor je. Je blijft omhoog lopen en dwaalt door een stuk naaldbomenbos, linksaf en dan sta je plots boven op een prachtig plateau. Alle kanten op kijk je kilometers ver over een geaccidenteerd landschap. Helemaal geweldig. Je loopt een verlaten oude landweg op en blijft je verbazen over de mooie vergezichten en het heuvellandschap. Scherp links, door het weiland hobbel je verder over een gras-pad, je duikt weer een ander stuk bos in en een mooie afdaling wacht op je, afwisselend en het laatste stuk weer wat technischer. En dan, even opletten, want tussen de bomen door zie je rechts een dorpje verschijnen en als je goed oplet zie je aan de overkant de Dodeman al liggen. De afdaling gaat door, langs de koeien, tussen de velden, totdat je links plots een boerderij ziet en bam, je staat ineens midden in. Linksaf en daar ligt ie, de Dodeman. Een prachtige en fikse klim, het eerste stuk is echt heel steil en als je bij het bankje aan de rechterkant bent, zwakt het wat af, maar het gaat niet makkelijk zijn, want de klim blijft doortrekken. Terwijl je links over wijngaarden uitkijkt, beginnen je benen te branden en loop je bocht na bocht verder omhoog. Wat een monster van een klim, maar wat een uitzicht, wat een genot!

Je maakt precies twee stappen op het hoogste punt en dat was het dan ook, je bent bij de verzorgingspost bovenaan de Dodemans. Je vervolgt je trail doorstekend naar een mooi oud bospaadje wat je gelijk op een afdaling trakteert. Dan scherp rechts het bos in voor een lange, langzame afdaling over een mooie singletrack, nog een keer naar links over een ander smal paadje en dan sta je plots aan de voet van een holle weg. Een prachtige uitgesleten weg, rechts metershoog de wal, links de mergel en uitstekende boomwortels die de stenen lijken te omarmen. Langzaam gaat het weer wat omhoog, en uit de holle weg stap je zo op een pad tussen de weilanden in. En ook dit is weer een fraaie en inmiddels derde klim. De ondergrond is schots en scheef, en door de vele bochten weet je nooit wanneer je boven bent. Onder de oude boom door en dan is het nog maar een klein stukje, want eenmaal boven buig je naar rechts, even een klein verbindingsstukje over het plateau met de vele vergezichten. Recht voor je zie je een enorme mergelpartij, rechts beneden zie je een fraai dorpje en links een mooi bos. Je duikt weer een holle weg in voor een mooie afdaling die je weer terug brengt bij de start. Finish jij hier of doe je nog een rondje?

“Onze Dodeman trail is een van mijn persoonlijke favorieten. Als geboren Zuid-Limburger heb ik veel verbinding met het gebied, ken ook heel veel paadjes en doorsteekjes. De Dodeman heeft voor mij een bijzondere betekenis. Het was de eerste klim waar ik toch echt ooit halverwege omgedraaid ben omdat ik gewoon niet sterk genoeg was naar boven te geraken. (Oeps). Het is meer dan dat een trail die alles combineert, vergezichten, beklimmingen, bos, veld, holle wegen, technische stukken. Helemaal gaaf”.

Dat is dan ook de reden dat wij als Trail-Events er voor gekozen hebben dit een special te maken. Je kan zelf kiezen hoeveel keer je de route wilt lopen. Een pracht manier om misschien je eigen grenzen wel wat te verleggen, want waarom zou je niet voor 4 rondjes gaan, ook al twijfel je? Je kan er op een veilige manier uitstappen als het echt niet lukt. Of misschien even op adem komen, jezelf oppeppen en doen wat je vooraf niet voor mogelijk had gehouden. Ieder op zijn of haar eigen manier. Je kan zelf kiezen! 1 Rondje puur genieten, 2 als je net iets verder wil, 3 mocht je nu eindelijk eens ruim 30 kilometer willen lopen of 4 voor die marathon, 5 trakteert je op een Ultra op de Dodeman, hoe vet is dat? En Oh ja, we hebben ook nog een 21km variant… Dus 105km genieten!

Meer Info? www.trail-events.com

Door Cor van Disseldorp
cor@trail-running.eu

 

Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?