fbpx

Trailrunning in de Leenderbossen

De Leenderbossen bestaan voor een groot deel uit naaldbomen, uitgestrekte heide, vennen, stuifduintjes, kronkelpaden en boerderijtjes en speelse en afwisselende stukken natuur. Ruim 1600 ha aaneengeschakelde natuur… Ik zelf vind dit een gebied met karakter, waar ik eindeloos struinen zonder verveelt te raken.

Rust(ig)

Voor mij is het soms lastig om genoeg rust te vinden om rustig te zijn. Ligt natuurlijk helemaal aan mezelf, maar vaak heeft het te maken met de omgeving waar ik op dat moment moet zijn of de dingen die ik moet doen. Een kortere omschrijving van die omgeving is BINNEN. Binnen werkt voor mij maar tijdelijk,… BUITEN werkt bij mij veel langer. Om te ont-binnenen ga ik dus naar buiten en dan kies ik nog steeds graag om buiten in de Leenderbossen te zijn. Of ik loop er naartoe vanuit Geldrop,… maar dan ben ik al 10km onderweg, maar anders start ik bij de ingang in de hoek van Manege de Molenberg. Vanuit die hoek beginnen ook de routes van de Leenderbos Trail en mooiere paadjes kan ik dan altijd toevoegen aan de bestaande routes.

Ik doe mijn achterklep van de auto open en pak mijn racevest met genoeg spullen erin om 5 uur buiten te zijn. Het is vroeg, de dauw zit nog tussen de bomen en de vroege regen heeft de geur van het Leenderbos wakker gemaakt. De auto gaat op slot, de sleutel in het enige vakje wat met een rits dichtkan en ik begin te lopen. Met een glimlach begin ik aan mijn plan wat nog niet bestaat. Ik zie de prachtige heide in de buurt van Achel voor me en besluit daarnaartoe te lopen… de route vormt zich vanzelf wel. Heerlijk,… de eerste uren weer alleen in de bossen… te vroeg voor de mensen en misschien ontmoet ik nog enkele verbaasde dieren die daar gewoon zijn. Ik geniet van de inspanning en de duur van 5 uur door de natuur…. en,… na de eerste kilometers komt er weer ruimte in mijn hoofd, … meer rust om te genieten. Ik kies vandaag ervoor om langer over de heide te gaan lopen en op de terugweg richting de vijvers af te dwalen. Uren struinen door de natuur en op zoek naar de gekozen hangplek van de Hooglanders die als kudde wonen in de prachtige gebied.

 

Genieten is ook een keuze… bij mij begint het met het kiezen voor het hardlopen in dit gebied… genieten komt automatisch daarna. 

De trails

Als duizenden kilometers heb ik door de Leenderbossen hard gelopen. Zo is de Leenderbos Trail ontstaan, door het gebied onder te verdelen in mijn gelopen rondes, waarbij de leuke paadjes gekozen zijn. De 42km trail heb ik vaak gelopen.. als voorbereiding voor een trail in het buitenland of gewoon omdat de route zo divers is en het hele gebied van de Leenderbossen doorkruist. Een extra lus van 8 kilometer door onder andere het Putberg gebied zorgt voor de eerste 50KM Ultra trail bij de komende editie, gewoon…. omdat het zeker de moeite waard is voor de Ultra Trail liefhebbers. Maar,… alle routes van de Leenderbos Trail laten een goed beeld zien van wat het gebied te bieden heeft.

Ik denk dat het best bijzonder is dat we in de Leenderbossen 7 – 12 – 21 – 32 – 42 – 50km trail-routes hebben uitgezet, zonder dat we een weg oversteken, we blijven gewoon binnen de grenzen van het Staatsbosbeheer gebied of in een gedeelte van Gemeente Valkenswaard, waar we langs de mooie vijvers lopen met de route.

Schuilthut

Jaren geleden ben ik begonnen met het samenstellen van routes in heel veel gebieden. Bij het organiseren van onze evenementen geven we altijd een gedeelte van de opbrengst terug aan het gebied. Bij de Leenderbossen is de bestemming van onze bijdrage een nieuwe Schuilthut want,… de oude was aan vervanging toe.
Kijk,… het mooie van het zwerven door zo’n groot natuurgebied is dat de bewoonde wereld ver te zoeken is… Schuilen op open vlaktes bij een onweer-moment of bij zware regen is best fijn en in bepaalde gevallen veilig. Iedere keer als ik weer in door dit gebied loop komt een lach op mijn gezicht als ik denk wat we aan het doen zijn met zijn allen. We hebben mooie routes kunnen maken waar vele trailrunners van hebben genoten of gaan genieten. Het is dan zo gaaf dat je weet dat mede door dit soort initiatieven we iets terug kunnen doen. Je snap,… enkele routes van de Leenderbos trail gaan ook langs de plek waar de oude schuilhut stond en waar de nieuwe bijna weer komt te staan.

Zomer in de Leenderbossen

Op 14 juli hebben we weer een zomereditie van deze Leenderbos Trail. De kaartenverkoop gaat goed en we kunnen we die heerlijke ontspannen sfeer weer neerzetten met een leuke groep trailrunners. Zelf zal ik voor 14 juli nog regelmatig te vinden zijn in de mooie Leenderbossen, die mazzel heb ik dan weer….
>> Meer informatie Leenderbos Trail

Tot de volgende keer,

Chris van Beem

 

 

Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?