fbpx

Over de Stroese Heide – door José

Vandaag rijd ik vanuit Friesland richting Stroe en parkeer bij het natuurkampeerterrein
Camping Harskamperdennen. Start en finish plaats. Ik zal tijdens het lopen worden vergezeld door Niels en Ellen en zullen naderhand een pannenkoek eten bij een pannenkoek restaurant nabij Kootwijk.

De Stroese Heide ligt in de Veluwse natuur in de provincie Gelderland. Rond 2800 v. chr woonden en werkten in dit gebied (nabij de Houtbeek) een kleine boerengemeenschap. Ze bewerkten hun akkers ten noorden van de Houtbeek. Ze begroeven hun doden op grafvelden ( aan de zuidkant van de beek)  De grafheuvels zijn moeilijk te onderscheiden in het landschap. Door het intensieve grondgebruik vanaf de vijftiende en zestiende eeuw raakte de natuur er uit balans en ontstond het Stroese zand. En dat is waar de route deels doorheen gaat tijdens de Stroese Heide trail 20 juni aanstaande.

Dit gebied is afwisselend en ondanks dat het niet een heel zwaar parcours is, heb je toch het gevoel dat je aan het werk bent. Mogelijk toch wat stukken die lichtelijke stijgen en het lopen door het rulle zand wat inspanning vergt. Echter op het moment als je denkt, oké nu weten we het wel, gaat de piste over in bos en leuke slingerpaadjes. Onderweg treffen we vele soorten naaldbomen, vogelkers bosjes en andere boomsoorten aan. Vogelsoorten genoeg hier, al zijn ze nu druk met het voeren van de jongen. Dus minder zichtbare activiteit, wel verfomfaaide ouder vogels die zich een slag in rondte werken om de honger van hun jongen te stillen. In elk geval zijn er geelgorzen, veldleeuweriken, boompiepers, graspiepers roodborsten, roodborsttapuit, havik, buizerds en andere vogels vertegenwoordigd in dit gebied. Zo ook zien we onderweg een ree opgeschrikt wegrennen.

Je ziet de sporen die de droogte van vorig jaar heeft nagelaten. Bij het heide gebied zie je deels verdorde heide en een deel wat weer opleeft. Vennen en plassen liggen deels droog. Toch regent het vandaag af en toe. Het zand in de duinen is licht vochtig en de bovenlaag stuift iets minder op. Je ruikt de regen en het natte zand. Deze kleine dingen doen me even zweven. Geur van regen, zand en het geluid van de wind door de toppen van dennenbomen. Dit zijn die momenten waar je het voor doet. Afgelopen winter heb ik in een vergelijkbaar zandverstuivingsgebied gelopen, wat ik altijd een sprookjesachtig aangelegenheid vind.

Trailen is buiten zijn en dat kan het hele jaar door. Je ziet de omgeving veranderen tijdens de verschillende seizoenen en beleefd dit mee in al zijn facetten. Belangrijk vind ik dat je met respect met de omgeving waarin je loopt omgaat. Goed ook om te weten dat er bij deze evenementen een samenwerkingsverband is met de lokale boswachterij en dat er met donaties wordt gewerkt. Zo kunnen we iets terug doen voor deze prachtige omgeving waarin wij mogen lopen.

José

(Bron Expo Oer).

>> Meer informatie over de Stroese Heide Trail? 

 

 

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?