fbpx

Trailrunning Clinic – Amerongse Berg

Het is zaterdagmorgen,.. een winderige morgen en ik rij vanuit Brabant richting een stukje van de Utrechtse Heuvelrug in de gemeente Amerongen. Vandaag verzorg ik 2 trailrunning clinics in het gebied van onze Amerongse Berg Trail. Met een Start2Trail clinic in de ochtend en een Switch2Trail clinic in de middag informeren we deelnemers over de sport Trailrunning. Het heeft de nacht ervoor gespookt in de bossen,… de harde wind heeft weer bomen geknakt en overal liggen er takken op de grond, met daaraan vele groene bladeren. 

Bosrestaurant het Berghuis

Bij aankomst verken ik eerst het gebied en de oude bomen hebben weinig last gehad van het onweer. De paden schieten vanuit de vlakte direct omhoog en ik vind dit dan ook een heerlijke locatie voor een clinic. De gemoedelijkheid van het Berghuis zorgt voor een warm ontvangst en al snel hebben we kennis gemaakt en besluiten we heerlijk 2 uur door de bossen van Amerongen diverse onderdelen van de sport trailrunning door te nemen. Na de introductie buiten sluit vrijwel direct Robert aan, waarmee ik een paar weken geleden samen de UTVV in Slovenië had gelopen. Hij besluit te blijven en waar nodig te ondersteunen bij deze clinics… wat natuurlijk geweldig is.

Tijdens de clinic komen er altijd wat basis onderdelen van de trailrunning voorbij. Verschillende looptechnieken bij het omhoog lopen, het dalen,.. suggesties over loophouding en met name bewustwording over huidige gewoontes tijdens het lopen en het waarom sommige dingen ook anders kunnen tijdens het trailrunning. Ik vind het heerlijk om mijn 15 jaar ervaring te delen in een clinic aan mensen die geïnteresseerd zijn in de sport trailrunning en komen zelf dan komen met relevante vragen, waar ze nu mee zitten.

Samen

Tijdens de ochtend clinic heb ik kennis kunnen maken met leuke deelnemers die zich aan het orienteren zijn, ze hebben van trailrunning gehoord, maar weten nog niet precies wat het inhoud en willen graag meer weten. Als geheel komen we samen tot het besef dat we allemaal de gemeen hebben dat we van hardlopen door de natuur houden. Dat we verder willen kunnen lopen dan we nu kunnen en dat we allemaal op zoek zijn naar een manier de voor onszelf het beste past. Samen met de sport trailrunning bezig zijn in een omgeving als bij de Amerongse Berg is erg inspirerend. Vele verschillende paden, verrassende stijle klimmen en o zo mooie groene natuur.

Ook de tweede groep Switch2Trail in de middag was een groep waarbij de deelnemers op zoek waren naar; ‘wat is trailrunning’ en het verschil met de ochtendgroep was een wat langere ervaring met het hardlopen tot maximaal een marathon afstand. In de middag kwam de zon door het grauwe wolkendek en het gebied veranderde voor onze ogen in een heldere groene omgeving. In de middag hebben we iets meer gelopen en ook ingezoomd op de verschillende technieken op verschillende ondergrond soorten. Daarbij was er ook wat tijd om de verschillende doelen van de deelnemers aan te horen en de persoon achter de trailrunner beter te leren kennen.

Het mooie van werken met relatief kleine groepen vind ik de aandacht die je elkaar kunt geven tijdens de clinic. Je leert letterlijk van elkaar kennen en er komen vragen en antwoorden bij elkaar uit onverwachte hoeken.  Het beter bewust worden van je eigen mogelijkheden en beseffen dat je vaak vooraf al belangrijke keuzes kan maken tijdens het beoefenen van de sport trailrunning geeft weer ruimte en rust onderweg. Tal van voorbeelden van ervaringen die ik tijdens mijn avonturen bij andere evenementen heb opgedaan helpen dan enorm ter illustratie van de vele suggesties. Praktijk voorbeelden van keuzen en leermomenten onderbouwen vaak het waarom je kan kiezen voor bepaalde technieken in bepaalde situaties.

Heerlijke dag

Voor mij zijn dit soort clinics kadootjes. Ik heb er niet veel tijd voor maar als ik samen met een vriend een groep enthousiaste deelnemers kan verrijken met informatie over de sport trailrunning, en waarbij ze achteraf aangeven dat ze blij zijn met de informatie, dan voelt dat heerlijk.
Ik ben weer 6 uur buiten geweest en heb kunnen genieten van de natuur en haar mogelijkheden voor de sport Trailrunning.

Op de terugweg met een lach in de auto… misschien toch maar vaker gaan organiseren… ?

 

Bedankt voor de dag allemaal, en graag tot ziens op de trails.

Tot de volgende keer.

Chris van Beem

Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?