fbpx

A Race with a twist…

The Maasdal Marathons

De laatste tijd word ik vaak vergeleken met Laz, een geniale geest met diverse prachtige, unieke en absurde races. Hij is het meest bekend vanwege een documentaire op Netflix over één van zijn races: The Barkley Marathons. Nu snap ik wel dat die vergelijking gemaakt wordt, en ik snap ook nog wel dat het er niet om draait dat ik net zo geniaal ben als Laz, want dat ben ik bij lange na niet. De overeenkomst is simpelweg dat we beiden een grijze baard hebben.

Toegegeven, ik geniet ervan Barkley stukjes in de routes die ik zelf maak uit te zetten, ik hou wel van een verrassing onderweg en ben altijd wel te vinden voor een twist. Ik stuiter als we door het prikkeldraad mogen en langs 15 stieren in een wei. Ik hou er echter ook van dat alles strak en degelijk geregeld is, ik hou van structuur, orde en regelmaat. Het moet wel kloppen, het moet goed zijn. Naar buiten toe breng ik het graag met een knipoog, want humor, en dus genieten, is en blijft het belangrijkste, van binnen wil ik het op orde hebben, geen verrassingen en alles onder controle…

’t Rimpelt

Boswachter Ralf had al een paar keer verteld over een gebied dat ik moest en zou bezoeken. Het was in het Noordelijke deel van Nationaal Park de Maasduinen, een gedeelte dat vroeger het Maasdal werd genoemd. Een naam die niet juist was, want het is helemaal geen dal. Maar ja, soms ontstaan dingen. Ik had een route getekend, een soort van “achtje” en Geraldine en ik zouden elk een lus gaan lopen om eens te verkennen. Geraldine 8 kilometers en ik een kleine 14km. Het was een basisidee, een eerste verkenning. Zo doen we dat vaak, je tekent wat, je gaat lopen, ontdekt iets mooiers, loopt dat, ontdekt nog iets fraaiers en loopt dat. Je past de route 345x aan en dan heb je iets gaafs. Dan ga je naar de Boswachter en die vindt weer iets van. Geen probleem maar wel weer aanpassen. Heel vaak ten voordele moet ik zeggen, want die boswachters, die weten waar ze over praten en dat levert vaak super gave trails op. Maar enfin, wij begonnen bij stap 1.

Terwijl ik rustig rondliep in een fraai gebied met wat leuke doorkijkjes en af en toe een stukje mocht klimmen belde Geraldine. Van enthousiasme was haar stem plots 2 octaven hoger en ze tuimelde over haar woorden om uit te leggen hoe mooi het stuk was waar ze liep. Haar brein werkte sneller dan haar mond aankon dus ik verstond alleen maar dingen als singletrack, ven, paadje, kerstboom, toren, kapel, gaaf, hek, moet je zien. Ik liep intussen door een pracht oud bos maar werd jaloers op “haar” stuk van de route. Lang verhaal kort: Ik ben haar kant op gerend en ja. Driewerf ja, ze had gelijk. Wat een fantastisch stuk natuur. G*domme wat een uitzicht, wat een bos, wat een duin. Geloof me, ik kom in veel stukken van Nederland maar dit is toch echt een uitzondering…

Na afloop zaten we in Boscafé ’t Rimpelt in Afferden. Prima plek, leuke sfeer, en zo bedachten we dat het een idee was om de eigenaar eens te polsen of dit onze Horeca Locatie Partner kon worden van de Maasdal Trail. De ervaring leert dat dat meestal niet heel erg lastig is. We kletsen 10 minuten en iedereen is happy. Wij promoten de locatie op de site (35000 bezoekers per maand) en doen ons event. We leveren zo een hoop trailers aan op het terras en de Horeca locatie heeft extra omzet. Geen gedoe met lastige verdienmodellen. We doen waar we goed in zijn. Wij de trails, Zij de Horeca. Enfin, ook met Wouter was het in 10 minuten geregeld, en toen zei hij iets wat ons triggerde. Wat hij zei was :”Ik heb nog een Boscafé, in Horst, dat heet het Maasdal.”

The Maasdal Marathons

Bam! Onderweg naar huis zei Geraldine: “Kunnen we niet van Boscafé naar Boscafé lopen? Van het Maasdal in Horst naar het Maasdal in Afferden?”. Geniaal! Ja, dat moet lukken en sterker nog, daar gaan we iets moois van maken.

A plan was born!

Die zelfde avond nog tekende ik een route. Ik sprak een dag later met Boswachter Ralf en belde opnieuw met Wouter van de Boscafé’s. Een week later liep ik de route met mijn vriendje Jan Fokke (55k) en nog twee dagen later liep ik met Geraldine 12k om een vervelend lusje te vermijden en mooi te maken. Een week later spraken we in Bergen met het Hoofd Evenementen en de locatie beheerder. Weer een weekje later zaten we aan tafel met de wethouder van de gemeente Horst aan de Maas. Intussen hadden we contact met een brouwerij: Kasteelbier! Want die wilde meedoen. Het veerpont in Broekhuizen hadden we ook al benadert. Stichting Limburgs Landschap ging akkoord, Chris maakte de tickets, het design en de graphics, ik tekende avonden op afstandmeten.nl, Geraldine belde zich suf met alle partijen en naast “even” een Dodemans Trail, een Start2Utra Finish, een Krijtlandpad Ultra en een Keelven Tral, maalde de ideeën generator overuren.

Bam!

We gaan het doen! The Maasdal Marathons. Een a naar b route. Voor individuen en als relay. Steek 40 cent in je zak voor de overtocht met het veerpont en wees voorbereid op een fantastisch mooie trail. Van bos naar moeras naar maasduinen. Van vlak naar heuvels. Van boscafé naar boscafé. Het Reijndersmeer is iets wat voor eeuwig in je geheugen gegrift gaat zijn, de muggen in het Schuitwater ga je nog weken voelen. Tussen kilometer 21 en 55 zie je 6 meter asfalt, (je moet ergens een weg oversteken), en je zal moet bewijzen dat je het gedaan hebt…

Er zijn onbemande controle posten, en een gedeelte van de route mag je zelf uitvogelen. Die loop je zonder gpx, maar op gevoel. Een ererondje hebben we ook. Slechts 8 kilometertjes extra voor het mooiste uitzicht ever, eeuwige roem en een kusje op je neus.

Grijns.

Cor MJ van Disseldorp

> Meer informatie over The Maasdal Marathons

Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?