fbpx

Boeddha-smile

Geluk of gelijk?

Ben je liever gelukkig of heb je liever gelijk? Een mooie zin waar mijn dag vandaag mee begon. Voordat we begonnen aan het wekelijkse vrijdagsritueel: naar een gebied rijden, koffie drinken bij onze horecapartner en de laatste details voor het event doorspreken, routes verdelen, racevest vullen met pijlen en linten, GPX aan, de paden op, de lanen in, foto’s maken, routes uitzetten en vooral heel erg veel genieten. Het is heerlijk om iedere vrijdag zo te mogen ‘buiten spelen’ en ik merk dat het mij altijd een gevoel van tevredenheid geeft. Het is ook de rust voor de storm, de event-day op zaterdag is voor ons vaak lange en drukke dag, de vrijdag is hiervan de tegenhanger, die zorgt voor de balans.

Tevredenheid

Ieder gebied zijn eigen uniekheden, mooie plekjes, verrassende doorsteekjes, vergezichten of gewoon een heerlijk ‘goed gevuld bos’! Mmm, de geur, de beleving, het gevoel, de rust en vaak ook de stilte op vrijdagochtend… het geeft mij vaak een instant gevoel van tevredenheid. Maar terug naar vanmorgen, want omdat de week druk was geweest en mijn wekelijkse lesjes yoga er een beetje bij waren ingeschoten, ging ik voor een yin-donderdagavond-yoga-vrijdagochtend-duo ‘tje.

Yoga

Yoga is iets wat ik vroeger altijd wilde, lang over dacht om te gaan doen en sinds ik afgelopen jaar naar Limburg verhuisde iets wat ik gewoon ben gaan doen. Yin-yoga is een vorm van yoga die dichtbij meditatie ligt en veel mooie spirituele stukjes van het leven verbind, met veel chakra’s en wijsheden, heerlijke oefeningen waarbij vertragen centraal staat. Voor iemand die kampioen is om in de toekomst te leven, het verleden nog eens flink te evalueren en veelal vergeet om te genieten van het hier en nu, is dit de ultieme wijze om weer even liefdevol op de aarde te worden ge-re-set en te landen. Rust, ademhaling, vertraging, meditatie en gewoon genieten. Het geeft mij veelal een heerlijk gevoel van thuiskomen.

Gelukkig

Vandaag begon de les dus met de vraag: ‘Ben je liever gelukkig of heb je liever gelijk?’ Pfhoe, das een lastige! Gelukkig natuurlijk! Maar tsja, ik vind het ook best fijn om gelijk te hebben. Het geeft me een gevoel van ‘serieus genomen’ worden. Dat mijn mening ertoe doet. Gelijk hebben is ook een ‘Ego dingetje’, dat realiseerde ik me terdege. De radertjes in mijn hoofd begonnen al bijna overuren te maken en dat kon ik eigenlijk niet gebruiken, Yoga draait voor mij juist om ‘de rust in mijn hoofd’. Al snel volgde de vraag: ‘Wanneer ben je tevreden?’ Weer zo’n lastige! Tevreden, ja… wanneer? Of met wat?

Santosha

Tevredenheid, Santosha, is een van de yoga-wijsheden, die we deze weken behandelen. Het draait bij tevredenheid om het oefenen in loslaten, in plaats van het streven naar verder en meer, wat Ego is. De Dalai Lama zegt: ‘Het ware tegengif voor hebzucht is tevredenheid’. Meer aards kun je dit vertalen naar ‘het is zoals het is’. Dat is zeker voor Trailrunning zo. Je weet vaak niet wat je tegenkomt op je pad en je ‘moet het doen met wat er is’ en ‘het is zoals het is’. Zon of regen, meevallers of tegenslag.

Als mensen houden we vaak liever vast aan het veilige en bekende, zelfs als dat geen tevredenheid geeft, dan dat we op zoek gaan naar het geluk en de tevredenheid in onszelf. Tevredenheid is niet iets wat we van buiten meekrijgen, maar wat we alleen maar van binnen kunnen bewerkstelligen. Een simpel voorbeeld zijn de seizoenen. Je kunt je niet hechten aan de zomer als de herfst zich aandient. Je hebt er geen invloed op, het verandert, net als jij. Zoeken buiten jezelf leidt alleen maar naar meer zoeken en dus minder tevredenheid.

Boeddha-Smile

Maar hoe geef je die ‘tevredenheid’ dan aandacht? Iedereen heeft wel een boeddha, zo’n leuk vrolijk poppetje, die altijd een klein beetje lacht: de Boeddha-smile! Die Boeddha-smile kun ook jij oefenen, want, heb je weleens geprobeerd wat er gebeurt als je lacht? Je hele mentale, fysieke, emotionele en spirituele zijn wordt een stukje blijer. Instant tevredenheid. Want weet je wat deze ochtend mij ook leerde? Die Boeddha-smile die zit in iedereen. En eigenlijk is die het tegenovergestelde van het Ego, wat we ook allemaal hebben. Ego laat ons oordelen, veroordelen, beoordelen, het laat ons presteren, vertelt ons wat niet goed is, wat anders moet, meer, groter… Hoe vaak per dag denk jij vanuit je Ego en oordeel je over jezelf? Waarschijnlijk vaker dan je denkt.

Ik leg een bruggetje naar Trailrunning, voor mij een sport die gaat over verbinding, samen, beleven, genieten, ontdekken en vooral heel veel tevredenheid. Gaat het voor mij om prestaties? Nee, voor mij persoonlijk niet. Ik snap dat anderen dat wel hebben, wil daar niet iets van vinden, maar vind het wel heel mooi dat je vanuit je eigen Boeddha-smile en dicht bij jezelf, heel erg tevreden kunt zijn. Het is het mooie bos waar ik in het begin over schreef en het is die prachtige klim die je aflegt. Voor wie? In eerste plaats voor jezelf! En weet je, als je nu tijdens die beleving, tijdens dat Trailrunning nu eens minder focus en aandacht geeft aan je Ego, maar vaker je Boeddha-smile aanzet, als het lastig is, of als het tegenzit, dan zal je merken dat die tevredenheid ook gelijk komt. Aan de Boeddha-smile dus, trailers! Het kan in ieder geval geen kwaad en het ergste wat er kan gebeuren is dat het je tevredenheid brengtJ.

Namasté

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?