fbpx

Een beeld dat je bijblijft.

Het Schuitwater

Het Schuitwater zei me helemaal niks, maar ik wou best een dagje VP komen staan. Het was blijkbaar in de buurt, dus waarom niet? Pas toen ik foto’s zag van de voorbereiding ging er bij mij een lichtje branden. Heb ik daar niet een keer gelopen? Ja natuurlijk, het Pieterpad loopt daar! En dat is precies wat vandaag constant weer naar voren komt: Het Schuitwater is in naam niet erg bekend, maar als je er eenmaal geweest bent, blijft het je bij.  Het gebied is ontstaan uit verschillende maas-armen en het heeft een moerasgebied dat je met houten vlonders kunt bewandelen. Die zwarte grond met dat reflecterende water, die hoge bomen, die houten bruggen….het is een beeld dat je bijblijft.

In de ochtend verzamelen wij in het Theehuis. Het is een schattig optrekje naast een veld met Lakenvelders, compleet rond gebouw met een bar in het midden. Het toilet ligt in een toilethuisje buiten het hoofdgebouw. Alle vrijwilligers worden met knuffels en koffie verwelkomt door Geraldine, Cor en Chris. Zo hartelijk maak je het zelden mee als vrijwilliger.

De Verzorgingspost

Na een korte kennismaking en dus die kop koffie gaan mijn VP-partner en ik met de auto van Chris naar de VP-plek. Dat is altijd even zoeken, want die plekken zijn meestal niet in de bewoonde wereld. Gelukkig heeft deze organisatie wel vaker met het bijltje gehakt en we werden vakkundig met duidelijke instructies het bos in gestuurd. Chris heeft zelfs nog een stukje voor ons uitgerend om de plek aan te wijzen. Best apart, achterna gezeten door zijn eigen auto. Eenmaal op onze plaats maken we de tafels klaar en wachten we op de eerste renners.

De eerste paar rennen ons meestal voorbij; deze atleten zijn volkomen zelfvoorzienend en hebben ons niet nodig. Ze gaan voor de snelste tijd en willen niet stilstaan. Bij deze organisatie is geen officiële tijdwaarneming, maar je kunt voor jezelf natuurlijk wel een tijd in gedachten hebben die je wil halen. Na een tijdje volgen de andere trailers die zich komen opladen met water, cola, sportdrank, rozijnen, pinda’s, winegums, chips, chocolade, sinaasappels, drop, bananen, jelly beans, crackers….het is een volle tafel! Sommige renners gaan we twee keer zien; zij doen de langere afstand en doen een extra lus die weer naar ons leidt.

Ik maak een praatje met de deelnemers. Uiteindelijk is dat ook wat het werk zo leuk maakt achter de vp. Het is prachtig om een dagje midden in de natuur te staan en chips te eten, maar het zijn de persoonlijke contacten die het een topdag maken. Ik vraag hoe het gaat en of het een mooie route is. En daar hoor ik mijn eigen gedachten weer terug: prachtig gebied, zo bijzonder. Dit vergeet je niet snel meer. Heel karaktervol. Ze hebben het over de moerasstukjes, maar ook over dat ene paadje met al die hobbels en de open plek met de runderen. Die beesten maakten nogal wat los; voor de een waren ze een genot voor het oog, de ander had het over die enge beesten met hoorns. De runderen zelf waren niet erg onder de indruk van de trailers; ze bekeken ze van een afstandje en bleven liggen. De Schuitwatertrail is een kleinere trail met een beperkt deelnemersveld, maar ik weet zeker dat alle deelnemers naar huis gaan met dit uitzonderlijke gebied in hun geheugen gegrift.

Leave no trace

Na de laatste loper is het alweer tijd om op te ruimen. Chris probeert nog even mee te helpen, maar dat is echt niet nodig. Over het algemeen gaan dit soort dingen ook gewoon sneller als Chris niet meehelpt 😉 In no time hebben we alle spullen en de overgebleven sportdrank, cola, chips etc in de auto zitten. Leave no trace, dus alles gaat mee terug naar het verzamelpunt. Daar kunnen we de laatste finishers nog even zien. Iedereen krijgt een high five van Cor en een biertje. Ondertussen raken Geraldine en ik aan de praat met de eigenaren van de Theetuin. Echte natuurmensen met liefde voor het gebied die het heel prettig vinden dat er steeds meer mensen kennis komen maken met het Schuitwater. Als alles is opgeruimd, drinken we nog wat na in de Theetuin met alle vrijwilligers en de organisatie. Het was een mooie dag in een prachtig gebied.

Vera van Mulken

>> Meer  informatie over de Schuitwater Trail

Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?