fbpx

HEEEEL E-R-G WARM!

Wat was het warm afgelopen week! HEEEEL E-R-G WARM! Zo warm was het nog nooit in Nederland en aan het einde van deze hele warme week staat de Strabrechtse Heidetrail gepland. Ik maak mij daar wel een beetje zorgen over… Zou dat wel gaan met die warmte? Of zou het tegen die tijd wel afgekoeld zijn? Zal ik überhaupt wél gaan?! Of toch maar afzeggen? Dat zouden ze toch wel begrijpen bij de organisatie?

Allemaal vragen en gedachten… Ik werd er bijna moedeloos van … Halverwege de week werd er een hitteplan gelanceerd en mocht je alleen starten als je een halve liter water bij je had. Tevens zou de organisatie extra (onbemande) waterposten neer zetten. Ik hield nauwlettend het weerbericht in de gaten; zaterdag zou bewolkt worden en 26 graden, met een gevoelstemperatuur van 32. Dat zal toch wel te doen zijn, zeker met dat extra water.

Op donderdag stond de Strandloop in Noordwijk in mijn agenda. Daar was ook een hitteplan voor: de 8km viel af en elke kilometer zou er een waterpost staan. Ik twijfelde erg of ik wel zou gaan en besloot van niet, maar ergens knaagde nog wat. Uiteindelijk kwam eind van de middag het verlossende bericht: de strandloop werd afgelast. Té warm …

Zaterdag kroop langzaam dichterbij en de weersvoorspelling leek gunstig: wel warm, maar geen felle zon, misschien zelfs wel regen!

Toen ik zaterdagmorgen vertrok uit het westen scheen de zon, maar hoe meer ik naar het oosten, en later zuiden, reed, hoe meer wolken. En die wolken zijn niet meer weggegaan. Sterker nog: die wolken waren grijs en zwaar en vol met regen!

Ik was op tijd, zo rond 11.45uur. Precies op tijd om de start van de 20km te kunnen zien. Leuk, een klein groepje; een stuk of 40 mensen werd ‘weggeschoten’ door Cor: 3-2-1 len open maar. Hoe relaxt is dat?! Heerlijk! Daarna kwamen er nog 4; die hadden de start gemist! Dat klopt wel want Cor startte eigenlijk iets te vroeg … maar dat was dus helemaal geen probleem. Cor ging gewoon nog een keer starten. Hilarisch! Maar zo relaxt is het dus bij Trailrunning Events. Superb!

Nog een uur wachten dus tot de start van de 10km. In de tussentijd heb ik wat rondgekeken rond het startpunt bij het Heidehuis. Er ligt een fantastische kabouterroute en een mooi aangelegde heidetuin met veel mooie bloemen en de daarbij horende insecten. Echt een aanrader om door heen te lopen. Ik heb ook nog tijd voor een Earthcache over de watermeter. Ondertussen wordt het steeds donkerder en even later begint het toch echt te druppelen; steeds harder. Totdat het ongeveer een half uur voor de start met bakken uit te hemel komt. Arme lopers onderweg. Die zijn straks kleddernat; maar het zal ook wel lekker verkoelend zijn.

Ik maak mij klaar voor de start. Vraag toch maar even een boterhamzakje om mijn mobiel in te doen. Cor doet de briefing binnen, maar zo tegen 13uur moeten we er toch aan geloven de regen in en op naar de start. 3-2-1 en weg zijn we! Ik loop vrij voorin wat best wel ongebruikelijk is voor mij, maar we zijn met niet heel veel, dus eigenlijk lopen we allemaal vooraan ;-). We lopen het terrein af en een pad op het bos. Het is nat en het is direct al goed opletten waar je je voeten neerzet. Dikke plassen en modderig, meteen ook 2 fotograven langs de kant, dat gaat goed. Het stopt met regenen als we de heide opgaan en je voelt de zon door de wolken heen; het wordt direct warm en dampig. De lucht klaart een beetje op maar het blijft bewolkt. Na zo’n 2 kilometer, als ik net lekker loop, gaat mijn veter los. Nee hè, nou toch maar even stoppen. Maak ik meteen even een fotootje. Mooi voor bij mijn blog. Ik loop weer. In de verte zie ik lopers links af slaan, het zand in lijkt wel. Zou hier ergens de waterpost zijn? Ja verrek. Daar waar de lopers naar links gaan, staat rechts een jerrycan. 3,5km onderweg. Heb ik dorst? Nee eigenlijk niet, nou doe toch maar. Ik heb een Trailrunners bekertje mee en drink een paar slokken water, de rest giet ik over mijn gezicht. Heerlijk verkoelend. Het is stiekum toch wel heel erg warm. Had ik niet verwacht toen we net startten…

Ik ga verder, door het zand inderdaad. Lekker dat het net geregend heeft, want dat zand is nu stevig en plakkerig, beter! De route gaat slingerend verder over de heide. Prachtig hier! Op dit moment is de hei nog niet echt in bloei, beetje roze hier en daar. Dat moet over een paar weken heel mooi zijn. Rond 5km komen de 10 en 20 kilometer samen. Hier is het nu weer wat drukker en ‘gemixt’ lopen we verder om bij 6,5km bij de bevrouwde waterpost aan te komen. Deze keer niet alleen water, maar ook allerlei heerlijkheden als M&M’s, tucjes, winegums, banaan en pinda’s. Goed zeg! Ik wist dat natuurlijk nog wel van de vorige keer, maar was het ook weer beetje kwijt. Heerlijke verrassing dit. Ik drink rustig wat water en eet een paar winegums. Neem er ook een paar mee voor onderweg en hop weer door. Oja voor ik het vergeet nog een selfie op de hei en lopen maar weer. Dit stuk is super: ik ben alleen vertrokken vanaf de post; er loopt niemand (zichtbaar voor mij) voor mij en ook niemand achter mij. Ik loop hier helemaal alleen pijlen te volgen in een bos, goed opletten dus 😉 Wat een heerlijk gevoel van vrijheid is dit! Ik kijk goed om mij heen, misschien zie ik nog wel een zwijn of ree. Spannend; ik heb het gevoel dat er elk moment kan iets tevoorschijn kan schieten. Dit laatste heerlijke trailstuk gaat als een speer en voor ik het weet ben ik weer in de bewoonde wereld. Best wel een beetje jammer eigenlijk. Er is een mevrouw op de fiets en er is aanmoediging langs de kant. In de verte zie ik Chris, nog één bocht om en daar is de finish met Cor én een highfive! Top zeg! Deze Strabrechtse Heidetrail! Heerlijke gelopen!

Dan langs de verzorgingspost voor een welverdiend biertje in een heel mooi flesje.

Cheers! Ik heb er van genoten! Tot in Groesbeek!

Caroline Grimbergen
Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?