fbpx

De tijdelijke akkers van de Leenderbossen

Op 14 juli nemen we de deelnemers opnieuw mee door de prachtige omgeving van de Leenderbossen. Voortdurend is Staatsbosbeheer bezig om met onderhoud en nieuwe initiatieven de natuur te ondersteunen in haar ontwikkeling of herstel na droge periodes… Op de verschillende routes van de Leenderbos Trail passeren we regelmatig prachtige gekleurde bloemenvelden in vele kleuren. Enorme velden geven je soms zover je kan kijken een paarse of rode gloed mee. Mooi om te zien,.. maar waarom deze velden?…

Ik heb het even uitgezocht

Staatbosbeheer is in maart gestart met de aanleg van tijdelijke akkers op de Groote Heide, waar de Leenderbossen onderdeel van zijn. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Brabant en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Het totale ecosysteem wordt versterkt en de variatie in het heidelandschap wordt herstel. Een pakket aan maatregelen zorgt dat de rijkdom aan plant- en diersoorten behouden blijft en versterkt wordt. Zo wordt er gemaaid en geplagd, begraasd en worden er tijdelijke akkers aangelegd.

De aanleg van tijdelijke akkers is een maatregel die het tekort aan mineralen in de bodem aanvult. De akkers zijn een leefgebied voor de verschillende diersoorten zoals vogels. insecten en kleine zoogdieren. De tijdelijke akkers worden ingezaaid met granen, klaver en verschillende soorten bloemen. De looptijd van tijdelijke akkers is 4 tot 6 jaar, waarbij jaarlijks 80% wordt geoogst en zo’n 20% blijft bestaan als voedsel voor de verschillende diersoorten.

De werkzaamheden zijn onderdeel van een landelijke aanpak om de natuur te herstellen en weerbaarder te maken tegen de effecten van stikstofuitstoot. Door de werkzaamheden blijft de Groote Heide een gezond en duurzaam leefgebied voor de toekomst, met ruimte voor natuur en recreatie.

Tijdens de routes van de Leenderbos Trail kom je regelmatig langs deze tijdelijke opvallende mooie akkers. Dat weet je vanaf nu even hoe en wat…
Zelf hoop ik op een mooie zonnige dan,.. dan knallen de kleuren van deze velden je aan de horizon tegemoet.

Tot de 14e of op een ander moment in onze prachtige Nederlandse natuur…

Chris van Beem

>> Meer informatie Leenderbos Trail

Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?