fbpx

Start2Ultra: Je moet het willen

Wat kan je als niet-Ultra loper bijdragen aan een programma wat traillopers begeleidt naar hun eerste Ultra?

Een goede vraag. Ik stel m mijzelf ook regelmatig. Waarom? In de eerste plaats omdat dit op mij van toepassing is. In de tweede plaats omdat ik kritisch ben naar mijn omgeving, ik stel hoge eisen, houdt van kwaliteit, van t beste uit jezelf halen, t goed doen en daarna nog beter. Goed nieuws, die standaard leg ik voor mezelf nog net even ietsjes hoger. Dus een terechte breinkraker. Wat draag ik bij? Wat is mijn meerwaarde? Waarbij kan ik helpen? Ja, want helpen is wel mijn ‘middle name’. Iedereen die mij kent zal dat wel herkennen. Zeg help, en ik kom in beweging. Of het nu gaat om werk, privé, vrijwilligerswerk of wat dan ook, ik ben goed in helpen en doe dat ook graag. Vind het leuk, zie het als een uitdaging, beleef er plezier aan en kan enorm bij worden van de dankbaarheid en erkenning. Niets menselijks is mij vreemd.

Ruim anderhalf jaar terug op een gezellige winterse avond met Chris en Cor ontstonden de eerste contouren van een programma wat beter bekend is als Start2Ultra, een uniek, gaaf en op maat ontwikkeld programma om trailers in 6 maanden te begeleiden, vanuit een basis van 20Km comfortabel lopen, naar 50Km, een Ultra. Een combinatie van een trainingsschema op maat, coaching, persoonlijke begeleiding, een groep en tegelijkertijd individueel trainen, ervaringen uitwisselen, kennissessies over belangrijke thema’s en drie ‘milestones’ een 30Km trail, een 40Km trail en uiteindelijk de ‘finale’ een 50Km trail in het prachtige Zuid-Limburg.

Chris, Cor en ikzelf delen naast een passie voor Trailen en nieuwe dingen bedenken en opzetten, ook een achtergrond in NLP, Neuro Linguistisch Programmeren. We hebben allemaal NLP gestudeerd, wat ons ieder bij onze eigen doelen en demonen heeft geholpen, maar wat kort samengevat en wat populistisch uitgaat van ‘dat alles al in je zit’ en ‘dat je alles kunt leren als je het wilt’. Doelen stellen, visualiseren, op weg gaan en bereiken, tegenslagen overwinnen en leren, leren en leren, van iedere stap op de weg. NLP coaching helpt je bij het vinden van jouw eigen-wijze weg en kan je bij persoonlijke of zakelijke vraagstukken een stukje op weg helpen, maar zeker ook bij een doel als ‘Ik wil mijn eerste Ultra gaan lopen’ kan het je heel goed ondersteunen.

Het is misschien goed om een aantal vaardigheden die een Ultra loper bezit uit te lichten. Te beginnen dus met: Je moet het willen. Niet een beetje, niet omdat een ander het zegt of wilt, maar jij moet het zelf en helemaal authentiek en volledig Willen! Het moet een doel zijn, jouw doel en daarmee moet jij verbinding hebben. Dat is stap 1. Vanuit dat doel, heb je een flinke dosis doorzettingsvermogen nodig. De juiste mindset en kennis over hoe je met je mind om kunt gaan, voldoende en gedegen training, met of zonder schema. Bij die mindset zetten we vooral onze NLP achtergrond in, deze is hiervoor goed bruikbaar.

Maar een ander belangrijke is kennis over voeding, wat moet je eten als je 6 of 8 uur gaat lopen? En hoe blijf je eten als je lijf daar eigenlijk helemaal niet meer mee bezig is? Nu intrigeert eten mij altijd. Ik houd van koken, van nieuwe dingen proberen en heb mij altijd actief geïnteresseerd in voeding. In de sessie over voeding geef ik samen met Ultra loper Jan Fokke twee ‘stromingen’ weer. Het is super leuk om hierover te vertellen en ervaringen te delen. Ook is er een sessie over Kracht en voorbereiding, hierin vertelt Ultra loper Emanuel zijn ervaringen en vul ik die aan met de praktische kant. Want ja, ik ben goed in plannen, data, regelen en organiseren.

Maar terug naar de vraag, wat kan een niet-Ultra loper bijdragen aan een programma om traillopers te begeleiden naar hun eerste Ultra?

Net als een coach kan ik je zonder dat jouw doel mijn doel is, wel op weg helpen. Ik kan je helpen, bij het formuleren van je doel, bij het bereikbaar maken van je doel. Ik ondersteun de groepen online en tijdens de events, waar ze komen lopen. Ik verbind mensen met elkaar, check of het goed gaat met iedereen en ik deel mijn kennis. Vanuit mijn eigen-wijze, want ik loop geen Ultra’s, maar trail wel met veel plezier en passie. Op mijn eigen pad en in het klein, kom ik ook tegen wat onze Start2Ultra lopers in het groot tegenkomen. En soms is het dan dus ook gewoon het uitvergroten of verkleinen, we noemen dat ook in de NLP ‘upchuncken’ en ‘down chuncken’. Want ja, ook dat is een belangrijke eigenschap van een Ultra loper. Er is vrijwel altijd iemand die verder, sneller, langer of eerder is dan jij. Dat geeft helemaal niets, het is tenslotte jouw doel en houdt dat vooral voor ogen. En vind je het leuk om ook eens naar jouw doelen te kijken? Of deze richting het Ultra lopen te vergroten? Dan heb ik heel goed nieuws! Heel binnenkort start alweer groep 9 van Start2Ultra.

Wanna join the Start2Ultra family? Part of the Trailrunning Events family. You’re welcomeJ.

Door Geraldine Beckers
geraldine@trail-running.eu

 

 

 

Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?