fbpx

Trailrunning in warm weer

Op het moment van schrijven zit ik midden in mijn 100 uur door de natuur challenge, waarbij ik in 30 dagen achterelkaar 1.000km door de natuur hardloop. De afgelopen dagen ging het kwik tot boven de 40 graden, maar de challenge ging door. Ook tijdens de warmte heb ik gewoon mijn kilometers gemaakt. Warm, maar te doen. het lopen ging goed en ik heb alle tijd genomen om eens op te sommen wat ik doe,… tijdens mijn trailrunning uren in erg warm weer.

Iedere trail heeft een plan.. soms gaat alles onbewust en dus automatisch, maar vaak is het handig om vooraf goed te bedenken wat je te wachten (kan) staan. Zelf heb ik bij iedere afstand die ik kies te lopen een plan… hoe klein dan ook. Het lopen van afstanden door de natuur,… hoe lang dan ook,… kan het beste goed voorbereid zijn. Want,.. daar in de natuur ben je vaak op jezelf aangewezen en is hulp niet altijd direct voor handen.

Voorbereiding

Bij iedere trail die ik ga lopen maak ik duidelijke keuze met uitersten. Ik weet vooraf ongeveer de afstand, de route met bijzonderheden en de weersvoorspelling. Bij warm weer kies ik er standaard voor dat ik minimaal 2-3uur selfsupporting moet kunnen lopen. In mijn geval betekend dat minimaal 3 liter water en de benodigde extra zouten en mineralen. Zelf gebruik ik voor iedere (stevige warme) trail standaard mijn Instinct racevest,.. omdat dit vest veel gewicht kan hebben met goede plekken voor alle belangrijke spullen en,.. misschien wel het belangrijkste,.. Zowel vol als leeg blijft het racevest met een goede pasvorm om mijn lijf zitten.

Tips voorbereiding

De afgelopen jaren heb ik bij het beoefenen van onze sport Trailrunning zoveel geprobeerd,.. wat werkt voor mij WEL en wat heb ik zoveel ervaren wat dus NIET werkt.
Bij iedere echt warme trail tref ik de volgende voorbereiding standaard:

 • Ik weet de afstand en heb standaard de route of een device bij waar ik kan zien waar ik ben (horloge, Garmin handheld of iPhone).
 • Bij langere afstanden standaard een powerbank(je) met oplaadsnoer voor de telefoon.
 • Voldoende water in een Hydropack of met flesjes of flasks.
  -> Als je met een hydropack loopt, dan neem ik ALTIJD een extra flask (of twee) mee.. wat mijn reserve voorraad drank is waar ik zeker nog een uur op kan lopen. Bij een waterzak is het moeilijk aanvoelen wanneer hij echt leeg is of hoeveel er nog in zit… De flasks zorgen voor extra buffer en dat is een geruststellend gevoel.
 • Standaard loop ik met water aangevuld (eventueel) met sportdrank en/of COLA in flasks of flesjes. Dit voor de aanvulling van extra suikers…
 • Voor onderweg zorg ik voor voeding die tegen warmte kan. Nootjes, rozijnen, gedroogd fruit, wat repen, krentenbollen, maar eigenlijk allemaal voeding die ik door de week ook eet en waar mijn lijf gewend aan is. Ter afwisseling vaak pepermuntjes, kittles, Jelly Beans en van die schuim banaantjes..
  -> Ik verdeel de verschillende voeding vaak in kleine zakjes… die kan ik overal stoppen en zo heb ik eenvoudig afwisseling in smaak, direct te pakken in een van de verschillen opbergvakje voorin het racevest.
 • Verder heb ik standaar meerdere Buffs in mijn racevest,.. een pet,.. en een klein Medical Kitje met de meest voor de hand liggende items.
 • Ik kies bij een warme dag alleen mijn shirt bewust… Een wit of licht gekleurd shirt,.. waar de wind doorheen kan en dus erg goed ventileert. De buff is overigens ook wit bij warm weer.

Tijdens de trail

Bij ontzettend warm ben ik altijd extra alert op signalen van mijn lijf. Een te hoge hartslag, een droge mond, ineens een licht (zweverig) gevoel in het hoofd, kramp op verschillende plaatsen, zoute korrels op het gezicht, donkere urine.. allemaal signalen dat het voor mij verkeerd dreigt te gaan. Maar,.. met een goede voorbereiding heb ik eigenlijk altijd wel een antwoord op de ontstane situatie of,.. zorg ik vooraf al dat het niet zover komt… Verder zijn er slimmigheidjes, die voor mij in ieder geval helpen,.. en dan goed genoeg om iedere keer toch maar weer door te kunnen gaan om uiteindelijk de trail te kunnen finishen.

Tips voor tijdens de trail

 • Veel,… heel veel drinken
  -> Als ik bijna niet meer zweet,.. en ik neem wat te drinken,… en het zweet komt er vrijwel direct uit,.. dan drink ik sowieso iedere 5-10 minuten iets.. Dan blijft de droge mond weg en kan ik door.
 • Ik merk snel genoeg als het tempo dat ik loop te hard is… Bij mij zorgt een snelle hardslag en het licht worden in het hoofd direct voor een aanpassing. Ik moet dan meer gekoeld worden. Het koelen van je lijf is sowieso voor mij het belangrijkste tijdens mijn warme trailrunning avontuur. Koel ik niet,… als mijn lijf erom vraagt,.. dan loop ik de kans om oververhit te raken en dan is het klaar…. dat ben ik altijd voor. Onderweg koel ik me op de volgende manieren:
  -> Als ik water (vennetjes,.. maakt eigenlijk niet uit wat) tegenkom,.. gebruik en benut ik dat meteen. Drinkwater, dan vul ik bij.. ander water dan koel ik mezelf.
  -> Met een natte Buff op mijn hoofd… (bij zonnig warm weer sowieso iets op mijn hoofd tegen een zonnesteek of oververhitting)
  -> Door mijn polsen gekoeld houden (ook met buff en met vers koel water)
  -> Als er geen extra water voorhanden is en er is wat wind,.. dan neem ik kleine hoeveelheden meegenomen water om op mijn voorhoofd en polsen te doen.. wind op een natte huid koelt extra…
  -> Bij alles waar ik even moet stoppen,… voor het pakken van iets of even uitrusten.. doe ik standaard in de schaduw en zoek ik het liefst een plek met wat wind.
  -> Bij goed weer op het strand dompel ik mezelf bij warm weer regelmatig in het water… kom ik een riviertje tegen tijdens mijn trail.. dan duik ik er in…
 • Blijven eten en ook het drinken afwisselen met zouten, suikers, magnesium en elektrolyten. Mijn lichaam heeft deze aanvullingen op het water echt nodig tijdens intensieve trails bij warmte.
 • Ik kies ervoor om alle schaduw op te zoeken die ik op mijn pad tegenkom. Dus links lopen als daar de schaduw is.
 • Standaard heb ik contact geld en een betaalpas bij.. Graag combineer ik de trail met een koud glas cola, een waterijsje of iets anders wat ik nodig moet bijvullen tijdens mijn trail.
 • Hoe koeler ik mijn lijf kan houden,.. .hoe lekkerder ik loop en hoe langer ik hardlopend mijn tocht kan voortzetten… Is het zo warm dat hardlopen even niet goed voelt… dan wandel ik standaard even,.. zorg dat ik wat koeler wordt en vervolg mijn trail dan weer hardlopend.

Na afloop en tot slot

Als ik klaar ben met lopen dan vul ik direct mijn lijf met veel vocht en voeding. Bij warm weer voor mijn veel zuivel.. het liefst van die Milk Shakes of glazen met (volle) melk. Soms kan een biertje heel lekker zijn en,… als het energiepijl heel laag is een paar glazen koude cola.. dat werkt bij mij altijd.

Ik loop nu 30 dagen achter elkaar door de warmte en ik merk dat mijn lijf erg snel hersteld. Verzorging na een trail is voor mij belangrijk… maar verzorging van mijn lijf tijdens de trail is nog belangrijker.. Sterker nog.. als ik tijdens de trail bewust bezig ben met verzorgen,.. dan heb ik na afloop met de aanvulling van voeding en rust een prima start de volgende dag,… dan kan ik weer door.

Trailrunning in warm weer, ook boven de 40 graden, is voor mij geen probleem gebleken. Met nuchter nadenken en logisch handelen indien er signalen komen van je lichaam dat het even anders moet kom ik een heel eind… Een enkele keer is (tijdelijk) stoppen de enige optie… wetende dat een kort stop (reset) moment vaak voldoende is om na aanvulling van voeding en vocht weer verder te kunnen.

Alles hierboven is slechts mijn manier, die er wel voor zorgt dat ik projecten als 100UDDN of de TOR des Giants heb kunnen volbrengen. Nu zit ik midden in mijn 2e challenge en ook de warmte heb ik kunnen doorstaan. Zolang ik op mijn eigen vraag: “Voel ik me goed genoeg”,… JA kan beantwoorden,.. zal ik doorgaan met wat ik op dat moment aan het doen ben. Zodra het een NEE is.. dan doe ik er alles aan om terug te geraken waar ik was,.. met een goed gevoel lopen.

Tijdelijks afzien is okay.. als het onderdeel van het totaal kan zijn… Het helemaal kunnen volbrengen van mijn trail.

We hebben altijd een keuze… dan kun je net zo goed een goeie maken…

Tot de volgende keer.

Chris van Beem
chris@trail-running.eu

 

Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?