fbpx

Even anders, De Gelderse Poort Trail…

Het is een wat aparte trail. Eens een keer niet door het bos en over de heide, maar eentje langs de uiterwaarden. En die uiterwaarden zijn struingebied. Dat houdt in dat je er overal mag lopen. De trail? Die ligt achter je… je kan je eigen pad kiezen. Super stoer natuurlijk. Maar ook uitdagend, want afhankelijk van de waterstand heb je heel veel mogelijkheden. Op de dijk, halverwege de dijk, helemaal onderaan door het zand. Kies maar. ????

Een andere trail dus, ook al omdat de langere afstanden overvaren met een voetveer. Je begint dus, loopt enkele kilometers die eigenlijk altijd goed zijn en dan mag je met het veerpont over. Niet zo’n enorme boot, maar een klein, schattig en zeer idyllisch voetveer wat een aantal maanden per jaar in de vaart is en je in zo’n 10 minuutjes rust naar de overkant tuft. Rust, daar begint het mee, want je moet even wachten op het veer. Een fraaie trailbeleving.

Oh ja, water is wel een dingetje bij de Gelderse Poort. Want ben je overgevaren, dan houd je het water links van je en struin je heerlijk richting de Waalbrug. Verdwalen is praktisch onmogelijk, want in de open uiterwaarden heb je flink uitzicht en zie je de Waalbrug al van veraf liggen, in het prachtige zonlicht. Daar ga je dan vervolgens overheen, je bent nu echt ‘downtown’ in Nijmegen, de drukte van de stad, maar die laat je echt in een paar meters meteen weer achter je, want je rent over een wankel voetgangersbruggetje (Nu ja, dat is dus de Gelderse Poort) en wat daar achter verscholen was kon je nog niet eerder vermoeden…Direct sta je in de prachtige uiterwaarden. Fantastisch puur natuurschoon verrast je, met op de achtergrond nog het razen van de stad. Hoe bizar, op enkele meters naast elkaar. Nu moet je even ‘opletten’ want het water wat eerder rechts was, moet je nu links van je houden. Dat brengt je namelijk in een aantal (maak daar een fiks aantal van) kilometers struinen weer terug in Kekerdom. Maar je wordt nog even verrast, want op het eind van je tocht, als je bijna binnen bent, dan opeens zegt je Gpx rechtdoor, net waar er geen pad is, maar alleen maar water. En ja, dat klopt, daar mag je doorheen. Niet zeuren, geen lullig oversteekje van twee meter deze keer. Gewoon lopen, tot aan je middel in het water (mits je niet al te klein bent) en stappen maar. Ik zei het al, anders dan anders.

De afstanden zijn ook wat anders. We hebben een briljante 7 en 10 kilometer, een 30, 42 en 50. Maar geen 20 kilometer variant. De Millingerwaard is heel fraai, met een stoere wateroversteek en leuke stukken struingebied. Een oude steenfabriek maakt het plaatje compleet en de 7 en 10 kilometer routes laten je dit stuk echt heel goed ontdekken. Je loopt ergens 100 meter over hetzelfde pad, maar werkelijk niemand had dat door. Zo divers is het. Naast het feit dat je tussen de wilde koeien en dito paarden loopt. Uit eigen ervaring weet ik dat het best indrukwekkend is als er twee paarden in volle galop over de oversteek denderen terwijl je er zelf op loopt…  maar goed, het gebied is te klein voor een half marathonnetje, en de waal ligt er tussen. Steek je die over dan heb je minimaal 30k aan je broek hangen, dus 21? Helaas…

Oh ja, voor sommigen doodnormaal, voor anderen ietwat apart en voor weer anderen een unicum is het dingetje dat de lange afstanden nog een heel mooi stuk strand meepakken. Een prachtig gebied, weids en open, met een fraaie brug er in. Nu is strand in het binnenland al iets wat je niet vaak ziet. Dat het een Naturistenstrand is maakt het wat anders… Daar ga je dan, met je racevest om, terwijl er allerlei ontblote lijven naar je kijken en grijnzen.

Even Schoon (met sch) is de Waard, dat is onze start/finish locatie. Een wilderniscafé, ik zou niet weten wat dat inhoudt, het is er vooral relaxed en gezellig. Een plek waar alles kan en mag. Alleen die naam is al geweldig. En dan de waard… het café heet De Waard van Kekerdom en de uitbater doet zijn naam eer aan. Wat een geweldige vent, niet gek te krijgen en vol humor. Ik stapte binnen, vroeg voor twee koffie en hij zei: “Heb je al eens in de horeca gewerkt?” Ik antwoordde: “Ja hoor.” Hij: “Doe het dan lekker zelf, daar staat de espressomachine…”.
Tijdens een editie van onze trail was er een jaren 20 dansfeest in de danszaal (waar heb je nu nog een danszaal??) en afgelopen editie was er een bruiloft gaande. Kan en mag allemaal door elkaar van de Waard. Prachtig uitgedoste bruiloftsgasten, het ene jurkje nog fraaier dan het andere en de mannen in pak met daar tussen traillopers die na 50km stinken en zweten en rieken. Absoluut briljant.

Ik ga het niet eens hebben over het feit dat we ooit in allerijl nieuwe routes hebben moeten maken omdat het water zo laag stond dat het veer niet kon varen. Ik vertel al helemaal niet dat het water ooit zo hoog stond dat de oversteek gewoon zwemmen was. Ik wil niet denken aan die keer dat we de verzorgingspost moesten beschermen tegen hongerige zwervers en aan die keer dat vogelaars de route hadden omgelegd  wil ik al helemaal nooit meer denken. Er is altijd wat afwijkends, maar misschien maakt dat deze trail wel heel speciaal…

In Mei gaan we het gewoon weer doen: De Gelderse Poort Trail.

Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?