fbpx

Vakantiegevoel bij de Gelderse poort trail

Na twee drukke weken op stage, vandaag een dag voor mezelf. Een dag om volop te gaan genieten bij de Gelderse poort trail. Een trail die mij heeft gedwongen om dan eindelijk dat nieuwe sporthorloge te kopen. Een horloge met navigatie. Iets wat ik al meer dan een half jaar wil aanschaffen, maar toch steeds uit heb gesteld. Nu was er geen excuus meer mogelijk tot uitstel. Ingeschreven voor de 40 km van de Gelderse poort, dus een route op gpx. Deze afstand wordt namelijk niet uitgepijld. Voor mij een goede stok achter de deur om nu dan echt een nieuw horloge aan te schaffen. Twee weken geleden werd deze bezorgd en had ik dus nog tijd om deze uit te proberen. De Gelderse poort trail werd de 2de keer dat ik met een gpx-route zou lopen. Eind van de dag, kan ik zeggen dat dit nog fijner is dan uitgepijlde routes. Nu is het immers ook niet mogelijk om een bordje te missen. Iets waar ik heel erg goed in ben….

Terug naar de trail

De start is zoals we gewend zijn bij trailrunning events, vanuit een café. Dit maal in het, zeg maar gerust enorm kleine Kekerdom. Bij aankomst is er meteen het warme welkom van Geraldine, Chris en Cor. Het is als thuiskomen bij je trail-familie. Even voor de start, staan we met de deelnemers van de 43 en 50 km aan in een cirkel om Cor. De gebruikelijke briefing en nog even een lesje lopen met navigatie op je horloge voor een van de deelnemers. En dan… Wachten op de starttijd, wat is dat? Cor is hierin heel simpel. Iedereen is klaar, dus starten maar. Een veel succes en tot over een paar uur en we kunnen op pad.
De Gelderse poort trail loopt door het natuurgebied langs de eye-diseases-info.com. Aan beide kanten van de Waal, voor de 43 km route die ik vandaag mag gaan lopen. Twee plekken dus waar we de Waal over gaan. Het eerste stuk gaat door de uiterwaard richting Pannerden. Na 6 km komen we aan bij de aanlegsteiger van het voetpontje. Twee keer de Waal oversteken met een brug, dat is natuurlijk erg saai. Vooral als er een voetpontje is. Met een groepje lopers van zowel de 43 als de 50 km staan we een tijdje te wachten tot het pontje er weer is. Zodra we kunnen opstappen, is het ineens erg druk op het pontje. De veerman is druk aan het tellen en krijgt van een van de lopers assistentie. Zoveel lopers krijgt hij niet iedere dag op zijn pontje. “Schipper mag ik over varen, ja of nee? Moet ik dan nog geld betalen, ja of nee?” Voor het betalen hebben wij Cor. Die mag aan het eind van de dag zijn schuld gaan aflossen bij de veerman. De overtocht was bijzonder en maakt deze trail uniek. Iets wat je niet iedere dag doet. Lekker uitrusten en uitkijken over het water.
Even uitrusten op het pontje en weer verder langs de Waal. Vanuit Pannerden gaan we richting Nijmegen. Maar eerst nog even langs “Fort Pannerden”. Een oude bunker die sinds kort weer te bezichtigen is. Wie weet iets om binnenkort een keer te gaan doen.
In een heerlijk tempo en met leuke mensen, struinen we verder richting Nijmegen. Doe daar een rustige uiterwaard en prachtig weer bij en het is net alsof je weer vakantie hebt. Genietend op een prachtige nazomer dag.

VP1

Voor ik het weet zijn we al bij de VP1. Nu al? Ik had totaal niet het gevoel al 20 km te hebben gehad. Toch wel even uitrusten en wat vocht en energie bijtanken. Chris checkt hier nog even op zijn manier of we door mogen lopen. Iedereen krijgt een camera onder zijn gezicht geduwd. Kun je nog lachen? Dan mag je van Chris verder. Hebben wij even geluk, allemaal goedgekeurd.
Ook hier komen er weer oude leger vliegtuigen overgevlogen. Tijdens de gehele trail komen deze met regelmaat over vliegen. Wacht even, welk weekend is het? 3de zaterdag van september. Tuurlijk, vandaag is de herdenking van de Airborne bij de Ginkelse heide. Ieder jaar wordt dan de dropping daar herdacht, die plaatsvond tijdens de Slag om Arnhem. Zo trailend langs de Waal is het een mooi gezicht om die vliegtuigen te zien vliegen, nog een extraatje!
Genietend verder lopend komt langzaam Nijmegen in het zicht. Voor we het weten lopen we over de Waalbrug heen. Even zoeken met de route, want oversteken op het midden van de brug? Dat leek ons geen slim idee. Dan maar een stukje verder doorlopen, navigatie negeren en netjes oversteken bij het stoplicht.
Meteen hierna gaan we de uiterwaarden weer in. Verder langs de Waal terug naar Kekerdom. Met weer een aantal stukken waar verschillende soorten koeien en paarden lopen. Met best veel jonge dieren erbij. Mooi om te zien hoe ook die staan te genieten van het prachtige weer. En dat je daar dan zo dicht langs kunt lopen.
Na een pauze bij VP2, is het nog 12 km voor mij. Met al ruim 30 km in de zon te hebben gelopen, begint het langzaam aan toch best warm te worden. Gelukkig lopen we hier weer dichter langs de rivier en geeft de tegenwind wat afkoeling. De laatste 5 km loop ik verder over de dijk, ik begin het zwaar te krijgen. En na al die doorns, brandnetels en het hoge gras loop ik nu liever over de dijk. Vanavond ga ik mijn benen voelen. Is het niet van de spierpijn, dan is het wel de jeuk van de brandnetels en het brandende gevoel van de schrammen. Ach ja, dat hoort erbij als je gaat buitenspelen.
De laatste 2 km gaan nog langs het water en dan is de finish er al. Het laatste stukje vol aanmoedigingen en dan de high five van Cor. Binnen!
En hoe fijn is het dat Geraldine nog precies weet dat ik geen gesneden fruit kan nemen door mijn intoleranties. Super fijn dat ze dan met een hele sinaasappel voor je klaar staat!

Nagenietend van een mooie trail, komt Cor naar mij toe. Met de vraag voor wie het biertje dit keer is. Tja mijn broertje heb ik er een beloofd en mijn peetoom is vandaag jarig, moeilijke keuze. Waarop Cor direct antwoord, dan neem je er toch twee mee. Bedankt Cor!

De Gelderse poort trail is een mooie trail met nauwelijks hoogtemeters. Genieten langs de Waal.
Ik heb genoten van mijn 43 km, wat uiteindelijk 44,5 km werd. Mijn derde keer dat ik meer als 40 km loop. Wordt het tijd voor een ultra van 50 km, wat ik zo graag wil? Zou ik dat redden? Wie weet is een van mijn volgende blogs er wel een van mijn eerste ultra!

Tot de volgende trail!
Elke

Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?