fbpx

Modder en kalfjes als afsluiter van 2019 – Brabantse Kluis Trail

Het is alweer een tijdje terug dat ik mee deed met een van de evenementen van trial running events. Tijd om weer eens mee te doen dus. Niet alleen daarom tijd, ik ben er ook echt weer aan toe. Laatste weken studie en met de kerst drukke dagen op stage. Dan is een rondje mogen trailen heel erg welkom.

De dag begon met het krabben van de autoruiten. Gisteravond vergeten om de auto’s om te draaien, zodat ik onder de carport stond met mijn auto. Eigen schuld dus dat krabben. En om nou te zeggen dat was alvast de warming-up… Nou nee, toen moest ik nog een uur rijden.

Een uur later, kwam ik aan bij de start. Iedereen even gedag zeggen en startnummer ophalen. Kleumend van de koud, zocht ik snel de heaters op om onder te wachten tot de start. Dat ik het koud had, viel anderen al op… Al snel konden we gelukkig gaan verzamelen voor de briefing en werden we daarna naar de start begeleid. Dit keer precies om 11 uur ging het lintje naar beneden en konden we van start.

Startend door een laan met bomen aan weerszijden. Ik hoor mijn moeder al haar standaard zin zeggen “lijkt wel een pad naar een kasteel”. Een klooster dit maal mam. De eerste kilometers gaan langs grasvelden en slootjes. Door het vele water van de afgelopen tijd, best een modderzootje. Geen punt, vies worden is prima. Wel opletten om niet uit te glijden. En dat niet alleen vanwege de modder, de vorst van afgelopen nacht maakt het een stukje glibberiger. Zonder volledig onder de modder te zitten, kom ik uiteindelijk aan bij de afslag waar we het bos in gaan. Ook hier blijft het oppassen. Dit gebied was ook een veengebied en moeras. Met een beetje regen, is het nu dus nog steeds drassig. Splets, splets en zigzaggend langs de plassen. Om daarbij de vele boomstammen die er liggen niet te vergeten. Heerlijk is dat!

Ergens in het eerste stuk was er rechts een akker met een of ander gewas. Met een bordje dat de akker in wees… Uhm, ik herinner me een foto of facebook van afgelopen week. Het zou toch niet??? Even de gpx bekijken, mijn horloge zegt toch ook echt dat we hier inderdaad in moeten. Ach, waarom ook niet. Dwars over de akker na de overkant, is eens iets anders als eromheen. En dus legaal afsnijden!

Na deze eerste stukken met daarin trouwens ook nog een bruggetje dat spekglad was. Gelukkig niet uitgegleden en in het water gevallen. Met nog de nodige kilometers te gaan, is dat geen pretje.

Maar goed, dat stuk hadden we gehad. De zendmast waar de VP zou staan, kwam in zicht. Ik kwam het bos uit lopen een prachtige laan in, toen ik hem zag staan. Met het prachtige weer van vandaag, gaf dit mooie uitzichten. Tijd om even stil te staan voor een paar foto’s.

Bij de VP stonden twee vrolijke dames te wachten om iedereen goed te verzorgen en aan te moedigen. En natuurlijk zijn zij ook de navigatie op dit punt. Op naar het volgende stuk.

Een klein stukje nog samen met de 20km. Hierna houden de bordjes op en is het lopen op navigatie.

De lopers van de 10 en 20km hebben een prachtig mooi stuk gemist! De extra lus van de 30km, volgde een mountainbike pad. Een stuk dat zo voorbij was. Een stuk waarin je op wolken loopt. Slingerend en kronkelend met smalle paden. Dichte begroeiing en continu een andere richting. Echte crosspaden. Al stonden er in dit stuk op meerdere plekken bordjes met “verboden te crossen”. Ja, dat is wel heel lastig, met zo een fijn pad daarvoor… Om van het ene crosspad naar het volgende te gaan, was er wel een opstakel volgens sommigen. Ik zag het probleem niet. Navigatie zegt rechtdoor en ik zie hier een pad. Klopt dat het pad door dichtbegroeid bos gaat en dat je goed moet kijken waar het pad is. Al zullen velen zeggen dat het geen pad is. Ik ging dus dat pad op. De rest er toch maar achteraan. Prima pad, al zit mijn shirt vol met zwarte vegen van de boomtakken. Daarvoor is de wasmachine.

Nog een stukje crossen, waar dat dus verboden was… Gelukkig geen boswachter of politie gezien. En dan vliegen de kilometers echt voorbij. Daar komt de zendmast alweer in zicht. Terug bij de VP. Dit keer sla ik wat te drinken over. Nog een klein stukje en ik loop net zo lekker. Dat laatste stukje was wel pittig. Lange rechte stukken over lanen en langs de velden en sloten. Na het slingeren is dat zwaar. Al helemaal zodra er lopers zijn die je heel gemakkelijk komen inhalen. Loop ik dan zo langzaam? Wacht even, die startnummers hebben een andere kleur. Vandaar dat die zo makkelijk lopen, die lopen de 10km. Maakte de laatste kilometers voor mij wel een stukje zwaarder. En lange rechte stukken en dan ook nog de hele tijd ingehaald worden. Veel tijd om daarbij stil te staan heb ik niet. Ik zie het klooster alweer. Een mooi uitzicht wat met de stralende winterzon. De route gaat langs het klooster op, om zo het laatste stuk nog even door de kloostertuin te lopen. En dan voor ik het weet is daar alweer de finish met high five. De 31 km van de Brabantse Kluis zitten er alweer op.

Het was wederom een mooie route. Vooral het stukje crossen van de 30km vond ik erg leuk. En wat een stilte en rust is er in dit gebied. Start en finish bij een klooster en tijdens het lopen alle tijd en stilte om tot rust te komen. Een goede combinatie naar mijn mening. En hoe leuk is het als er dan bij de finish koeien en kalfjes staan. Die moet ik wel even gedag zeggen.

Bij de finish is er inmiddels, standaard een sinaasappel voor mij. Geraldine dacht dit keer dat gooien wel een goed idee was. Zich net te laat bedenkend dat ze niet heel goed is in gooien (en ik niet in vangen). Dat werd vast tegen mijn bril aan… Lekker was de sinaasappel wel!

Het was een dag genieten en een mooie afsluiter van 2019. Met dit keer het biertje dat naar de man gaat die het schrikapparaat van bij mijn paard heeft gemaakt. Altijd fijn te weten dat de paarden niet kunnen ontsnappen. Ter afsluiting van het jaar, had ik nog iets meegenomen. Een bedankje voor dit mooie jaar en op een mooi 2020. Voor Cor, Chris en Geraldine een stadsbiertje van bij mij uit de buurt. Gemaakt door mijn broertje en zijn collega’s.

De Brabantse Kluis was een mooie afsluiter van 2019. 2020 begin ik direct goed met de Leenderbostrail. Tot volgend jaar!

Elke 

Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?