fbpx

De Schadijkse Trail

“Kom, dan gaan we even kijken…”

Ik stap in de auto naast Boswachter Ralf. Samen rijden we naar de Schadijkse Bossen. Een gebied wat de laatste jaren een ware metamorfose ondergaan heeft. Het altijd al een prachtig bos, maar In 2007 heeft Staatsbosbeheer een deel van het bos gekapt om weer een open gebied te creëren waar de heide en het stuifzandlandschap van weleer zich kunnen herstellen. Met geiten, de Hollandse landgeit, en schapen wordt het gebied beheerd en de opslag bestreden.

Een van de mooiste zaken in “de Schaak” zoals we dat hier in de regio zeggen is dat het bos een heuvelachtig karakter heeft en dat er héél veel oude paden zijn. En wie kent die paden nu beter dan de Boswachter zelf.

We crossen door het bos en het is te merken dat hij het gebied op zijn duimpje kent. Ik dacht na al die jaren dat ik hier zelf al loop wel te weten waar ieder paadje lag, maar ik wordt toch erg prettig verrast. “Kijk Cor, hier loopt ook een oud pad, je ziet het nauwelijks meer, maar je mag het gebruiken van me hoor.” Ik glunder inmiddels van oor tot oor. Dit gaat heel erg fraai worden.

“Oh, wacht, ik weet nog iets leuks…” Hop, we rijden verder en alweer is er een gedeelte van het bos wat ik nog niet ken. “Hier zijn allemaal paardenpaden, daar mag je ook overheen.” En weer glunder ik.

Inmiddels zijn we al een beste tijd verder en hebben we twee edities gehad in de Schaak. We maken dankbaar gebruik van het ietwat verscholen kampeerterrein. Nu ja, in wording dan toch. Veel meer dan gras en water is er niet. Of het moet het hek zijn en de bordjes Nooduitgang. Maar het is een mooie start en finishplek, en dat kamperen hebben we ook al gedaan.

Afgelopen week was ik er weer, gewoon om te kijken hoe alles er nu ut ziet. En het mos is prachtig. Het is haast fluorescerend groen. Het bos is in deze tijd van het jaar natuurlijk best kaal, maar door de vele verschillende soorten bomen verre van saai. Er was zelfs een heel stuk met een haast magische paarse gloed, zoiets heb ik nog zelden gezien.

Enfin, komende Zaterdag is het weer zo ver, de Schadijkse Trail. Terwijl we ons nog even een paar dagen druk maken met startnummers, lijstjes en dat soort zaken kan ik toch ook niet ontkennen dat ik er nu al veel zin in heb.

Door Cor van Disseldorp
cor@trail-running.eu


Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?