fbpx

Verkennen Zandenbos Trail 22 februari

Normaal gesproken vinden de meeste trails van Chris, Cor en Geraldine plaats in het zuidoosten van Nederland. Als dan het verzoek komt om een trailroute te verkennen in Nunspeet, doen we dat graag. Ligt net wat gunstiger ten opzichte van Amersfoort. Op zaterdag 22 februari hadden Jaap en ik de Zandenbos Trail in de planning, 30 km op de gpx. Verkennen of de route nog een beetje klopt en als het even kan ook een verslag met foto’s.

Om 08.30 uur vertrek uit Amersfoort en het regent. Onderweg de buienradar checken en dubben wat we gaan aantrekken. Om 09.00 aankomst in Nunspeet en het lijkt wat droger. Lange tight en    windjack aan en op pad. Jaap heeft de route niet op de klok dus het navigeren wordt vandaag mijn verantwoordelijkheid. Achteraf was het misschien toch handiger geweest om allebei de route te downloaden. Lag het aan het horloge, de gpx of mijn navigatiekwaliteiten? We hebben nog wel eens stil gestaan om even af te stemmen waar we heen moesten. Ik geef de schuld graag aan m’n horloge. Jaap zag dit natuurlijk net weer even anders.

We gaan op pad en het wordt echt een prachtige bosroute. Heerlijk door de bossen met af en toe een klimmetje. Mooie single tracks en ja de regen heeft z’n werk gedaan. Het is drassig. Ook de wind heeft zich niet onbetuigd gelaten. Losse takken in overvloed en hier daar ligt een boom die de afgelopen stormen niet overleefd. Het is rustig in het bos. Geen lopers, een enkele fietser en de honden laten het ook afweten. Het blijft wel uitkijken waar je je voeten zet. De losse takken en vele wortels vragen om enige scherpte. En we zijn gelukkig scherp.

Toch gaat het een keertje mis. Na een kilometer of 6 weten we het even niet. We moeten linksaf. Echter geen paadje of wat dan ook te vinden. Alleen maar lastig doorgaanbare heide. Zitten we fout of is dit een verassing van Cor? We steken de heide over en zien wel wanneer we weer een pad tegenkomen. Dat pad komen we tegen en ik ben er blijkbaar erg blij mee. Even niet zo scherp en ik glij vrij spectaculair onderuit, van een helling af. Een flinke klap. Heb het idee dat m’n rug aan diggelen is en m’n longen volledig leeg geperst. Gelijk weer opgestaan met hulp van Jaap. En het valt toch wel mee. Van top tot teen onder de bagger. Nee hè, toch wel last van m’n ribben. M’n telefoon in m’n borstzak heeft blijkbaar de klap ook opgevangen en deze doorgezet naar m’n ribbenkast. Gaat verder wel, maar de rest van de loop moet ik niet te diep ademhalen….. niet fijn.

Al met al een prima relaxte loop die voor Jaap vast wat sneller had gekund. Maar als je de navigatie aan mij overlaat heb je ook mijn tempo te volgen. Dat snapt Jaap en hij klaagt dan ook niet. Het is een geweldige bostrail. Heel veel gevarieerd bos, een paar stukken heide en mooie vennetjes.  Afhankelijk van de nattigheid moet je soms buiten de geëigende paden. Ruiterpaden behoren ook tot de route. Lekker door het zand en alle energie uit je benen verdwijnt gelijk in dat mulle zand. De diversiteit in de route is echter prima. Je klimt nooit te lang en je loopt nooit te lang door het zand.

Na 30 kilometer komen we wel tot de conclusie dat we wel eens de slag hebben gemist in de route. In overleg hebben de weg iedere keer wel weer gevonden. Bij de uitzichttoren kunnen we ons binnen even lekker omkleden. Droge kleren aan en we gaan weer moe maar voldaan op weg naar huis. Ook de haverkoeken smaken weer prima.

Arno IJzerman
Start2Ultra 4

>> Meer informatie Zandenbos Trail

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?