fbpx

Yoga Trails: De Lente is begonnen!

Tijdens mijn yogalesjes werd deze week veelvuldig stilgestaan bij een heuglijk feit: De lente is vandaag begonnen! Nu zal je misschien denken, huh, dat is toch pas 21 maart? Maar in de Chinese en Energetische kalender zit dat anders, en eigenlijk als je het mij vraagt, heel logisch in elkaar.

De kortste dag is het hoogtepunt van de winter, zoals de langste dag het hoogtepunt van de zomer vormt. Onze kalender begint met dat hoogtepunt. Nuja, meestal is er op weg naar een hoogtepunt enige opbouw, niet? Ik denk dat iedereen zich hier wel iets bij kan voorstellenJ. De Energetische kalender gaat er dan ook van uit dat de periode van winter (of lente, zomer, herfst) die 13 weken duurt, een aanloop van ongeveer 6 weken kent, voordat zij bij het hoogtepunt is, jaja, een lang voorspel, maar het zijn eigenlijk een soort van golven dus. Als je zo kijkt dan is de winter dus rond 4 november begonnen, was 21 december het hoogtepunt en zijn we sinds die dag op weg naar beneden om vandaag te beginnen aan de lente en daar op 21 maart het hoogtepunt van te beleven. Nu denk je wellicht, waarom deze info?

Nou, de winter staat voor innerlijke groei, naar binnen gekeerd, koud, donker, opladen en stilte. De lente daarentegen staat voor tot bloei komen, naar buiten gaan, vernieuwing en verandering. Een prachtige periode, als je het mij vraagt.

Gisteren waren wij aan het buitenspelen. We hadden nieuwe routes gemaakt voor een gebied en gingen die lopen. Het was een prachtige dag en naast vogeltjes die vrolijk fluitend rondfladderden, de zon die uitbundig haar best deed het bos te verwarmen en prachtig tussen die kale toppen heen scheen, was het ook gewoon een heel aangename temperatuur. Echt het begin van de lente waarbij je goed kon merken dat de natuur langzaam aan het ontwaken is en het leverde prachtige foto’s op!

Wil je nu zelf iets doen met de lente? Google dan eens op Chinese of Energetische kalender. Want bij de overgang van een seizoen hoort ook een switch van het verleggen van de aandacht voor jouw eigen systemen. Als trailrunner is je belangrijkste instrument naast schoenen en kleding, natuurlijk jouw lichaam. Vaak hoor je mensen die met vage klachten lang rondlopen. Een zeurende knie of een pijnlijke enkel. Je lichaam geeft deze signalen pas af, zodra het energetische systeem ‘niet gehoord wordt’. Luisteren naar dat energetische systeem is alleen best lastig, maar als je kijkt naar de Chinese leer, dan wordt daar veel gedaan vanuit meridianen en het orgaansysteem. Je hebt vast al weleens gehoord dat op je voeten alle ‘lijntjes samenkomen’ en dat als je bijvoorbeeld voetreflexmassage laat doen, je daar veel baat bij kunt hebben, evenals bij een Chinese massage of osteopaat. Er wordt naast naar die pijnlijke knie, ook gekeken waar deze mee in verband staat. Iets met oorzaak en gevolg, voor de meer nuchtere mensen onder ons.

Geraldine
geraldine@trail-running.eu

Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?