fbpx

Pitztal Alpine Glacier Trail run en Corona

Waar tijdens de voorgaande jaren steeds foodtrucks en een podium met een DJ stonden, staan dit jaar rijen met hekken, gescheiden startvakken en overal borden met instructies. Ondanks de coronacrisis kan de Pitz Alpine Glacier Trail-wedstrijd toch doorgaan. Een hardloopwedstrijd door de bergen, met zes verschillende afstanden, waaronder de verste van 105 kilometer en 6.100 hoogtemeters. Voor de organisatoren een flinke opgave, omdat er toch steeds weer veranderingen zijn over wat wel en niet kan.

Op het plein van de start worden voor iedere afstand eigen start- en finishvakken gemaakt. Op de grond staan stippen, allemaal op een meter afstand van elkaar. Starten gebeurt op verschillende tijden. De afstanden 105km, 90km en 60km starten allemaal om elf uur ‘s avonds op vrijdag 7 augustus. Tijdens de start moeten alle lopers een masker op en moeten ze op de stip wachten tot ze mogen gaan. Dit gebeurt in shifts van 50 man, zodat ze meer verspreid op de route lopen en dus zo min mogelijk contact met anderen hebben.

Stippen in het startvak waar de lopers moeten wachten. Door Florine Hoefnagels

Als de drie verste afstanden onderweg zijn, mag om 2 uur ’s nachts de 45km starten. Deze route gaat, net als de drie voorgaande, over een gletsjer. Normaal is er ook race met deze afstand die niet over de gletsjer gaat, maar dit jaar moest deze geschrapt worden. “We mochten dit jaar 750 deelnemers hebben, voorgaande jaren hadden we er rond de duizend. Daarom hebben we besloten een afstand weg te halen. Dan was het makkelijker ons aan deze regel te houden” vertelt Stephanie Schnitzler, een van de organisatoren van het evenement.

Gescheiden finish stroken per afstand door Florine Hoefnagels

Om half 11 start de 30km. Iets minder dan een halve marathon, maar dan met een rotgang door de bergen met 1.600 hoogtemeters. Onderweg zijn ook verzorgingsposten, met water, eten en eerste hulp. Ook daar moeten de lopers een masker dragen. Ze moeten zelf een bakje en bekertje meenemen, waar door vrijwilligers eten en drinken ingedaan word. “Eigenlijk moesten we al het eten voorverpakt afgeven aan de lopers, maar dat levert dan zo’n hoop afval op dat dit ons het beste leek.” Dan mogen ze op afstand van de post dit opeten. “Ook daar moet de meter afstand gehouden worden.

Terwijl de deelnemers van de 15km staan te wachten om weg te mogen, rond 1 uur ’s middags, komt de eerste loper van de 105 al over de finish. Hannes Namberger, een Duitser van 31 jaar wint de race. Een groots onthaal staat hem te wachten. Waar normaal een publiek hem zou opwachten met knuffels en gejuich, zijn er nu andere lopers en een hoop applaus. Desondanks is de sfeer goed, hij ziet er vermoeid maar voldaan uit en neemt zijn medaille in ontvangst. Later op de dag zal de prijsuitreiking zijn.

Deelnemers van de 15km klappen voor Hannes Namberger die finisht als winnaar van de 105km. Door Florine Hoefnagels

Omdat iedere afstand zijn eigen soort ‘straatje’ heeft waar alleen deelnemers in mogen duurt het even voor Namberger zich kan herenigen met zijn vriendin die hem staat op te wachten. Eerst langs de verzorgingspost waar hij een koud, alcoholvrij biertje krijgt. Als alles in orde is mag hij door.

Corona

Door corona zijn er meer veranderingen doorgevoerd. Zo zitten er net als voorgaande jaren vrijwilligers verspreid op plaatsten waar het moeilijk is, of gewoon na de zoveel kilometer, om startnummers door te geven. Dit is gedaan voor als er een loper vermist raakt, dat er getraceerd kan worden tussen welke stukken en er een zoekactie ingezet kan worden. Dit jaar zaten vrijwilligers er ook veel eerder, of langer zelfs. Doordat de start vervroegd werd om te kunnen verzekeren dat lopers gespreid konden lopen, moesten deze vrijwilligers ook al eerder op de berg zitten. Op sommige plaatsen zaten ze er van elf uur ‘s avonds tot 2 uur ‘ s middags. Op andere locaties werd er in shifts gewerkt. Maar er waren geen klachten vanuit deze vrijwilligers. Omdat het een heldere nacht was konden ze heel de avond naar de sterren kijken en de lampjes van de lopers zien die zich langzaam door de bergen verplaasten. “Ik hoorde dat ze het heel gaaf hadden gevonden”, vertelt Stephanie. “Wel was het koud, maar daar waren ze op voorbereid”

Dit jaar waren er rond de 30 vrijwilligers aanwezig tijdens de run. “Tijdens de startnummeruitgave hebben we een aantal hardlopers, die al vele jaren hier komen, gevraagd of ze wilden helpen. Dat deden ze met veel plezier.” Verder word de lokale scouting ook ingezet. “Er heeft gisteravond nog wel een duo van een post afgezegd. Een van de twee had corona-klachten en die moet nu dus in quarantaine. En voor zo’n post is het wel echt lastig om vervanging te regelen, omdat je niet zomaar iemand neer kunt zetten. Je moet echt iemand hebben die ervaring heeft in de bergen en weet wat hij moet doen in een noodsituatie.”

Deze wedstrijd wordt sinds 2013 gehouden en de organisatie leert ieder jaar weer van de blunders van het jaar ervoor. Dit jaar werden voor het eerst slotlopers ingezet. Dit zijn 2 hardlopers die met de laatste loper van iedere afstand meelopen. Zo is het duidelijk dat als zij gefinisht zijn er geen anderen van die afstand meer zijn. Zo voorkom je dat mensen nog uren zitten te wachten op iemand die al lang beneden is, zoals we eens voorgekomen is.

Door: Florine Hoefnagels

Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?