Hoe houd je een goede balans tussen gezin, werk en sport?

Joffrey Angevare over trainen Ultra Trail
Over de auteur
Joffrey Angevare
Joffrey is een Ultra runner die het roer heeft omgegooid. Hij is zijn passie gaan volgen! Lees hier meer over Joffrey.

Balanceren kan best lastig zijn

Het balanceren tussen werk, gezin, hobby´s en sport kan in onze huidige maatschappij soms best lastig zijn. Lange werkdagen en een drukke agenda zijn tegenwoordig de norm waardoor er na de tijd die je graag met je gezin doorbrengt weinig tijd overblijft voor sport en andere zaken. Ook ik liep vroeger tegen dit probleem aan, maar met een goede planning en voldoende discipline kon ik toch de tijd vinden om te trainen voor mijn ultra trails. In dit artikel geef ik je zes tips die je misschien kunnen helpen een gezonde balans te houden.

De balans tussen gezin, werk en sport is constant bewuste keuzes maken

1. Stel prioriteiten

Vroeger liep ik tegen het probleem tijd aan (of misschien het excuus van geen tijd hebben). Een werkweek van 70, 80 of zelfs 90 uur was voor mij heel normaal. Ik zeg vroeger, omdat ik gezin en sport zo belangrijk vind dat ik mijn fulltime baan achter me heb gelaten en parttime ben gaan werken om meer tijd met mijn gezin door te brengen en meer te kunnen sporten. Ik ben me er van bewust dat niet iedereen dit zomaar kan doen, maar het kan geen kwaad om zo nu en dan eens na te denken over wat je echt wilt in je leven. Wat is voor jouw echt belangrijk? Is dit succes, rijkdom, geluk of iets anders? Soms moet je prioriteiten stellen en dat hoeft niet zo extreem als bij mij. Een goede planning en discipline kan hier soms al goed bij helpen.

2. Plan je trainingen

Pak je agenda erbij en kijk wanneer je tijd hebt. Plan je trainingen in en houd je hier ook aan. Ga met deze planning om alsof het een afspraak op je werk is, deze afspraken zeg je ook niet zomaar af. Plan een reëel tijdsblok in voor je training. Heb je een 15 kilometer tempoloop op de planning staan, dan ga je dit inclusief omkleden en douchen bijvoorbeeld niet redden binnen een uur. Plan je trainingen ook meerdere weken vooruit. Als je dan andere afspraken maakt kan je deze om je trainingen heen plannen.

3. Discipline

Je kent het gevoel wel. Je komt om een uur of zes in de avond thuis en moet nog eten. Dan moet dit eten nog zakken, kinderen moeten nog naar bed en tegen de tijd dat je aan je 20K duurloop begint is het negen uur. Ik liep vorig jaar nog wel eens midden in een herfststorm om elf uur in de avond op het strand te ploeteren, maar achteraf vond ik dit altijd de leukste trainingen. Is het slecht weer? Ben je moe? Heb je geen zin? Voel je je niet top? Probeer toch te gaan trainen, want van afstel komt vaak uitstel. Het is belangrijk om discipline te kweken. Ik heb al eens een stuk geschreven over motivatie en discipline. Discipline is echt belangrijk!

4. Stel realistische doelen

Als je de balans zoekt tussen gezin, werk en sport is het belangrijk om realistische doelen te stellen. Heb je een erg drukke baan en een druk gezinsleven? Is het dan wel haalbaar om elke dag of om de dag te sporten. Stel doelen die bij jouw schema, levensstijl en gezinsleven passen. Wees niet te streng voor jezelf. Als je een keertje moet overslaan is dat echt niet zo erg. Het gaat bij het trainen voor een ultra trail ook om consistentie op de lange termijn. Consistentie is namelijk net zo belangrijk als discipline. Het is een beetje tegenstrijdig dat ik nu zeg dat je een keertje over kan slaan, maar als je discipline hebt dan kan je een keer overslaan, omdat je de volgende training gewoon weer die schoenen aantrekt.

5. Kies voor korte effectieve trainingen

Als je een drukke baan en een druk gezinsleven hebt, kun je ervoor kiezen om door de weeks voor korte effectieve trainingen te kiezen. Dit zijn vaak de intensievere trainingen met een hogere hartslag. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een interval training, een heuvel training of een tempoloop te doen. Deze trainingen zijn goed voor de spieren, het hart en de bloedvaten. Je kunt dan in het weekend voor een langere duurloop kiezen. Zet gewoon de wekker zondag om zes uur en ga er vroeg op uit. Dan ben je weer terug als iedereen thuis zijn bed uitkomt. Het voordeel is dan ook dat je jezelf de rest van de zondag super fit voelt.

Consistentie is net zo belangrijk als discipline

6. Thuis trainen

Naast de nodige hardlooptrainingen zijn veel ultra trailers ook in de sportschool te vinden. Maar als je al een druk leven hebt, moet je ook hier weer tijd voor maken. Je kunt er ook voor kiezen om thuis te trainen. Met een fitnessbankje en wat gewichten kom je al een aardig eind. Ik train meestal om de dag. De ene dag ga ik buiten mijn looptraining doen en de dag erna doe ik thuis mijn kracht- en coretraining. Zo wissel ik mooi mijn trainingen af en hoef ik de deur niet altijd uit. Ik train trouwens thuis meestal met mijn vrouw samen die ook een gezonde levensstijl nastreeft, dus voor ons is dit eigenlijk ook nog een gezonde gezinsactiviteit.

Conclusie

De balans tussen gezin, werk en sport is constant bewuste keuzes maken. In een maatschappij vol verplichtingen, deadlines en verantwoordelijkheden kan het moeilijk zijn om tijd vrij te maken voor sport en persoonlijke activiteiten. Maar door te plannen, prioriteiten en realistische doelen te stellen is er veel mogelijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Met je gezin naar een Trail Event

Onze Trail Events starten vrijwel altijd vanuit een gezellige horecagelegenheid. Hierdoor kan het gezin gewoon gezellig mee! Jij gaat een rondje rennen terwijl jouw support een gezellige middag heeft op het terras.

Met onze routes variërend van 5 tot 109km hebben wij voor iedere hardloper een passende en uitdagende trail.

Naar Trail Events Kalender

Meer door Joffrey

Wis filter
Filter op categorie
Laden...

Niets gevonden

Deel deze pagina: