De UHUT100 – Over de Utrechtse Heuvelrug

Blog Chris van Beem Trail Events UHUT100
Over de auteur
Chris van Beem
Chris is de grondlegger van de Trailrunning Community en is dagelijks actief met de sport trailrunning. Chris is veel in de natuur te vinden en is het liefst onderweg op lange extreme Ultra Trails in de bergen.

De Utrechtse Heuvelrug

Sinds 1999 mijn trainingsgebied waar ik met heel veel plezier kan afwisselen tussen verschillende gedeeltes, die allemaal weer een eigen unieke ervaring geven. Met de UHUT100 heb ik deze prachtige gedeeltes mel elkaar verbonden.

De start is bewust op het Landgoed Zonheuvel in Doorn. Vanaf deze plek vertrekt een lus richting Amerongen en een tweede lus richting Austerlitz.

De afgelopen maanden hebben we gemerkt dat de eens zo toegankelijke gebieden voorzien worden van nieuwe regels, deels als het gevolg van de overbelasting tijdens de COVID periode. Daarnaast is de natuur natuurlijk altijd in beweging en komen habitat en bewoners op de eerste plaatst. Zelf heb ik dit gebied in mijn hart gesloten en pas de routes graag aan naar mogelijkheden die wel kunnen.

Voordurend onderweg

Een prettig gevolg van veranderingen is de beweging die daarna in gang gezet worden. Immers, als je weet wat niet meer kan kun je creatief gaan zijn met de zoektocht naar nieuwe mogelijkheden. In het geval van de UHUT100 vele extra kilometers onderweg zijn in de bossen, over de heides en gebieden doorkruizen met de zoektocht naar nieuwe paden.

Voor de editie van 2023 heb ik veel, heel veel kilometers extra gelopen om te komen tot deze uiteindelijke versie van de UHUT100

Meer dan 100 deelnemers

Op het moment hebben we meer dan 100 aanmeldingen, die samen de nieuwe routes gaan lopen. Het blijft een exclusieve Ultra Trail die staat voor kwaliteit in de routes en de ondersteuning van de deelnemers. Alle Crewleden zijn zelf (ultra)Trailrunner en lopen met ons vele trails in het binnen- en buitenland.

Wat kunnen de deelnemers verwachten?

Deelnemers hebben de keus uit 3 verschillende Trails.

  • 111km : Ronde Amerongen + Ronde Austerlitz | Start 07:00u
  • 58km : Ronde Amerongen | Start 07:00u
  • 53km : Ronde Austerlitz | Start 13:00u

Ja, het staat er echt goed. De UHUT100 was in eerste instantie 107km, maar is ondertussen door de aanpassingen in de routes iets langer geworden. De deelnemers van de 100km afstand lopen minimaal 108.

Landgoed Zonheuvel, de Campus

Ons basecamp kun je vinden op de Campus van Landgoed Zonheuvel. Er is op de Campus een Hotel, waar je als deelnemer kunt overnachten. Start en finish is bij ons Basecamp en de deelnemers van de 100km Ultra trail komen halverwege (na lus Amerongen) weer terug bij het Basecamp, zodat ze zich met eigen dropbag weer klaar kunnen maken voor de volgende lus richting Austerlitz. We zorgen als Crew dat het de deelnemers aan niks ontbreekt en zijn onderweg op vele plekken te vinden voor ondersteuning middels verzorgingsposten of andere support.

De Regels

Gaandeweg hebben we de regels wat aan moeten scherpen. Zo zijn er bij deze editie opnieuw cut off tijden en hebben de deelnemers aan de 100km maximaal 15 uur om weer binnen te komen. Bij iedere verzorgingspost (VP) zijn er Cut Off tijden, de tijd dat de deelnemer weg moet zijn bij de VP.

Bij geen enkele van onze Ultra Trails is het toegestaan om mee te lopen met een deelnemer. Als we dit toch merken zullen we de deelnemer moeten diskwalificeren. Alle deelnemers met een startnummer kunnen die dag de routes lopen.

We willen voorkomen dat er ongemakkelijke situaties ontstaan, als je toch wilt lopen kun je je gewoon aanmelden en dan hoor je bij de dag en nemen wij onze verantwoordelijkheid en kun je rekenen op onze hulp. We hebben dit vaak meegemaakt, waarbij sommige enthousiastelingen de hele route bleven meelopen… dat is niet de bedoeling.

De verzorgingsposten staan op bewust gekozen plaatsen. Op die plekken kunnen supporters de deelnemers aanmoedigen en eventueel helpen. We delen met de deelnemers de Google Pins vooraf, zodat dit met de supporters afgestemd kan worden.

Trail Tracking

Alle deelnemers zijn tijdens deze UHUT100 editie op zondag 28 mei live te volgen via onze LIVE Trail Tracking pagina.

Alle deelnemers krijgen in de laatste mail 2 dagen voor het event een mail met daarin de laatste gegevens. We zijn de kaart aan het voorbereiden en de deelnemers verschijnen als stip op de kaart. Zodra we van start zijn zullen de deelnemers over de route bewegen en houden we de tussenstanden en de eindtijd bij.

We houden een klassement bij, waarvan we de gelopen tijden van de finishers delen met de UTMB organisatie.

Een (leuke) aanpassing van de route

Dit jaar hebben we bij de Austerlitz Lus een stevige aanpassing doorgevoerd. De deelnemers lopen nu met de klok mee en komen voor 50% in aanraking met onze nieuwe paden. We hebben enkele High Lights toegevoegd, zoals de Franse Put.

Verder hebben we een uitdaging voor alle deelnemers bij de Maarnse Zandgat. Op 0ngeveer 45km van deze Austerlitz Lus laten we je dit prachtige stukje natuur zien. De 111km lopers zitten op dat moment op 104km.

Je gaat met de stijle trap omlaag, loopt rond het eiland tegen de klok in en vervolgt je route door weer de trap omhoog te gaan… (maar dat was dan het laatste hobbeltje…)

De hoogtemeters

Heel eerlijk, daar ben ik niet zo goed in. Bij de Hollands Duin Ultra gaf ik aan dat we ongeveer 150D+ klimmeters erin hadden zitten… dit bleken er meer dan 650D+ te zijn.

Voor deze UHUT heb ik nog eens extra gekeken. Ik zie op mijn devices bij de volledige route toch wel zo’n 1.500D+ aan klimmeters over heel de route. De meeste hoogtemeters zitten in de Amerongen Lus,.. de Austerlitz Lus heeft ongeveer 650 D+ aan hoogtemeters.

Tot slot

Bewust heb ik eind mei als datum voor de UHUT100 gekozen. Het ontpoppen van de natuur in prachtige felgroene kleuren afgewisseld met de wilde bloesum van vele bomen. De groen jonge varens die door de deken van bruine herfstcompost omhoog schieten en vooral de vele vogelgeluiden die te horen zijn onderweg. 

Van alle gemaakte producties ben ik ieder jaar het langst bezig met deze knaller van een Ultra Event. Het wordt steeds moeilijker om dit soort afstanden in Nederland goed te organiseren… misschien is het omdat ik zelf een ultra trailrunner ben… maar ik zal in de toekomst blijven proberen om dit soort prachtige avonturen te kunnen blijven aanbieden.

Ik weet zeker dat iedere deelnemer na afloop een onvergetelijke ervaring heeft gehad. Het zal niet vanzelf gaan… maar dat geeft niks. Dingen waar we moeite voor moeten doen blijven ons lang bij.

Deelnemers, tot de 28ste, ik ben supertrots op de route en nog trotser op jullie dat de uitdaging aangegaan wordt. Het is er eentje hoor..

Tot de volgende keer,

Chris van Beem
chris@trail-running.eu

Deel deze pagina: