Een jaar lang 100 mijl per week!

Blog onno Ultra Trail

Op 2 mei 2022 kwam ik op Instagram langs een account van een man genaamd: Andrew Glaze. Hij had 114 weken achter elkaar elke week 100+ mijl gerend. Ik was verbaasd en vroeg me meteen af of ik ook meer kon rennen. Ik wilde langere afstanden makkelijker kunnen rennen en uiteindelijk ook aan ultra evenementen meedoen. Ik liep toen 80 kilometer per week.

Best bizar dat mijn lichaam dit aankan

Mijn 100 mijl streak

11 Weken later startte mijn streak. Ik had inmiddels mijn weekomvang opgebouwd naar 166km/103 mijl. De trainingsweken voelden goed aan. 30-35 km tochten gingen mij goed af en ik herstelde snel na iedere tocht. Na een aantal marathons te hebben gelopen was het tijd voor een stapje verder. Ik ging voor mijn eerste 50km ultra trail. De UHUT, een evenement georganiseerd door Trail Events op de Utrechtse Heuvelrug. Mijn totale tijd was 5:12:11. Dit verliep voor mij eigenlijk gemakkelijk. Ik was niet vermoeid en kon eigenlijk zelfs nog wel verder. Week 17 van de hardloop streak was voltooid. Na afloop vertelde iemand van de organisatie mij over de plannen voor 2023. Elke maand een ultra organiseren in 2023. En ik dacht meteen: ‘wat een mooie uitdaging’. Als extra uitdaging in 2023 wilde ik ook elke week minimaal een marathon rennen tijdens mijn langste tocht van de week. Dat betekent dan ook dat ik in 2023 tot nu toe al 30 marathons heb gerend. Daarvan heb ik 17 keer de tocht doorgezet naar een 50km+. Best bizar dat mijn lichaam dit aankan na eigenlijk maar driekwart jaar ultra marathon ervaring.

Inmiddels heb ik vorige week de 52 weken behaald. De week sloot ik af met de Groote Heide Ultra, ook van Trail Events. Totale afstand in week 52: 189km/117 mijl. Wat een standaard weekomvang is geworden. Het was een bijzonder jaar met een totale afstand van 9231km/5735 mijl. Dit was het jaar waar ik mijn eerste 50km ultra liep. Maar ook het jaar waar ik mijn eerste 100km ultra liep.

Herstel/Onderhoud

Herstel is een belangrijk onderdeel tijdens deze uitdaging. Door zo veel belasting op je lichaam te leggen moet je ook goed rusten. Om te beginnen is het aller belangrijkste om een goede nachtrust te hebben. Minimaal 8 uur slaap. Ook douche ik elke dag onder koud water. Daarnaast is ook stretchen heel belangrijk, dit doe ik dagelijks. Soms voelt een deel van je lichaam geïrriteerd aan. Door te stretchen blijft mijn lichaam soepel. Doordat ik ook veel loop tijdens mijn werk merk ik vaak dat ik kleine irritaties “eruit loop”. Vaak voel ik de irritatie na een paar uur al niet meer. Als laatste train ik veel met weerstandsbanden. Tijdens deze oefeningen train ik vaak een bepaald lichaamsdeel zoals heupen, enkels of knieën. Deze lichaamsdelen krijgen de zwaarste klappen en moeten daarom ook sterk genoeg zijn om deze op te kunnen blijven vangen.

Ik geniet nog van elke dag en heb altijd zin om te gaan hardlopen.

Vervolg

Op evenementen krijg ik vaak de vraag hoe lang ik hier nog mee doorga. Mijn doel is om dit zo lang mogelijk vol te houden. 100 Mijl per week is nu een routine geworden. Het is voor mij een goede basis om te trainen naar ultra evenementen. Ik ben van plan om langere tochten te gaan doen. Ik wil meer 100km tochten doen en uiteindelijk naar de 100 mijl afstand gaan. Daarnaast trekt de Backyard Ultra mij ook. Ik wil vooral mijzelf blijven uitdagen. Ik geniet nog van elke dag en heb altijd zin om te gaan hardlopen. Oftewel, ik ben nog lang niet klaar.

Misschien tot ooit op de trails!

Groetjes

Onno Overes
Instagram: runningbyonno

 

 

 

 

 

 

Wanneer zien we jou op onze Trail Events?

Kom net als Onno je kilometers maken tijdens onze Trail Events! Met onze routes variërend van 5 tot 109km hebben wij voor iedere hardloper een passende en uitdagende trail.

Bekijk onze Trail Events kalender eens. Wanneer kom jij je grenzen verleggen?

Trail Events Kalender

Deel deze pagina: